ZATVARA SE BALKANSKA IZBEGLIČKA RUTA: Evropski lideri u Briselu saopštiće ovu odluku (FOTO) (VIDEO)

Lideri EU će na sastanku u Briselu nastojati da "zapečate balkansku migrantsku rutu", povećaju pomoć Grčkoj, a pokušaće i da ubede turskog premijera da uspori priliv izbeglica i prihvati na hiljade onih koji ne ispunjavaju uslove za dobijanje azila

  • 3

Lideri Evropske unije stigli su danas u Brisel gde bi uskoro trebalo da počne samit o izbegličkoj krizi, na kojem će zatražiti od Turske da učini više kako bi sprečila migrante da stižu u Evropu i intenzivirati pomoć Grčkoj, u kojoj su zbog pojačanih graničnih kontrola duž "balkanske rute" ostale zaglavljene hiljade izbeglica.

TURSKA MORA DA ZAUSTAVI MIGRANTE: 1. juna stupa na snagu sporazum između Brisela i Ankare

Očekuje se da će evropski lideri proglasiti "balkansku rutu", kojom u Evropu stiže najveći broj izbeglica i migranata, zatvorenom, prenela je agencija AP.

Jedan diplomata EU izjavio je novinarima da će evropski lideri na samitu proglasiti "zatvaranje puta preko Balkana u narednim danima". Još jedan diplomata potvrdio je isto i rekao da se zatvaranje balkanske rute nalazi i u ranijem nacrtu deklaracije. U nacrtu se navodi da će lideri EU navesti da se "neregularan priliv migranata duž zapadnobalkanske rute bliži kraju – ta ruta je sada zatvorena".

Novinar "The Times of Londona" Bruno Vaterfild na svom Tviter nalogu objavio je nacrt izjave čelnika zemalja EU u kojem stoji da se sve države članice trebaju pridržavati Šengena i da je balkanska ruta zatvorena.

U Briselu će lideri EU prvo danas razgovarati sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, a zatim će na temu izbegličke krize pričati među sobom.

Grčki premijer Aleksis Cipras je po dolasku u Brisel, gde će se na marginama sastati sa Davutogluom, pozvao svoje evropske partnere da počnu da primenjuju davno dogovorene planove za ublažavanje migrantske krize.

Cipras je novinarima poručio da su "pravila za sve i svi moraju da primenjuju naše zajedničke odluke".

- Ukoliko ima dogovora koji se ne primenjuju, to znači da ti dogovori uopšte ne postoje - istakao je grčki premijer.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Lideri EU su se u septembru dogovorili da će raspodeliti 160.000 izbeglica koje su tokom prethodne dve godine pristigli u Grčku i Italiju, ali je do 3. marta u druge evropske zemlje preseljeno manje od 700 ljudi.

Lideri EU će na današnjem samitu izvršiti pritisak na zvaničnu Ankaru da pristane na deportaciju velikog broja ekonomskih migranata iz Grčke, nakon što je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio da vidi prve pokazatelje razrešenja izbegličke krize.

Zvanični Brisel će takođe "pritisnuti" Ankaru da preduzme mere za drastično smanjenje velikog priliva migranata u Evropu, s obzirom da je Turska zemlja iz koje je od početka 2015. u EU stiglo više od jednog miliona izbeglica i migranata.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Lideri EU će na sastanku u Briselu nastojati da "zapečate balkansku migrantsku rutu", povećaju pomoć Grčkoj, a pokušaće i da ubede turskog premijera da uspori priliv izbeglica i prihvati na hiljade onih koji ne ispunjavaju uslove za dobijanje azila, javila je agencija AP, pozivajući se na nacrt saopštenja u koji je imala uvid.

U nacrtu se navodi da će lideri EU navesti da se "neregularan priliv migranata duž zapadnobalkanske rute bliži kraju - ta ruta je sada zatvorena".

- EU će biti uz Grčku u ovim teškim trenucima i učiniće sve da pomognemo u rešavanju situacije - navodi se u nacrtu saopštenja i dodaje da je to "kolektivna odgovornost EU koja zahteva brzu i efikasnu mobilizaciju".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Agencije)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • obilic

    7. mart 2016 | 13:36

    Velika je masa sela čeka poziv iz brisela nemačka ih željno čeka da poteče silna reka izbeglica i to je njima vojska prava ne zovu ih zabadava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA