DINAR SE BRANI SA 1,4 MILIJARDE EVRA: Guvernerka najavljuje nisku i stabilnu inflaciju!

- Godinu smo završili sa više od pola milijarde evra u plusu, jer smo tokom 2015. godine kupili 970 miliona evra, a prodali 450 miliona kako bismo smanjili prekomerne dnevne oscilacije kursa - pohvalila se ona

  • 6

Kako bi se potresi na deviznom tržištu manje osetili, Narodna banka Srbije se u prethodnoj godini uključivala i kao kupac i kao prodavac deviza, istakla je na 23. Kopaonik biznis forumu guverner NBS Jorgovanka Tabaković. Centralna banka je, naime, od 2013. godine do danas prodala iz deviznih rezervi neto 1,4 milijarde evra, dok je od 2010. do 2012. prodato 3,7 milijardi.

- Godinu smo završili sa više od pola milijarde evra u plusu, jer smo tokom 2015. godine kupili 970 miliona evra, a prodali 450 miliona kako bi smanjili prekomerne dnevne oscilacije kursa - pohvalila se ona.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Guvernerka je precizirala da su bruto devizne rezerve smanjene sa 10,9 milijardi evra krajem 2012. na 10,4 milijarde krajem 2015. godine, a u isto vreme devizne rezerve NBS, povećane su sa 6,6 milijardi na 8,4 milijarde evra.

VUČIĆ NA SRPSKOM DAVOSU: Srbija ne prihvata NEODGOVORNOST i NEOZBILJNOST. Nema više LAKO ĆEMO! (FOTO)

Tabaković je istakla da je za razliku od ranijeg perioda postignuta i očuvana stabilnost kursa, što je važan stub unapređenja poslovnog i investicionog ambijenta.

Kako je navela, NBS doprinosi i povećanju stepena dinarizacije koji je, primetila je, zajednički cilj. U poslednje vreme je, dodaje, primetan rast dinarskih depozita, a dinarska štednja je 2,6 puta viša u odnosu na kraj 2012. godine.

- Učešće dinara u ukupnoj štednji nije visoko, ali je povećano sa 1,9 na 4,3 odsto - istakla je guverner uz opasku da je više od dve trećine novoodobrenih kredita stanovništvu, odnosno 67,5 odsto, bilo u dinarima.

Nebojša Savić

Govoreći o modelima rasta, ona je rekla da je izvoz od 2013. rastao brže od uvoza. Prema njenim rečima, deficit tekućeg računa platnog bilansa je oko 2,5 puta niži, snižen je sa 11, 6 na 4,8 odsto BDP-a.

Kada je reč o inflaciji, Tabaković kaže da je ona tri godine niska i stabilna i kreće se na nivou od oko dva odsto.

- Očekujem da će inflacija biti i dalje niska i stabilna - rekla je ona.

POČINJE SRPSKI DAVOS: Kopaonik biznis forum okupio REKORDNIH 600 učesnika!

Tabaković je istakla i da su strane direktne investicije u 2015. godini bile na najvišem nivou u poslednje četiri godine, pa je neto priliv stranih investicija iznosio 1,8 milijardi evra.

- Zato je u 2015. deficit tekućeg platnog bilansa od 1,6 milijardi evra u celini pokriven neto prilivom stranih direktnih investicija, pa i premašen - zaključila je guverner NBS.

Guvernerka je takođe istakla da su kamate na kredite u dinarima za privredu i građane od 2013. do danas prepolovljene i da su banke, od septembra 2013. do januara 2015, smanjile kamate na kredite u dinarima privredi za 11,7 odsto, na 5,9 osto odsto, a za stanovništvo kamate na dinarske kredite su u proseku smanjene za 7,9 na 12,1 odsto.

Takođe je ukazala da su u istom periodu smanjene i stope na kredite u evrima za 2,9 odsto na 4,2 odsto u januaru,  što je u ovom slučaju delimično vezano i za ekspanzivnu monetarnu politiku Evropske centralne banke, kao i za smanjenje rizika u Srbiji.

Foto: PrinskrinN1 Foto: PrinskrinN1

Predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić očekuje dalje smanjivanje referentne kamatne stope.

- Kad govorimo o 2016. i tome da li je predvidiva ekonomska politika, ako se nastavi fiskalna stablizacija na ovaj način i ne bude iznenadnih šokova sa međunarodnih finansijskih tržišta, možemo očekivati dalje smanjivanje referentne kamatne stope - rekao je Savić na panelu posvećenom makroekonomskim politikama na Kopaonik biznis forumu.

Nebojša Savić kandidat za predsednika Saveta guvernera NBS

Govoreći o tome kakva je monetarna politika potrebna Srbiji, Savić je kazao da je važna cenovna stabilnost.

- Važno je da postoji jasan cilj u pogledu inflacije, da postoji stabilnost cena i da je privrženost centralne banke tome pozitivna, zatim da postoji transparentenost i da je centralna banka za to odgovorna - ističe Savić.

Savić smatra da ne bi trebalo da budemo mnogo opterećeni vezano za inflaciju, jer to, kako je istakao, nije presudan problem i nalazimo se na nivou oko 1, 5 do dva odsto.

Međugodišnja inflacija je ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

Tabaković: Ne podgrevati lažne nade zaduženima u švajcarskim francima

Savić je naveo da se pokazalo da je u poslednjih 10 godina iskustvo ekonomskih politika pokazalo da makroekonomske politike ne mogu da rešavaju pitanje rasta, a da mikroekonomske, u sprezi sa ovakvim ekonomskim politikama, to mogu da rešavaju.

On je kazao da je važno da se razvija inovativnost i da se, pre svega, u tom smislu mora krenuti od firmi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strucnjaci

    8. mart 2016 | 19:09

    U mnogo tezom uslovima poslovanja, vec sto je danas, strucni i sposobni ljudi su doveli rezerve preko 10 mlrd dolara. Posle su ih na prevaru oterali iz NBS. Sadasnji strucnjaci smanjuju devizne rezerve.To govori koliko ko poznaje posao koji radi, a za koji je dobro placen.

  • Velislav

    8. mart 2016 | 17:23

    Šta reći...

  • periskop

    9. mart 2016 | 13:52

    verovaću vam kad evro padne ispod 122.od toga vam i glasovi mnogi zavise,to i vrapci znaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA