(UŽIVO IZ MINUTA U MINUT) PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U SRBIJI: Zapadna Morava nadolazi, vojska na terenu! (FOTO) (VIDEO)

- Od pre 48 sati je stanje potpune pripravnosti, svi naši timovi, timovi vojske i policije su u povećanom stepenu pripravnosti i situacija se prati iz sata u sat - rekao je Marić

  • 22

Od ranih jutarnjih časova, kiša intenzivno pada, pa su širom Srbije u toku vanredne mere odbrana od poplava. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Sektora za vanredne situacije, Vatrogasno-spasilačkih jedinica, Žandarmerije i Vojska Srbije, angažovani su na terenu, jer je proglašena vanredna situacija u tri grada i 14 opština Srbije.

 

(UŽIVO) DA LI JE DANAS DAN D ZA SRBIJU? Pogledajte kuda idu CRNI OBLACI i gde pada kiša!

 

Zbog obilnih padavina i izlivanja vodotokova vanredno stanje je u Čačku, Novom Pazaru i Kraljevu, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu, Rači, Trsteniku, na delu teritorije opština: Kosjerić, Prijepolje, Nova Varoš i Ćićevac. Evakuisano je 171 osoba sa ovih teritorija i poplavljeno 710 domaćinstava.

 

Foto: Facebook/Marko Dragoslavic

Foto: Facebook/Marko Dragoslavic

 

23:15 - Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je u Beogradu na snazi redovna odbrana od poplava, osim na tački kod Kule Nebojša, gde je proglašena vanredna odbrana od poplava. Vesić je za televiziju Pink rekao da je Kula Nebojša najniža tačka i da se tu veoma često dešava da je voda visoka, čak i po nekoliko meseci godišnje, tako da to nije ništa neuobičajeno. Na Savi je trenutno vodostaj 522 centimetra ,a na 500 centimetara redovna odbrana od poplava na Savi, dok se u slučaju kada je vodostaj 600 centimetara proglašava vanredna odbrana od poplava.

 

Kada je reč o drugim rekama na teritoriji grada koje su prethodnih dana pravile probleme, pre svega Kolubari, Topčiderskoj reci i Peštanu, one su u stagnaciji. Sva mehanizacija za odbranu od poplava stavljena je u funkciju, tako da je Beograd potpuno spreman, pa će spreman dočekati i nedelju i ponedeljak, kada se očekuju veće količine padavine.

 

NI PRIRODA, NI KLIMATSKE PROMENE: Evo šta je ZAISTA pravi uzrok novih poplava u Srbiji (FOTO)

 

21:00 - Kiša skoro 24 sata ne prestaje da pada u Novom Pazaru, zbog čega su svi u stanju pripravnosti zbog straha od mogućih poplava.

 

20:50 - Kiša koja neprestano pada prouzrokovala je probleme u pojedinim selima na teritoriji opštine Gračanica, a problem ima i u pojedinim selima opštine Ljipljan. Kiša najviše problema pravi u Lapljem Selu, Preocima, Ugljarima i Lipljanu.

 

18:30 - Vlada Srbije proglasila vanredno situacija na nivou čitave Srbije zbog poplava koje su zadesile našu državu!

 

Proglašena vanredna situacija u Srbiji zbog poplava!

 

U toku noći, prema prognozi, najviše padavina bilo je na istoku i jugoistoku Srbije od 10 do 20 l/m2 za 12 sati. Na severu Vojvodine nije bilo padavina. Na predlog Opštinskog štaba za VS opštine Ćićevac, predsednik opštine doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije opštine Ćićevac, u naseljenim mestima Mrzenica i Trubarevo, zbog neposredne opasnosti od poplave uzrokovane rekama Zapadna i Južna Morava. Neposredno je ugroženo oko 30 domaćinstava i oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta.

 

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

 

Prema prognozi Hidrometeorološkog centra Rusije, našu zemlju će tokom današnjeg i sutrašnjeg dana pogoditi dva kišna talasa odjednom. Prvi dolazi sa juga i on će zahvatiti Zapadnu Srbiju, dok drugi dolazi sa istoka i izazvaće jake padavine na jugoistoku Srbije.

 

15:00 - Pripadnici Žandarmerije, koji su na očuvanju javnog reda i mira u zemlji angažovani svih 365 dana u godini, ovih dana su se, u trci sa vremenom i opasnostima koja je pretila, od samog početka uključili na pružanju pomoći ugroženom stanovništvu u poplavama, stvarajući uslove da se građani vrate u svoje domove.

 

Foto: MUP Srbije

Foto: MUP Srbije

 

Pripadnici sva četiri odreda Žandarmerije - u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu i ronilačke jedinice angažovane su u poplavljenim područjima, u stalnoj su pripravnosti i kontaktu sa kriznim štabovima. U sedištima svih jedinica uvedena su aktivna dežurstva kako bi policijski službenici u svakom trenutku mogli da krenu u izvršenje bilo kog zadatka. Na raspolaganje su stavljeni svi kapaciteti Žandarmerije: kamioni, autobusi, džipovi „defenderi“, sanitetska vozila i gumeni čamci.

 

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

 

14:49 - Velika Morave, je u Ćupriji dostigla nivo od 291 centimetar, i već je na "trim stazi" u gradskom parku, ali daleko od nivoa da prelije gradski odbrambeni zid. Meštani koji su odrasli uz Moravu rekli su da je "Morava danas u ovom delu toka, veoma brza što znači da je Dunav prazan i da može primiti svu vodu tako da ne treba očekivati, veliko izlivanje".

 

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

14:39 - Kompanija Carmeuse, svetski proizvođač kreča i proizvoda od krečnjaka koji posluje u Srbiji, uputio je opštini Lučani donaciju od 2.000 tona kamenog agregata za punjenje džakova, neophodnih za sanaciju 2.000 metara dugog bedema za odbranu od poplava.

 

14:12 - Predsednica opštine Lučani Vesna Stambolić izjavila je danas da se voda sa ugroženih lokacija u toj opštini povukla i da se sada raščišćava teren, ali da dodatnu opasnost predstavljaju najave novih velikih količina kiša.

 

- Pod vodom je bilo više od 80 domaćinstava u našoj opštini. Pored stambenih objekata, bili su ugroženi i pomoćni objekti, štale, magacini, garaže -  rekla je Stambolić, nakon što je sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem obišla Mesnu zajednicu Dljin i nekoliko obližnjih fabrika, među kojima je i "Milan Blagojević - Namenska" - rekla je Stambolić, prenosi Tanjug.

 

13:31 - Oko 2.000 domaćinstava u Zlatiborskom okrugu bez električne energije zbog obilnih padavina, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović i dodala da ekipe EPS-a i EMS-a neprekidno rade na otklanjanju kvarova.

 

Foto: Ljiljana Radulović

Foto: Ljiljana Radulović

 

12:56 - Kompanija Tigar a.d. odlučila je da donira po 100 pari gumenih čizama područjima ugroženim poplavama u opštinama Čačak, Lučani i Kraljevo, saopštila je danas ta kompanija.

 

12:01 - Korisnici lovišta na teritoriji na kojoj je proglašena vanredna situacija moraju privremeno da obustave lov zaštićenih vrsta divljači, i dužni su da angažuju sve raspoložive ljudske i materijalne kapacitete u akcijama spasavanja i zaštite divljači od poplava, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

 

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

 

11:55 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se, ako se padavine nastave do 21 sat večeras, stvoriti uslovi da se proglasi vanredna situacija na celoj teritoriji Srbije.

 

11:47 - Štab za vanredne situacije Trstenika zaključio je danas da su prioriteti i dalje odbrana bedema pored Zapadne Morave na kritičnim tačkama, kod izvorišta „Zvezdan" i dela bedema koji štiti sela sa desne strane reke. Kvalitet vode za piće redovno se kontroliše i trenutno je dobar. Zbog izlivanja Zapadne Morave poplavljeno je devet kuća u selima Grabovac, Lozna i Bogdanje.

 

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

11:40 - U pomoć Bajinobaštanima, koji od juče brane vodoizvorište Trsta nadomak grada, jutros su krenula dva bagera „Srbijavoda“. Pred nabujalom rekom Pilicom koja je izašla iz korita i prišla na 50 metara prvom bazenu sa vodom za piće, bajinobaštanski komunalci juče su izdržali prvi udar i podigli kamene bedeme.

 

- Da bi se vodoizvorište odbranilo i otklonila opasnost da grad ostane bez vode potrebno je produbiti rečno korito - kaže predsednik opštine Radomir Filipović za Blic. Tog posla prihvatiće se mehanizacija koju su „Srbijavode“ uputile u Bajinu Baštu.

 

Foto: Ljiljana Radulović

Foto: Ljiljana Radulović

 

Uporedo sa odbranom vodoizvorišta, grad na Drini muči još jednu muku - kako obezbediti struju za 228 domaćinstava na području sela Zaovine na Tari. Snabdevanje električnom energijom u prekidu je već četiri dana pošto su pod snegom i olujnim vetrom havarisana dva dalekovoda.

 

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

11:36 - U Valjevu nema većih problema sa oticanjem vode, uprkos tome što i danas pada kiša srednjeg intenziteta, ali se preduzimaju preventivne mere kako se u narednih par dana ne bi pojavili ozbiljniji problemi. To je rečeno na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Valjeva, na kojoj je naloženo i da se prati vodostaj svih rečica i potoka, kao i reke Kolubare, saopštila je informativna služba grada.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

PANIKA MEĐU MEŠTANIMA BAJINE BAŠTE: Ako reka PILICA poplavi izvorište, ceo grad će ostati bez vode

 

10:17 - Skupština grada Jagodine ponudila je pomoć stanovnicima Novog Pazara, koje je pre dva dana zadesila poplava. Predsednik Skupštine grada Dragan Marković - Palma izjavio je da je odmah posle vesti o razmerama poplave Novom Pazaru ponuđena pomoć, i da će danas, u dogovoru s gradonačelnikom Mehom Mahmutovićem da vidi šta je potrebno.

 

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

 

10:12 - U Srbiji se na većini nedavno poplavljenih područja voda povlači, ali su sve nadležne službe u pripravnosti, jer se očekuju nove padavine, a na snazi je žuti meteoalarm. Vodostaji Save i Drine su u stagnaciji, a svi vodotoci su u svojim koritima i za sada nema opasnosti od poplava, saopštio je MUP.

 

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE U STANJU PUNE PRIPRAVNOSTI: Sve je spremno za odbranu Beograda od poplava!

 

08.22 - Prema rečima načelnika Sektora za vanredne situacije MUP Srbije i Vojske Srbije Predraga Marića situacija nije promenjena od juče, ali bi večeras trebalo da počnu jače padavine, zbog čega su timovi Sektora za vanredne situacije MUP Srbije i Vojske Srbije u povećanom stepenu pripravnosti.

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

Kako je izjavio načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, situacija nije promenjena od juče, jer je noćas padala kiša uglavnom slabijeg inteziteta.

 

"Ono što se najavljivalo od RHMZ, od kolega iz Brisela i ruske strane je da danas počinju jače padavine i da će se intezivirati do 21 sat večeras. Od pre 48 sati je stanje potpune pripravnosti. Svi naši timovi, timovi vojske i policije, su u povećanom stepenu pripravnosti i situacija se prati iz sata u sat", objasnio je Marić.

 

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

 

07.47 - U Čačku i okolini kiša pada neprestano od tri časa posle ponoći. Na obalama Čemernice i Zapadne Morave dodatno se ojačavaju bedemi, pre svega u naselju Konjevići, gde su postavljene plastične folije i džakovi sa peskom. Iz Gradskog štaba za vanredne situacije pozvani su građani-dobrovoljci da pomognu u obezbeđivanju obala, a jutros je u Čačak stiglo i 28 pripadnika specijalnih jedinica za spasavanje na vodi.

 

EVO DO KADA ĆE REKE BITI MIRNE: Oprez dok ne prođe 11. mart!

 

07.20 - Opština Lučani je saopštila da šteta nastala prethodnih dana nije sanirana i da je hitno potrebna pomoć poplavljenim porodicama na teritoriji ove opštine, koje su evakuisane iz svojih domova, i to u vidu ćebadi, odeće, konzervirane hrane.

 

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivan

    10. mart 2016 | 11:23

    Ovo nam je zato sto se potapa Valjevska Gracanica iz bahatosti

  • Deki

    10. mart 2016 | 12:41

    U ovoj drzavi je trebalo proglasiti vanredno stanje pre 10 godina kad smo videli ko nam je na vlasti.

  • Grad

    10. mart 2016 | 12:08

    Ljudi opustite se ...premijer ce sve to da sredi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA