POČELO VRAĆANJE IZBEGLICA: Prvi trajekt sa migrantima pristao u Turskoj (FOTO) (VIDEO)

U planu je da u skladu sa dogovorom EU i Ankare o vraćanju izbeglica iz Grčke u Tursku svakoga dana do srede bude vraćeno po oko 250 ljudi

  • 6

Trajekt sa prvim migrantima koje je Grčka vratila u Tursku, u skladu sa dogovorom Evropske unije sa zvaničnom Ankarom u cilju zaustavljanja nekontrolisanog priliva migranata i izbeglica u Evropu, pristao je danas u tursku luku Dikili, javila je agencija AFP.

DOGOVOR STUPA NA SNAGU: Počinje primena sporazuma o vraćanju izbeglica

Katamaran "Nezil Jale" sa nekoliko desetina putnika je jutros u 9:20 stigao u Dikili sa grčkog ostrva Lezbos, javljaju izveštači francuske agencije sa lica mesta.

Očekuje se da će danas u Dikili, kao i luku Češme, prvog dana primene sporazuma o povratu migranata Turskoj, biti vraćeno više stotina migranata.

Prema dogovoru Brisela i Ankare, Turska će primiti natrag sve migrante i izbeglice, uključujući Sirijce, koji su ušli u Grčku ilegalno, u zamenu za prihvat hiljada sirijskih izbeglica u EU direktno iz Turske, a ta zemlja je zauzvrat nagrađena sa dodatnim novčanim sredstvima i ubrzanjem pregovora o članstvu u EU i bezviznom režimu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Grčke vlasti su rano jutros, uz jake mere bezbednosti, sa ostrva Lezbos i Hios deportovali 202 migranta i izbeglica brodovima za Tursku, čime je zvanično počela primena dogovora EU i Turske.

Operacija deportovanja je započela u zoru, kad su agenti pogranične agencije EU "Fronteksa" dopratili i ukrcali migrante na trajekte.

- Svi migranti su iz Pakistana, osim dvojice Sirijaca koji se vraćaju dobrovoljno - izjavio je portparol Komiteta grčke vlade za izbegličku krizu Jorgos Kiricis.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On je rekao da je 136 migranata deportovano sa Lezbosa, a 66 sa obližnjeg Hiosa, gde se jutros policija sukobila sa građanima koji su protestovali protiv deportacija migranata.

U pratnji svakog migranta je jedan službenik "Fronteksa" u civilu, a na trajektima se takođe nalaze pripadnici grčke interventne policije.

U planu je da u skladu sa dogovorom EU i Ankare o vraćanju izbeglica iz Grčke u Tursku svakoga dana do srede bude vraćeno po oko 250 ljudi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Turska u međuvremenu radi na pripremi centara za prihvat vraćenih migranata u mestima Česme i Dikili, a lokalni mediji javljaju i da se priprema izbeglički kamp za 5.000 ljudi u Manisi, u unutrašnjosti zemlje.

U okviru istog dogovora EU i Ankare, Turska danas počinje da šalje prvu grupu izbeglica direktno u Nemačku, čije ministarstvo unutrašnjih poslova očekuje uglavnom porodice sa decom.

Nakon zatvaranja balkanske rute za migrante, u Grčkoj je ostalo "zaglavljeno" više od 52.000 izbeglica koje žele da idu ka severnoj Evropi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Od toga je više od 5.600 registrovano od posle 20. marta, što je datum kada je sporazum stupio na snagu i nakon kojeg će svi migranti biti vraćeni u Tursku.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    4. april 2016 | 12:48

    Kako god turska i islam dobijaju. Evropa prima sve više islama koji će se našoj deci o glavu obiti. Nijedan hrišćanin neode u Islamsku zemlju tražit azil jer oni to nebi prihvatili nikad. Teško stanje u svijetu nastaje.

  • Analitičar

    4. april 2016 | 12:19

    A štone u eu,englesku,i usa

  • victoria

    4. april 2016 | 10:52

    Vracace i Sirijce u Tursku a onda ce druge Sirijce slati u EU? Zar nisu svi Sirijci ugrozeni u svojoj zemlji?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA