ISPOVEST MALOLETNICE: Ušla sam u SOLARIJUM s jednim pitanjem: "Imam 15 godina, mogu li da se kvarcujem"?

Maloletna M.K. (15) ušla je u 10 salona. Ciljno pitanje bilo je - da li mogu da idem na sunčanje, budući da imam 15 godina?

  • 17

Sunčanje u solarijumu bi uskoro moglo da postane zabranjeno maloletnicima, a ukoliko taj zakon bude izglasan u skuštinskoj raspravi, mnogi saloni ostaće bez stalnih mušterija.

Kad vidite MOJU JEZIVU SLIKU više vam neće pasti na pamet da uđete u SOLARIJUM! (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Stručnjaci su povodom najnovijih podataka o kancerogenim efektima solarijuma ukazali da se u Srbiji godišnje otkrije oko 500-600 novih slučajeva melanoma, a prema podacima Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” zabeležen je porast te bolesti u dobnoj grupi do 29. godina, pre svega kod ženskog pola.

Top 10 razloga zašto bi SOLARIJUM trebalo ZABRANITI svima!

Imajući u vidu loše statističke podatke, ekipa Telegrafa odlučila je da izvede mali eksperiment. Poslali smo 15-godišnju M. K. u neke od salona koji imaju solarijum, da bismo utvrdili koliko su vlasnici istih društveno odgovorni.

Maloletna M.K. (15) ušla je u 10 salona. Ciljno pitanje bilo je - da li mogu da idem na sunčanje, budući da imam 15 godina?

Sedam od deset salona, rekli su da može bez problema, dok su se samo tri izjasnila da zbog jakih lampi i visokog rizika veštačkog sunčanja, ne bi smela da se sunča.

- Može, zašto da ne, uđi slobodno - glasio je odgovor radnica u većini njih...

- Dobro, uključite mi na 15 minuta - bila je rečenica kojom je maloletnica, izrazito svetlog tena, započinjala komunikaciju.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Šta nam govori malo istraživanje koje smo sproveli?

Da većina solarijuma bez ikakve odgovornosti pušta maloletnike na sunčanje, ne vodeći računa pritom o vremenu koje su tamo proveli, osetljivosti kože i zaštitinim kremama koje bi svaki salon trebalo da ima.

Svaki solarijum je označen kao "turbo sun", a pored toalet papira jedino što je dato na korišćenje su par "zaštiitnih naočara".

Na samo tri solarijuma koje smo posetili na vratima je zalepljen papir o štetnim efektima koje solarijum ima, optimalnom vremenu koje bi trebalo provesti u njemu, kao i to da se svako sunča na svoju odgovornost.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Malim istraživanjem smo stekli utisak da je u pitanju obostrana korist. Jednima je bitno da izgledaju preplanulo, ne mareći za sate i sate provedene pod veštačkim lampama, pržeći se kao šnicla, dok je drugima (vlasnicima) bitno da uzmu pare i da im se mušterije, zadovoljne brzim dobijanjem boje, uvek vraćaju.

Takođe, jedna od stvari  koje smo zapazili je ta, da solarijumi niču iza svakog ćoška. (Ne)namerno su postavljeni u blizini škola, prometnih delova grada, kao i da većina salona za lepotu, poseduje i solarijum. Da li se time sugeriše da je neizostavni deo lepote, preplanuli ten?

Da li bi ovome trebalo stati na put? Definitivno da, jer samo zabranom možemo uticati na svest ljudi koji očigledno ne shvataju jednu od najvećih posledica sunčanja u soalrijumu - dobijanje najtežeg oblika karcinoma kože.

Ostaje nerešeno, zašto nijedna inicijativa koje su dermatolozi predlagali prethodnih godina nije završila u skupštinskoj raspravi, a kasnije i usvojena kao važeća norma.

Pozivamo vas da u komentarima podelite sa nama vaša iskustva iz solarijuma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mladen

    25. april 2016 | 20:49

    Nema potrebe da se bilo šta zabranjuje. Ko hoće da umre pre vremena nek ide slobodno. Pušite, pijte, drogirajte se, kvarcujte, ma radite šta hoćete biće više mesta za pametnije i svet će biti lepši bez budala. Vrlo prosto.

  • Stef

    25. april 2016 | 21:30

    Nije lepota u tenu

  • Aca

    25. april 2016 | 21:49

    Sve je lepo na papiru pa i zakon,koliko godina su zabranjene cigarete i alkohol maloletnicima,pa postuje li ijedna radnja ili trafika zakon,postuje al juce malo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA