PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE: Obeležavamo SVETSKI DAN SLOBODE MEDIJA!

- Mediji, uključujući, i sve više, nove internet medije - služe nam kao naše oči i uši. Mi svi imamo koristi od informacija koje nam oni pružaju - ocenio je Ban Ki Mun

  • 1

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija, te u znak solidarnosti sa kolegama iz celog sveta ekipa "Telegrafa" neće objavljivati vesti od 12 do 12.05 časova. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je ranije danas na tu temu da je veoma zabrinut zbog "sve većeg restriktivnog okruženja" u kome se nalaze medijski radnici u mnogim zemljama i pozvao na zaštitu nezavisnih i slobodnih medija.

 

- Na ovaj Svetski dan slobode medija, pozivam vlade, političare, privrednike i građane da se obavežu da će čuvati i štititi nezavisne i slobodne medije. Bez ovog osnovnog prava, ljudi su manje slobodni i manje osnaženi. Uz njega, mi možemo zajedno da radimo za svet dostojanstva i mogućnosti za sve - naveo je Ban u saopštenju.

 

REPORTERI BEZ GRANICA? Znatno ugrožena sloboda medija u svetu

 

Foto: Tanjug/Oskana Toskić

Foto: Tanjug/Oskana Toskić

 

Prvi čovek svetske organizacije je istakao da ljudska prava, demokratska društva i održivi razvoj zavise od slobodnog protoka informacija, a, pravo na informisanje od slobode medija.

 

- Svake godine obeležavamo Svetski dan slobode medija kako bismo istakli osnovne principe, da bismo zaštitili nezavisnosti medija i da bismo odali poštu medijskim radnicima koji su rizikovali i izgubili svoje živote dok su obavljali svoju profesiju - poručio je Ban.

 

Foto: Facebook/Leemarej

Foto: Facebook/Leemarej

 

VUČIĆ: Izveštaj EK o slobodi medija u Srbiji racionalan!

 

On je dodao da su sloboda medija i slobodan protok informacija neophodni ne samo da bi se informisali građani o ciljevima, već i da im se omogući da smatraju svoje lidere odgovornim za ispunjenje onih obećanja koja su dali.

 

- Mediji, uključujući, i sve više, nove onlajn/internet medije - služe nam kao naše oči i uši. Mi svi imamo koristi od informacija koje nam oni pružaju - ocenio je Ban.

 

Generalni sekretar UN je istakao da su slobodna, nezavisna i bezbedna medijska okruženja od ključnog značaja.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Vučić: U Srbiji postoji potpuna sloboda medija

 

- Ipak, novinari su, sve češće, ugroženi, maltretirani, ometani i često ubijeni tokom potrage za informacijama. Mnogi su nestali u detonacijama, neki u užasnim uslovima, zbog rasvetljavanja vladinih neuspeha, koruptivnih radnji ili društvenih problema - rekao je Ban.

 

Generalni sekretar podsetio je da se ove godine Svetski dan slobode medija poklopio sa "tri velike prekretnice", odnosno usvajanjem prvog zakona o slobodi informisanja u svetu na teritoriji današnje Švedske i Finske pre 250 godina, kao i usvajanjem Vindhok deklaracije o principima slobode štampe pre 25 godina.

 

VUČIĆ: Srbija podržava nezavisno i odvažno novinarstvo

 

- Na kraju, 2016. godina je takođe i prva godina sprovođenja Ciljeva održivog razvoja - poručio je Ban.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Margit

    3. maj 2016 | 12:18

    Koja crna tisina pa ko je od vas odgovarao za pisanje neistine imate moc papir i pisi sta ti volja a to i radite

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA