≫ 

Od sada i ROMSKI JEZIK kao izborni predmet u osnovnim školama u Srbiji!

Uvođenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture će se realizovati u najmanje 40 škola u kojima se nastava sprovodi na srpskom jeziku ili jeziku druge nacionalne manjine u Srbiji

  • 6

Mnoge osnovne škole u Srbiji već su uvele romski jezik kao izborni predmet, a anketiranje učenika o zainteresovanosti i dalje se nastavlja. Problem na terenu predstavlja loš odziv roditelja na anketiranje o zainteresovanosti, ali i nedovoljan broj nastavnika.

To se danas moglo čuti na promociji projekta "Uvođenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture u osnovne škole u Sibiji", koji finansira EU, a koji će trajati 20 meseci.

Vidljivi rezultati projekta "Ovde smo zajedno - evropska podrška za inkluziju Roma"

Uvođenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture će se realizovati u najmanje 40 škola u kojima se nastava sprovodi na srpskom jeziku ili jeziku druge nacionalne manjine u Srbiji, dok će polaznici izbornog predmeta biti učenici romske nacionalnosti i svi drugi zainteresovani učenici.

MAJKA ZA PRIMER: Vaspitavajte dete kao ova Romkinja iz Beograda - i sve će biti u redu!

Foto: AP Foto: AP

Predstavnica ministarstva prosvete Jasminka Peruničić Alen rekla je da je tokom prošle godine organizovan kurs za nastavnike romskog jezika i da je sertifikate dobilo 23 polaznika, koji su imali već završene nastavničke fakultete.

Ministarstvo je, kako kaže, uputilo dopis svim školskim upravama da se anketiraju roditelji i prikupe podaci o zainteresovanosti za uvođenje romskog kao izbornog predmeta u školama.

Kriterijum za uvođenje je minimum 15 dece u odeljenju, a za uvođenje tog izabrabranog predmeta izjasnilo se 2.500 učenika.

Koalicija Roma predala izbornu listu (FOTO)

- U više od 10 škola uveden je romski kao izborni predmet i to u školskim upravama Leskovac, Niš, Beograd, Zrenjanin - rekla je Peruničić Alen.

Ona je dodala da se ministarstvu u oktobru i novembru, već kada je počela školska godina, javilo šest škola koje su imale manje od 15 učenika, a želele su da uvedu izborni predmet- što im je dozvoljeno.

Ona je dodala da je još najmanje 15 škola izrazilo želju za uvođenjem, ali da nisu imali nastavni kadar.

Potreban je KONTINUITET u rešavanju problema romske populacije, apelovao Nikolić!

Predstavnik delegacije EU u Srbiji Nikola Bizel rekao je da mnogo toga još treba uraditi da bi standard i život Roma bili na zadovoljavajućem nivou, kao i da će integracija Roma u društvo biti jedna od važnih delova priključenja Srbije EU, o čemu će se razmatrati u okviru poglavlja 23.

TRAGEDIJA CELOG NARODA, TRAGEDIJA SRBIJE: Tek svaki pedeseti ROM živi duže od 55 godina!

Koordinator projekta Ljuan Koko rekao je da će tokom projekta biti nabavljen i nastavni materijal za predmet Romski jezik sa elementima nacionalne kulture i to bukvar, čitanka, slikovnica, radna sveska i Vodič za nastavnike romskog jezika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ave

    12. maj 2016 | 20:08

    Napreduju polako ali sigurno.

  • Duki st.

    12. maj 2016 | 16:19

    Nesumnjivo pravo. I za svaku pohvalu. Romi imaju generalni problem. Mali procenat ih ide u školu. Pitanje. Kao i gospodji Merkel. Kako mislite da se integrišu ? Kako da ne ostanu na margini društva? Istina ne vidi se na prvi pogled. Koliko dugo su Romi izbeglice ? Širom Evrope?

  • Pakistanac

    12. maj 2016 | 15:51

    E,do jaja!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA