NA SAMO 2 SATA OD BEOGRADA JAČA NOVO LEGLO VEHABIJA: Policija ne ulazi u selo, u toku je obuka RATNIKA (VIDEO) (FOTO)

"U Podgredini se svaki vikend sprovodi obuka, odnosno predavanje za pripadnike vehabijskog pokreta. U tom mestu izgrađen je veći objekat i niz manjih za boravak", stoji u strogo poverljivim spisima koji otkrivaju novo mesto vehabija, za koje se smatra da će biti jače uporište od Gornje Maoče

  • 46

Vehabijski centar koji će nadjačati famozno leglo vehabija u Gornjoj Maoči, kod Srebrenika, formiran je u mestu Podgredina, koje pripada cazinskoj mesnoj zajednici Stijena, pišu banjalučke Nezavisne novine.

LEGLO DŽIHADISTA JE NA 3 SATA OD BEOGRADA: Policija tamo ne sme da uđe! (VIDEO) (FOTO)

Kako tvrdi ovaj medij, informacije o velikom i opasnom vehabijskom mestu stigle su iz poverljive dokumentacije bosansko-hercegovačkih policijskih agencija.

"U Podgredini se svaki vikend sprovodi obuka, odnosno predavanje za pripadnike vehabijskog pokreta. U tom mestu izgrađen je veći objekat i niz manjih za boravak. U centar može doći u isto vreme veći broj pripadnika tog pokreta", stoji u spisima.

Navodi se da je centar okružen vehabijskim kućama, te da je jedan od vođa vehabija koji je zaposlen u austrijskoj prestonici Beču.

Za mlađe pripadnike vehabijskog pokreta, kako je navedeno, zadužen je dvadesettrogodišnjak iz Cazina, koji živi po šerijatskim običajima.

"On je ispisao svoju mlađu sestru iz državne škole i upisao je u Podgredinu u vehabijski centar kao jedino moguće obrazovanje. U taj centar mogu ući samo 'provereni', jer je uspostavljena samozaštita od prodora obavštajeno-policijskih struktura", stoji u dokumentaciji koja je u posedu "Nezavisnih".

Ovo selo na samo dva sata od Beograda je LEGLO VEHABIJA! (VIDEO)

Dok se, dakle, Podgredina nameće kao novo snažno vehabijsko leglo, ni Gornja Maoča ne odustaje od svojih dosadašnjih namera, pa su vehabije iz tog sela poručile da će tražiti od Dragana Mektića, ministra bezbednosti BiH, i vlasti, da im objasne "zbog čega su radikalni i ekstremni", te da im u skladu s tim ponude dokaze za te navode.

Mektić uzvraća da selefije nisu partneri zvaničnim institucijama u BiH.

- Mi bismo bili neozbiljni da se na te zahteve osvrćemo. Ko su oni da mi njima dostavljamo dokaze protiv njih? Pa valjda oni treba da dostave dokaze da nisu ekstremni i da ne proizvode ovdje nasilni ekstremizam - rekao je Mektić.

SKANDAL: Zastave Islamske države vijore se u BiH!

Ministar bezbednosti BiH osvrnuo se i na izjave vehabija, po kojima će, ukoliko ne mognu u džamijama, verske obrede obavljati na parkinzima, te im je poručio da ni to nije dozvoljeno.

- Nije parking mesto za molitve, nego javna površina namenjena za saobraćaj i vozila. Ne mogu oni uzurpirati jednu takvu površinu. Sutra će tražiti da uzurpiraju nešto drugo. Ne može - odbrusio im je Mektić.

Podsetimo, država i Islamska zajednica u BiH već mesecima pokušavaju da se obračunaju s paradžematima u BiH, od kojih se jedan nalazi upravo u Stijeni, kod Cazina, a koji, baš kao ni Gornja Maoča, nije pristao da se integriše u legalne tokove.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: Nezavisne novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Muhamed - Zenica

    7. jun 2016 | 19:35

    Pazite, ovaj je ispisao svoju sestru iz drzavne skole i spominje “vehabijski centar kao jedino moguce obrazovanje”?! Prvo se svi moramo upitati ko je uopste i dozvolio da postoji jedan vehabijski centar u drzavi i da imaju svoju vlastitu obrazovnu ustanovu, i ko to sve finansira (?) Ja sam jos i ranije pisao kako je Izmetbegovic stvorio uvjete za njihvo postojanje i direktno je odgovoran sto danas vehabije sacinjavaju 5% populacije u BiH, a to nikako nije zanemarljiv broj ! Svi znamo da im je S. Arabija donirala milione Eura, i jos uvijek ih finansira u cilju sirenja Selefizma na nasim prostorima, a Amerika zna cak i kad se neko nakaslje kod nas, pa je logicno misliti da zna i za vehabijske centre i njihove militantne kampove za obuku, a ipak se nije oglasila po ovom pitanju. Kad ste culi za vehabijske centre u Americi, Britaniji, Svedskoj, Francuskoj, itd,i da ih jos S. Arabija finansira ? Nikad ! Ako postoje, onda se proturaju pod laznim nazivima islamskih zajednica ili tajno operiraju u regularnim dzamijama, kao sto vidimo na vijestima. Na krraju, kad ste culi da policija neke drzave ne smije uci u neko selo u svojoj drzavi ? Da Amerika i EU stvarno zele stabilizirati nas region, pogotovo jos danas u vrijeme terororizma, ne bi danas ni postojali vehabijski centri sirom drzave, a ni ovaj maloumnik ne bi imao opciju da ispise svoju sestru iz drzavne skole.

  • Auspuh

    7. jun 2016 | 15:26

    Da li postoji neko da može da izmeri IQ ovih bilmeza??? Mislim da nisu ni na pozitivnoj 0 :-D

  • sibin

    7. jun 2016 | 16:16

    policija ne sme da udje u selo?e moja drzavo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA