≫ 

Svaki dan gledate ove JUNAKE IZ CRTAĆA, a niste imali pojma da se iza njih krije ova prelepa glumica! (FOTO) (VIDEO)

Sve što niste znali o zvezdi Pozorišta na Terazijama Dušici Novaković

  • 1

Dušica Novaković (1983) je srpska glumica Pozorišta na Terazijama u Beogradu, žena bez čijeg se glasa ne može zamisliti mjuzikl u Srbiji. Uporedo s glumom bavi se plesom, pevanjem i sinhronizacijom crtanih filmova. Igrala je u najboljim mjuziklima u Srbiji, kao što su "Briljantin", "Mamma mia", "Rebeka", "Čikago", "Cigani lete u nebo", "Glavo luda", "Kosa"... Živi i radi u Beogradu.

Jedna je od najtalentovanijih pozorišnih glumica mlađe generacije. Početkom sledeće sezone očekuje se prvi mjuzikl o Nikoli Tesli, u kom ona i glumi i peva. Učestvovala je u mnogim muzičkim revijama, kao što su "Brod plovi za Beograd", "Pod sjajem zvezda".

LJUBAV BEZ OGRANIČENJA: Performans Marte Jovanović u Beogradu

Foto: BigPic Foto: BigPic

TV publika je pamti po seriji "Miris kiše na Balkanu", "Zaboravljeni umovi Srbije", a trenutno snima seriju "Selo gori, a baba se češlja".

Muzikom se bavi više od dvadesetak godina i iza sebe ima mnogobrojne nastupe sa svojim bendom "Noblesse".

Draga Dušice, pravi umetnik je svestran i talentovan na raznim poljima umetnosti. Koliko zanimanja imaš?

Po profesiji sam glumica, ali se trudim da svaki talenat, i neke druge veštine koje posedujem, svakodnevno unapređujem. Pevanjem se bavim već 20-ak godina i muzika je moja druga velika ljubav. Kada mi se ukazala prilika da zaigram na sceni Pozorišta na Terazijama, pozorišta koje je jedno od retkih u Srbiji u kom možete spojite tri veštine u isto vreme, ples, glumu i pevanje... To je bio trenutak moje najveće radosti!

Pozorište, film, muzika... šta si od svega toga ti?

Kao glumica zaista ne mogu da se opredelim kada je moj posao u pitanju. Biti na pozorišnoj sceni, ili ispred kamere, ili ispred mikrofona, zadatak je isti. Istinitost u izrazu, kreativnost, spoznaja različitosti u svojoj igri i sredstva kojima se služimo u stvaranju nekih novih likova.

Svako iskustvo je dragoceno, svaka situacija koja se desi, bilo prijatna ili neprijatna, od velike je važnosti za umetnika, jer svako od nas gradi svoje likove iz sopstvenog životnog iskustva, ili pak pretpostavkama kakav bi taj lik mogao da bude. Bez obzira na medij u kojem tu ulogu ostvaruje.

Šta je presudilo da se baviš glumom?

Moje iskreno ubeđenje je da se svaki čovek rađa sa nekim posebnim umetničkim darom. Samo je pitanje da li će ga prepoznati u ranom detinjstvu, i biti podržan od svoje porodice, i krenuti putem ostvarenja svog umetničkog potencijala. Ja sam imala tu sreću da me je moja porodica u potpunosti podržavala od malih nogu, i učinila sve da ja danas budem to što jesam. Takođe veliku profesionalnu podršku i pomoć sam imala od svog mentora i profesora Nebojše Dugalića, koji mi je usmeravao na mom glumačkom putu. Ne smem da zaboravim i pomoć mnogobrojnih starijih kolega Pozorišta na Terazijama.

PRONAŠLI SMO MANDINU MUZIČKU VHS KASETU: Evo kako je izgledala i koje su pesme bile na njoj (FOTO)

Savremeni glumački krugovi kažu da pravi mjuzikl nije mjuzikl ako u njemu nema tebe. Svi govore o tvom glasu, pa nas zanima ko su ti pevački uzori?

Areta Frenklin, Tina Tarner, Eta Džejms, Nina Simon, i mnoge druge afroameričke muzičke dive bluz, džez, rok scene sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka.

U njihovim moćnim glasovima i izvanrednim interpretacijama kao mlada pevačica sam nalazila inspiraciju i motivaciju za razvoj svojih pevačkih sposobnosti koje danas koristim u mjuziklu i na javnim muzičkim nastupima.

Kako se vežba glas?

Kada igrate u muzičkom teatru, neophodno je da se iznova i iznova nadograđujete, kako glumački, tako i pevački. Da svakodnevno radite na otkrivanju nekih novih mogućnosti.

Što se pevanja konkretno tiče, postoji veliki broj vokaliza kao načina upevavanja i raspevavanja, uz pomoć kojih uspevate da pomerite svoj pevački raspon.

Pevanje jedne te iste pesme do iznemoglosti, kako bi se došlo do pravog rezultata. Ništa nije jednostavno, svaki krajnji cilj zahteva mukotrpni rad, rad i samo rad, kako bi se došlo do pravih i željenih rezultata.

Deca širom Srbije pitaju se sasvim sigurno ko je taj pitki a snažni glas koji njihovim likovima iz crtaća daje živost. Kojim si sve crtanim filmovima dala svoj glas?

NA DANAŠNJI DAN OSTALI SMO BEZ ROĐE: Prođe godinu dana od smrti Đuze Stojiljkovića! (VIDEO)

Angry birds, Good dino, Toma Palčić i čarobno ogledalce, Minions, Pčelica maja, Avioni 2, Zaledjeno kraljevstvo, Daj gol, Grad heroja, Rio 2, Madagaskar, Štrumpfovi, Šerman i gospodin Pibodi, Rale - lav galamdžija i mnogi drugi...

Kako izgleda sinhronizacija crtanog filma?

Koliko god da možda na prvi pogled zvuči jednostavno, jedan glumac i jedan mikrofon, za glumca nekada sinhronizacija može biti veoma naporna i kompleksna.

Samo svojim govornim aparatom glumac mora da dočara svaku emociju, pokret, gestikulaciju, govornu radnju, a uz to i da zadrži istinitost u glumačkom izražaju.

Pripreme za samu sinhronizaciju mogu trajati mesecima, počev od kastinga, preko snimanja sinhronizacije, do miksa zvuka. Da bi ste dobili ulogu u crtanom filmu morati na kastingu pokazati sličnost i po boji glasa, i po karakteru zadatog crtanog lika. Veliku ulogu u sinhronizaciji ima i reditelj, čijom dirigentskom palicom glumci na najbolji način oživljavaju animirane likove.

Najveće zadovoljstvo u sinhronizovanju animiranih filmova mi je kada vidim srećna i ozarena lica mnogobrojnih klinaca na premijeri u bisokopskoj sali. Oni su nam najveći kritičari i pokazatelji da li smo dobro uradili svoj posao.

Kog kolegu preporučuješ za sledeći intervju?

Preporučujem Tanju Bošković za sledeci razgovor.

(Tanja Milanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    20. jun 2016 | 20:06

    Baviti se nekim oblikom umetničkog izražavanja u prošlosti tako i sada podrazumeva život na ivici egzistencije, Manda je samo jedan od bezbroj drugih. Vrlo su retki oni srećnici koji su uz pomoć neke od umetnosti postali finasiski moćni. Pravim umetnicima to nije cilj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA