NAJLEPŠA VEST: Milica Knežević se izborila za izgradnju lifta na Tehničkom fakultetu (FOTO)

Lift, koji je Milici neophodan kako bi mogla redovno da pohađa predavanja koja se često održavaju na spratu, konačno je u fazi realizacije

  • 2

Od kada je svojim statusom na Fejsbuk profilu uzburkala javnost u Srbiji i skrenula pažnju društva na osobe sa invaliditetom, Milica Knežević - hrabra studentkinja prve godine softverskog inženjerstva na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, postala je prava heroina, devojka čelične volje koja se nakon dužeg vremenskog perioda izborila za svoja i prava osoba sa invaliditetom.

Lift, koji je Milici neophodan kako bi mogla redovno da pohađa predavanja koja se često održavaju na spratu, konačno je u fazi realizacije.

Pre nekoliko dana gradonačelnik Grada Zrenjanina - Čedomir Janjić, rekao je da je gradska služba preuzela kompletnu realizaciju izgradnje i instaliranja lifta na Tehničkom fakultetu, te i da će zajedno sa menadžmentom ove ustanove nastojati da ovo pitanja reši u što kraćem roku:

- Potrebno je prvo izraditi kompletnu dokumentaciju, a s obzirom na to da do sada nije ni postojala, osim ideje i dobre volje i kod Grada, a i na samom Fakultetu, odlučni smo da završimo kompletan projekat. Prvo će uslediti izrada projektno – tehničke dokumentacije, a do tada će sve biti pripremljeno i za samo realizaciju ugradnje lifta u zgradi Tehničkog fakulteta – rekao je Janjić.

Uskoro će osobe s invaliditetom bezbedno učestvovati u saobraćaju!

Milica Knežević oduševljena je idejom da će konačno moći, kao i svi njeni vršnjaci, da redovno i pod normalnim okolnostima prati nastavu:

- Bila sam posramljena, danima sam stajala u holu jer nisam imala mogućnosti da se popnem na sprat gde se nastava održavala. Često su mi kolege pomagale i nosile me u kolicima, ali to nije rešenje - priča za Telegraf Milica.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Iskreno se nadam da će se lift završiti, kaže nam Milica.

- Ovo nije individualan problem, gde god se okrenete i uputite onemogućen nam je prilaz. Obrazovanje mora biti dostupno svima i drago mi je da je to krenulo da se realizuje, nadam se da ću već od sledećeg semestra moći normalno da pratim nastavu - srećna je Milica.

Koliko je volja i želja za životom jača od bolesti, primer je hrabra Milica. Nakon teške saobraćajne nesreće, invalidska kolica je počela da koristi od 2009. godine i od tada počinje potpuno novi i drugačiji život za ovu devojku:

- U saobraćajnoj nesreći mi je povređen vratni deo kičme, nakon čega sam ostala potpuno paralizovana.

Međutim, Milicu ni ovakva nesreća nije sprečila da živi život punim plućima.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

- Treniram plivanje‚ ronim i slikam. Pored toga uvek volim da isprobavam nove stvari, tako da sam do sada surfovala, veslala u kajaku, igrala ragbi u kolicima, okušala se u plesu u kolicima, uživala u parasejlingu.

Milica osim što je redovna i odlična studentkinja, koja trenutno sprema ispite u junskom i julskom roku, uvek vremena pronalazi i za van nastavne aktivnosti.

- Priključila sam se i obuci predavača u okviru projekta Akademija "Još uvek vozim" koji se bavi edukovanjem mladih o većoj bezbednosti u saobraćaju gde predavači na svom ličnom primeru predstavljaju mladima kolika je važnost vezivanja pojasa, prilagođenje brzine i koliko je opasno voziti pod dejstvom alkohola - navodi Milica.

Takođe, na sastanku sa gradonačelnikom Janjićem, tema razgovora je bila i realizacija rehabilitacionog centra, koji će kako je rečeno biti prioritetan zadatak gradske vlasti.

KAFA SA MALO VIŠE SRCA: U ovom kafiću goste će posluživati osobe sa Daunovim sindromom (FOTO)

Milica kaže, da je najveći problem osoba sa invaliditetom nepristupačnost, koja sa sobom povlači niz drugih problema.

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, oko 10 odsto ukupnog stanovništva čine osobe sa invaliditetom, te i da pored arhitekstonskih barijera, još uvek postoji diskriminacija ovih osoba.

Čestitamo Milici na istrajnosti i volji, jer je i ovaj put pokazala da je u životu za sve potrebno samo iskreno želeti i raditi na ostvarenju svoga cilja.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    15. jun 2016 | 23:44

    Svaka cast, Milice!

  • snezanaee

    16. jun 2016 | 22:40

    Bravo Milice! Veliku prepreku si savladala. Sa takvim karakterom i istrajnoscu ti zelim da sve buduce savladavas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA