≫ 

ISTORIJSKI MOMENAT: Posle 24 godine poleteo avion iz Beograda za Njujork! (FOTO) (VIDEO)

Na ovoj liniji leteće Erbas A330 Nikola Tesla, pet puta nedeljno, cena povratne karte u biznoj sezoni je 440 evra, a let traje devet i po sati

  • 77

Nacionalna aviokompanija Air Serbia danas uspostavlja direktne letove između Beograda i Njujorka na koje se čeka od 1992. godine.

SREĆAN PUT, NAJLEPŠA PTICO SRBIJE: Pogledajte momenat kad je NIKOLA TESLA poleteo za Njujork! (VIDEO)

Potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, koja predvodi delegaciju Srbije na prvom letu za SAD, izjavila je da je uspostavljanje linije za Njujork nova prilika i za razvijanje još boljih ekonomskih odnosa Srbije i SAD.

- Srbija je jedina u regionu uspela da ispuni sve uslove za direktan let za SAD što je pokazatelj kako radi Vlada Srbije i dokaz političke stabilnosti naše zemlje - rekla je Mihajlović.

Na ovoj liniji Er Srbija će saobraćati pet puta nedeljno.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Avionom "Erbas A330“, koji je dobio ime "Nikola Tesla" upravlja kapetan Davor Mišeljić, izvršni direktor za saobraćaj Er Srbije.

Letelica ima 254 mesta - 236 sedišta u ekonomskoj klasi i 18 u biznis klasi, a srpski avioprevoznik je sada jedina kompanija koja ima takav let u okruženju.

Pripreme za prvi direktan let trajale su godinu i po dana, a otvaranje linije naišlo je na odličan odjek kod putnika, pošto je do sada prodato više od 15.000 karata.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

"NIKOLA TESLA" UŠAO U HRVATSKU: Pratite UŽIVO ISTORIJSKI LET iz Beograda za Njujork! (LIVESTREAM)

Planirano je da avion "Er  Srbije" poleti u 07:30h, da bi kasnije bio pomeren za 07:50 h. Poleteo je tačno u 8 časova i 8 minuta.

KAPETAN LETA PRED ISTORIJSKI LET: Sve je spremno za poletanje, veoma sam uzbuđen (VIDEO)

Na letu su bile brojne poznate ličnosti. Verica Rakočević, koja je krenula da iznenadi ćerku, zatim Zoran Babić, ministarka Zorana Mihajlović, Dejan Stanković. Jadranka Jovanović je za Telegraf izjavila sledeće: 

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Mnogo puta sam zbog karijere preletela okean. Isto toliko sam žalila što mi nemamo direktan let. Kada sam čula za ovaj let, morala sam da budem na njemu. Veoma se radujem ovom događaju, ovo je veoma značajan dan za našu zemlju - rekla je za Telegraf Jadranka Jovanović.

Foto: Telegraf Foto: Telegra

ZAVIRITE PRVI U UNUTRAŠNJOST AVIONA KOJI LETI ZA NJUJORK: Gotove pripreme za istorijski let kompanije Air Srbija (FOTO)

Jutros u 6 časova,počela je svečana ceremonija, gde je premijer Aleksandar Vučić presekao vrpcu i svim putnicima poželeo srećan put i poručio da je Beograd od danas centar u regionu. Presecanju vrpce prisustvovala je i Zorana Mihajlović i ambasador SAD, Kajl Skot.

"MORAO SAM DA BUDEM MEĐU PRVIMA": Nikola Mirčić željno iščekuje let na koji čeka od februara (FOTO)

- Želim putnicima srećan put i ugodan let. Drago mi je da je Kajl Skot primetio da uvek nađe neku manu, ali kada nam Boing bude dao bolji popust kupićemo Boing, a ne Erbas. Ovaj let je za bolji život i bolje za našu kompaniju. On pokazuje otvorenost naše zemlje. Od izuzetnog značaja je da imamo dobre veze sa SAD. Ovaj let će nas približiti Amerikancima i SAD. Zahvaljujući ovome možemo imati bolje banje, više turista na planinama. Današnju zemlju dovodimo do visina koju ona zaslužuje. Ja sam tužan što Vlada mora brzo da se formira, pa ću ostati u Beogradu - poručio je premijer ljudima na aerodromu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ambasador SAD u Srbiji, Kajl Skot je rekao da će ovaj let pojačati uzajamne veze.

- Želim svima ugodan let. Čestitam Air Serbia na ovome i siguran sam da će ova strateška odluka biti dobra i za Srbiju i za našu zemlju - rekao je ambasador.

OTKRIVENO IME AVIONA AIR SERBIA KOJI ĆE LETETI DO NJUJORKA: Zvaće se - NIKOLA TESLA!

Na ovoj relaciji leteće Erbas A330 Nikola Tesla, a nedeljno je predviđeno pet letova.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Procedure oko dobijanja neophodnih odobrenja od regularnog tela, Air Serbia dobila je krajem maja.

Skot i Vučić: Let Beograd-Njujork će učvrstiti poziciju Srbije kao ekonomskog lidera regiona (FOTO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Do sada je za ovaj let prodato više od 15.000 karata, od kojih 60 odsto u SAD, a 35 u Srbiji. Prve tri povratne karte po promotovinoj ceni od 399 evra kupljene su na Sajmu turizma, a to su učinili premijer Aleksandar Vučić, koji je i sam trebalo da poleti danas za Njujork, ali je otkazao svoju posetu Americi, i ambasador SAD Kajl Skot.

Cene povratne karte, inače, u biznoj sezoni iznosi 440 evra.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Let traje devet i po sati, a u Njujork stiže u 12 časova po njihovom vremenu. Putnici su se za ovaj let ukrcavali na gejtu C5, a samom događaju prisustvovao je veliki broj novinarskih ekipa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • onako

    23. jun 2016 | 09:48

    ko da smo raketu lansirali

  • Mile

    23. jun 2016 | 10:53

    U ovoj zemlji sve postade istorijski, sutra će i kupovina hleba biti istorijski ćin, i nemoj da se vodja ne slika pored kupca!

  • dr. Rusofil

    23. jun 2016 | 09:37

    Ko da letimo na mjesec i to sve sa putnicima pa istorijski momenat!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA