DA LI STE ZA VRAĆANJE SMRTNE KAZNE U SRBIJI? Monstruma je sve više, stručnjaci su PROTIV, kažu da NIJE EFIKASNA!

Poslednje pogubljenje u Srbiji desilo se 1992. godine, kada je zbog silovanja šestogodišnje devojčice u Somboru streljan Johan Drozdek

  • 98

Srbiju su u poslednjih nekoliko dana potresli nezapamećeni zločini i ovaj jul obeležili krvlju i patnjom. Najpre je malo banatsko mesto, Žitište, zavijeno u crno, a nakon samo nekoliko dana, trogodišnjoj Anđelini Stefanović je u selu Vratarnica mučki oduzet život. Osumnjičeni za njihova ubistva su istih dana privedeni, ali se postavlja pitanje koja je adekvatna kazna za ovakve zločine?

Gradonačelnica Smedereva ima predlog kako pomoći voćarima čiji je rod "obrao" grad (FOTO)

Mišljenja mnogih su da zaslužuju smrtne kazne, a poslednje pogubljenje u Srbiji desilo se 1992. godine, kada je upravo zbog dela silovanja šestogodišnje devojčice u Somboru streljan Johan Drozdek.

Razgovarali smo na tu temu sa kriminologom i psihologom.

GUARANA FREE JUMP najveca atrakcija na EXITu! (FOTO)

Prema mišljenju kriminologa Zlatka Nikolića, smrtna kazna nije funkcionalno rešenje.

- Niti je moguća smrtna kazna, niti treba da se uvede. Statistički podaci su pokazali da takav vid kažnjavanja zapravo nema nikakvog efekta. Sa uvođenjem smtrne presude, ništa se ne bi promenilo.  Za ovakvu vrstu zločina, nije zadužen racio, niti to ima veze sa bilo kakvom racionalnom odlukom. Samo jak negativni emocionalni naboj je uticao na ponašanje zločinca - objašnjava Nikolić, i dodaje:

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

- Najadekvatnija kazna je upravo ona koju imamo, a to je 40 godina zatvora. Pored toga treba da vodimo računa o tome da sami podignemo nivo opreznosti, kako bi se izbegli ovakvi incidenti - zaključuje kriminolog.

Sličnog stava je i psiholog Zoran Milovojević, koji naglašava da pogubljenje nije efektivna mera, dok je prevencija ključna kako ne bi došlo do samog zločina.

- Mislim da ne bi trebalo da se uvede ponovo smrtna presuda, jer to ne bi suštinski promenilo stvari. Mi možemo najviše reagovati preventivno, tako što će se mnogo više raditi i pričati sa mladima, kako ne bi došlo do ovakvih slučajeva. Smrtna kazna predstavlja neki vid zadovoljenja pravde ožalošćene porodice, kao i same javnosti, ali nema ni preventivnu niti praktičnu funkciju - rekao je psiholog Zoran Milivojević.

Poslednja smrtna kazna u Srbiji izvršena je 1992.godine.

Smrtna kazna u Srbiji je primenjivana od nastanka moderne države 1804. do 2002. godine, kada je (26. februara) zakonom ukinuta. Poslednje pogubljenje, streljanjem, izvršeno je 14. februara 1992, a poslednje smrtne presude su izrečene 2001. godine. Srbija je obavezana međunarodnim konvencijama koje zabranjuju smrtnu kaznu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    11. jul 2016 | 18:40

    A šta je efikasno? Da manijaci nemaju čega da se plaše. Ubiješ nekoga, praviš se malo lud, i nakon 7-10 godina izadjes i Jovo na novo. Ne bajo. Stolica leči svaku bolest.

  • mario

    11. jul 2016 | 20:08

    Onaj manijak sto je ubio 78 mladih ljudi u Norveskoj je dobio 20 godina zatvora ima internet teretanu u zatvoru studira politicke nauke i jos sudi drzavu za neadekvatne uslove i tretman u zatvoru.I zamislite dobije slucaj na sudu. Gde je tu logika? Blage kazne manijacima dolaze iz demokratskih Evropskih zemalja,tako da mozemo ocekivati ne samo da se smrtna kazna nece vratiti nego i maksimalna ce biti 20 godina. Time se degradira i ponistava integritet zrtava kao da nikad nisu bili licnosti jer njihov zlotvor nije adekvatno kaznjen.

  • ljiljana

    11. jul 2016 | 18:48

    Jesam za smrtnu kaznu. ne može neko da se izvuče s 40 godina zatvora a da je svesno ubio, silovao, unakazio i uništio nečiji život.Taj monstrum uništava živote svih nas. Njegov život nije vredan.Zločinac mora da bude kažnjen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA