Gradonačelnica Smedereva ima predlog kako pomoći voćarima čiji je rod "obrao" grad (FOTO)

Šteta se u Smederevu, nakon vremenskih nepogoda, još uvek procenjuje, a u međuvremenu gradonačelnica dr Jasna Avramović obišla je oštećene voćnjake i vinograde i razgovarala sa voćarima

  • 0

Vremenske nepogode ni u maju ni u junu nisu zaobišle Smederevo. Gradonosni oblaci su bili takvih dimenzija da Protivgradna zaštita, i pored 60 ispaljenih raketa, nije uspela da sačuva zasade.

Smederevo traži rešenje za voćare koji su pretrpeli štetu (FOTO)

Štete na voću su velike, po nekim procenama od 10 do 50 procenata. Šteta se još uvek procenjuje, a u međuvremenu gradonačelnica dr Jasna Avramović obišla je oštećene voćnjake i vinograde i razgovarala sa voćarima. U Seonama, selu koje je takođe zahvatilo nevreme, gradonačelnica je imala i dobru vest za voćare.

NA INICIJATIVU GRADONAČELNICE SMEDEREVA NOVA VOZILA ZA PATRONAŽU PO SELIMA: Dve "dačije" i "škoda" već na terenu

- Mi ćemo rebalansom budžeta opredeliti 100 miliona dinara kao pomoć, mada znamo da su štete mnogo veće. Iz razgovara sa onima koji su silom prilika imali "Berbu pre

berbe", čujem da bi bili zadovoljni i da im procentualno nadoknadimo novac koji su uložili za nabavku zaštitnih hemijskih sredstava. To su naša iskustva i njihovi predlozi. Gradsko veća će predložiti, a Skupština grada na prvom narednom zasedanju doneti odluku koliki će biti iznos subvencija i na koji način će se realizovati. Ono što znam sigurno novac nikome nećemo davati na ruke – saopštila je gradonačelnica u Seonama, prilikom redovne posete selima.

Smederevo

I pored angažovanih strelaca koji su opremljeni raketama, vremenske nepogode uzimaju danak. Neke navike, ukazuje Jasna Avramović u razgovoru sa meštanima Seona, moraju da se menjaju.

SMEDEREVO: Kubik vode košta koliko i flaša piva (FOTO)

Smederevo

- Postoji nezadovoljstvo poljoprivrednika zbog grada, ali grad je elementarna nepogoda, a poljoprivredna proizvodnja fabrika pod vedrim nebom. Svi poljoprivredni proizvođači treba što pre shvate da moraju da naprave krov nad svojom fabrikom, da bi je zaštitili. Taj "krov" je protivgradna mreža. Sve to traži ulaganja, ali postoje i subvencije i dobri krediti, a ova investicija se uvek isplati - rekla je gradonačelnica Avramović.

Pogledajte neke trikove uz pomoć kojih ćete sa lakoćom od sada čistiti voće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA