VEVERICE POGASILE SVETLA U SKOPLJU: Pola makedonske prestonice ostalo bez struje!

Takođe, slična situacija se dogodila kada su se rode "ugnjezdile" na betonskim stubovima, pa su zakačile kablove, nakon čega je Elektrodistribucija Makedonije morala da isključi elektirčnu energiju celom gradu kako ne bi došlo do većih problema

  • 2

Skoro pola makedonskog gradića Rosoman ostalo je bez struje, a svetlo su im "ugasile" rode koje svake godine u velikom broju posećuju ovo mesto i prve gnezda na dimnjacima, krovovima i betonskim električnim stubovima. Na jednom od njih zapalilo se gnezdo i zahvatilo kabolove, nakon čega je struja morala biti isključena da ne bi došlo do većih neželjenih posledica.

NAJPOZNATIJI PAR U REGIONU DOBIO PRINOVU: Malena i Klepetan postali roditelji 58. put (VIDEO)

Takođe, slična situacija dogodila se kada su se dve veverice zaglavile u trafostanici, pa je više od sat vremena veći deo makedonske prestonice sinoć je bio bez električne energije. Struje nije bilo u skopskim naseljima Aerodrom, Kisela Voda, Crniće, a na svećama su bili i žitelji opštine Centar. Bilo je ugašeno i ulično osvetlenje, a struje nije bilo ni u gradskom tržnom centru.

Portparol EVN, kompanije zadužene za distribuciju i snabdevanje Makedonije sa električnom energijom, Atanas Kovačevski kaže da su morali isključiti struju.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Uobičajeno, u periodu kada rode nisu tu, mi menjamo njihova gnezda i na ista mesta im stavljamo specijalna gnezda koja štite njih, a istovremeno ne štete mreži. Takva gnezda izrađuju učenici srednje elektrotehničke škole iz Velesa - kaže Kovačevski.

Da ni nova gnezda za rode nisu osiguracija, pokazao je ovaj slučaj, jer se upravo ono zapalilo i ostavilo Rosoman u mraku.

Rode vole Makedoniju, a članovi i volonteri Makedonskog ekološkog društva (MED) prošle godine su izbrojali da u Makedoniji ima 3.661 roda u 817 gnezda.

- Zadatak je bio obiman i složen, ali smo ga uspešno završili uz pomoć lokalnog stanovništva iz Skoplja, Đevđelije, Kavadaraca, Radoviša, Valandova, Strumice, Resena, Ohrida i drugih gradova Makedonije. Prebrojavanje roda će se obavljati svake godine. Smatramo da je ovo stabilna populacija roda i da će tako i ostati - kaže Ksenija Putilin iz Makedonskog ekološkog društva.

Printskrin: Youtube/Viva Frei Printskrin: Youtube/Viva Frei

Poslednji put popis roda je izvršen 1958. godine, kada je u Makedoniji bilo 1.132 aktivna gnezda, ili 315 gnezda više nego danas. U njima je bilo 3.576 mladih, a za razliku od danas, kada se najveći broj gnezda nalazi na električnim stubovima ili sličnim konstrukcijama, tada su gnezda bila uglavnom na krovovima ili dimnjacima kuća.

Opština Češinovo – Obleševo u istočnj Makedoniji četvrtu godinu sprovodi akciju na zaštiti roda postavljajući specijalne platnofme za njih.

- Da rode ne bi stradale od udara struje, i da bi se izbegli defekti na električnoj mreži, uoči doseljavanja roda, postavljamo platforme na električne stubove pogodne za svijanje gnezda - kaže Violeta Janeva, rukovodilac projekta zaštite roda u opštini.

Rode u Makedoniji se smatraju za bogatstvo, često su simbol raznih obeležja, a o njima se pričaju brojne priče i legende.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • obilic

    25. jul 2016 | 15:26

    Imaju visoku skolu za visokonaponsku struju i dalekovode

  • SRbenda

    28. jul 2016 | 01:10

    Jos da poverujem u ovo ma ajte molim vas pola kilometra u rikverc

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA