SVEDOČENJE ISTORIČARA: Proces po zahtevu za rehabilitaciju Milana Nedića se nastavlja

Na prethodnom ročištu, istoričar Dimitrijević je rekao da Vlada Milana Nedića nije imala nikakva saznanja o tome šta se dešava sa Jevrejima koji su bili u logoru na Starom sajmištu

  • 10

U Višem sudu u Beogradu danas je svedočenjem istoričara Bojana Dimitrijevića nastavljen postupak po zahtevu za rehabilitaciju Milana Nedića, predsednika srpske vlade za vreme okupacije u toku Drugog svetskog rata.

Unucima MILANA NEDIĆA odbijen zahtev za vraćanje IMOVINE

Dimitrijević je u nastavku svedočenja koje je zapoceo u maju, odgovarajući na pitanja suda i punomoćnika predlagača rehabilitacije, ponovio svoje mišljenje da Nedićeva vlada, kao ni sam Nedić nisu biti odgovorni za holokaust, jer do kraja 1943. godine nije mogao da kontroliše pripadnike svojih bezbednosnih struktura.

Prema njegovim rečima, 1942. godine po naredbi nemačkog generala Majsnera iz Nedićeve vlade bila izuzeta ovlašćenja policije.

Na prethodnom ročištu, Dimitrijević je rekao da Vlada Milana Nedića nije imala nikakva saznanja o tome šta se dešava sa Jevrejima koji su bili u logoru na Starom sajmištu, kao i da Jevreji nisu bili u nadležnosti Nedićeve vlade, već nemačkih snaga.

On je tada tvrdio da je Nedićeva vlada "samo vršila evidenciju Jevreja".

NEDIĆ JE TAJNO SAHRANJEN NA NOVOM GROBLJU?! Praunuk premijera Srbije otkriva NAJNOVIJE DETALJE iz ubistva Titove OZNE

Pre i u toku suđenja, kao i obično ispred sudske zgrade u Timočkoj okupili su se protivnici i pristalice rehabilitacije, a sud su obezbeđivale pojačane policijske snage.

Foto: Wikimedia/Public domain, pogledi.rs Foto: Wikimedia/Public domain, pogledi.rs

Na sledećem ročištu 28. novembra sud bi trebalo da ispita tri svedoka a to su nekadašnji novinar Politike Antonije Ðurić, direktor Muzaja za genocid Veljko Ðurić Mišina i Dragan Aleksić iz Instituta za noviju istoriju Srbije.

Sud je takođe zatražio i dodatne materijale u vezi sa Nedićem od arhija Srbije, Jugoslavije i Beograda, kao i od vojnog arhiva.

OTVOREN TAJNI ARHIV OZNE! Evo šta je Milan Nedić rekao TAJNIM AGENTIMA Tita o četnicima Draže Mihailovića (VIDEO)

Nedićevi potomci zatražili su od suda da ga rehabilituje, odnosno da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je Milan Nedeć proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anonimus

    19. septembar 2016 | 15:47

    Srbija bas zeli da se svrsta na strani gubitnika i fasizma,umesto da neguje svoju antifasisticku,narodnooslobodilacku,tradiciju.

  • Nikolas

    20. septembar 2016 | 00:01

    SRBIJA CE OSTATI CRNA RUPA U SVETU - NEMOZE DA SE KAZE ISTINA NJ DO DAN DANAS!!! NESME JOS DA SD OBJAVI FOTOGRAFIJA JOSKINA IZ 1 SVETSKOG RATA GDE NA DRINI U ROVU NABADA SRBINA NA BAJONET !!! OZNA ARHIVI SU JOS UVEK ZATVORENI I NIKO NECE DA KAZE KOLIKO SU CRVENI STRELJALI PRAVOSLAVNIH SRBA PO JOSKINOM NALOGU!!! SRBA FALI 2 MILIONA- NEMCI IMENOM I PREZIMENOM SU UBILI 400HILJADA ,USTASE 700HILJADA!!! GDE SE IZGUBILO 900HILJADA SRBA!!!!!

  • Савица

    19. septembar 2016 | 16:29

    ФОТОГРАФИЈА СВЕ ГОВОРИ. ИЗДАЈНИК НЕДИЋ У ДРУШТВУ ФАШИСТА.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA