Ovogodišnji filmski festival u Torontu u čast Dragana Nikolića

Na programu će biti i "Na mlečnom putu" Emira Kusturice, "Dobra žena" Mirjane Karanović, "Burek" Vladimira Nikolića, "Braća po babine linije" Radoša Bajića, "Heroj i kazna" Nebojše Pajkića i Ilije Labala, "Čujte, Srbi" Gorana Vukčevića

  • 0

Toronto Serbian Film Festival, koji će biti održan od 3. do 13. novembra, biće posvećen Draganu Nikoliću koji je svojevremeno bio gost festivala sa filmovima "Zona Zamfirova" i "Lavirint", objavljeno je na sajtu Filmskog centra Srbije.

NAJLEPŠE SEĆANJE NA BATU I GAGU: Svi na PATOSINEMU u Smederevo! (FOTO)

TRI LEGENDE NA ISTOM MESTU: Ovo je jedini film u kom su glumili Bata, Gaga i Manda! (VIDEO)

Festival će otvoriti film "Dnevnik mašinovođe" scenariste i reditelja Miloša Radovića, ovogodišnji srpski kandidat u trci za Oskara za filmove sa neengleskog govornog područja.

Na programu će biti i "Na mlečnom putu" Emira Kusturice, "Dobra žena" Mirjane Karanović, "Burek" Vladimira Nikolića, "Braća po babine linije" Radoša Bajića, "Heroj i kazna" Nebojše Pajkića i Ilije Labala, "Čujte, Srbi" Gorana Vukčevića.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Publika će imati priliku da pogleda i dokumentarni film Slobodana Ivetića "Magija scenografije", napravljen povodom dodele Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke svetski priznatom scenografu Miljenu Kreki Kljakoviću, kao i kratke filmove Vladimira Paskaljevića i mladih srpskih sineasta sa ovogodišnjeg Internacionalnog filmskog festivala u Torontu.

Pesnikinja i profesor sa Sorbone Nina Živanović predstaviće svoju novu knjigu "Cmok" i održati predavanje o Milošu Crnjanskom, Martin Candir predstaviće fotografije Hilandara u Konzulatu Srbije u Torontu, a gosti će biti i Mark Leger iz Montreala koji se bavi jugoslovenskim i srpskim filmom i Goran Vukčević, autor dokumentarca o Arčibaldu Rajsu.

U okviru festivala razgovaraće se i o snimanju igranog filma o Svetom Savi po romanu Milovana Vitezovića.

Festival novog srpskog filma prvi put je održan decembra 2001. godine u organizaciji ArtBiz Communications iz Toronta i pod pokroviteljstvom MI MAGAZINA (glasila nove emigracije).

Na dosadašnjih 15 izdanja prikazano je više od 100 srpskih filmova koje je videlo preko 35.000 gledalaca.

Prethodnih godina filmovi sa festivala reprizirani su i u Kičeneru, Otavi, Vankuveru i Čikagu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA