Od šuge obolelo šest učenika Medicinske škole u Pančevu

Oboleli učenici u školu će moći da se vrate tek kada prođu kontrolni dermatološki pregled

  • 0

U srednjoj medicinskoj školi "Stevica Jovanović” u Pančevu, šuga, o kojoj je Telegraf prvi pisao, otkrivena je kod šest učenika. Oni se sada leče kod kuće gde su izolovani.

POJAVILA SE ŠUGA U PANČEVU: Oboleli učenici Medicinske škole, a idu na praksu u bolnicu!

Direktorka škole Svetlana Kalapiš rekla je za portal 013.info da epidemije nema.

- Deca će se vratiti na časove kada se izleče i to bude potvrđeno kontrolnim pregledom - rekla je Kalapiš.

Zbog mogućnosti prenošenja rukovanjem ali i kontaktom sa odećom, peškirima, posteljinom onih koji su oboleli od šuge postoji obaveza lekara dermatologa koji je dijagnostikuju kod pacijenta da mora da obavesti Zavod za javno zdravlje. Postoji i mogućnost prenošenja, recimo, preko probanja odeće u prodavnicama.

PrintSkrin: YouTube/head & shoulders Srbija PrintSkrin: YouTube/head & shoulders Srbija

-  Problem je što lekovi za šugu moraju da se kupe. Nisu besplatni. I onda porodice zbog prilika u kojima su prekidaju terapiju pre nego što pacijenti budu do kraja izlečeni. A kožne bolesti su poznate kao vrlo uporne. Često tako budu zalečene, pa se vrate. Ponavljam, kontrolni dermatološki je uslov da se deca priključe nastavi - objašnjava direktorka Kalapiš.

5.000 LJUDI U SRBIJI ZARAŽENO ŠUGOM: Najbrže se širi u školama i vrtićima, ovo su simptomi

Printskrin: Reddit/rdelly_21 Printskrin: Reddit/rdelly_21

Posle dijagnostikovanja šuge kroz sistem javnog zdravlja utvrđuje se gde je moguće ova bolest dobijena. Kako je do nje stiglo. Lekari i zdravstvene ustanove koje se bave javnih zdravljem proveravaju zdravstveno stanje porodica i okoline.

-  Naša škola radi normalno. Nastava se odvija redovno. Kao i učeničke prakse. Osnovna prevencija je u ovakvim slučajevima redovno, stalno i što češće pranje ruku, jer je rukovanjem najčešće prenosi - konstatuje direktorka Kalapiš.

(Telegraf.rs / Izvor: 013info.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA