TAJNI SVEMIRSKI PROGRAM: Preokret u kosmoskoj trci - Kinezi dali gas, kad je NASA počela da koči!

Kineska akademija nauka krenula je da razvija svemirske projekte pedesetih godina, kada je Mao Ce-Tung doneo odluku da Kina mora da postane treća država na svetu sa satelitima u orbiti

  • 5

Kina je prošlog meseca lansirala svemirsku letelicu Šenzou 11, što je veliki korak za njihov svemirski program i ostvarenje vrlo ambicioznih planova o slanju ljudske posade na misiju na Mesec, a zatim na Mars.

PUTIN PRELOMIO: RUSI kreću na MESEC i imaju samo jedan zadatak!

Ipak, u pitanju nije samo prestiž - Kina računa da će svemirski program doneti velike ekonomske dividende.

Kina je najveći rival NASA u svemirskim istraživanjima jer svoje tzv. taikonaute planiraju da pošalju na Mesec do 2036. godine, a potom i na Mars.

Pritom, predsednik Si Điping se nada da će svemirske misije podstaknuti talas inovacija u robotici, avijaciji i veštačkoj inteligenciji i ostalim vodećim tehnološkim prodručjima 21. veka.

Investicije u razvoj novih tehnologija

Iako je kineski svemirski program prilično tajnovit, šef kineskog Nacaionalnog centra za svemirska istraživanja Vu Đi ipak je otkrio da vlada razmatra predlog o utrostručenju investicija u svemirska istraživanja.

Cilj je da napredak ostvaren izgradnjom novih teleskopa, na poboljšanjima navigacijskih sistema satelita i slično podstakne veću aktivnost u kineskim državnim preduzećima i pokretanje privatnih starapova.

- Kina se oslanja na znanje koje su drugi otkrili. Ako Kina želi da podigne svoju ekonomiju, moraće više da investira u razvoj inovativnih tehnologija - rekao je Vu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kineski petogodišnji plan usmeren je na postizanje originalnih dostignuća u osnovnim naučnim područjima i razvoju vrhunske svemirske tehnologije.

Središnja ekonomska strategija zahteva da 70% tehnoloških komponenti, poput poluvodiča i softvera, bude domaća proizvodnja do 2025. godine.

Ozbiljno povećanje budžeta

Za ostvarenje tog cilja, Vu i njegove kolegege traže od kineske vlade povećanje investicija u nauci koji je do sada iznosio 652,6 miliona evra.

Tako bi Kina imala budžet za 5,2 milijarde evra manji od bužeta NASE. Ipak, treba imati na umu da je Kina pre deset godina u ovaj segment razvoja nije gotovo ništa ulagala, a novac je plasirala u projekte od političke važnosti ili praktičnosti: raketne, vojne satelite i letelice kojima upravlja ljudska posada.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Amerikanci su malo zabrinuti

Osim toga, bavili su se i razvojem oružja. Kina sada dosta ulaže u naučna istraživanja. Samo su prošle godine lansirali prvi kvantni komunikacijski satelit na svetu i izgradili teleskop za istraživanje tamne materije.

Iako su razmere kineskih investicija za svemirska istraživanja nepoznati, jedan deo američkih analitičara je već izrazio zabrinutost kako je Kina stisnula gas taman kada je NASA počela da koči.

NASA je odustala od novog sletanja na Mesec, otkazali su Spejs Šatl program, a obaveze prema Međunarodnoj svemirskoj stanici završavaju se 2024. godine.

Kao ciljeve svog svemirskog programa, Kina je istaknula izgradnju sopstvene svemirske stanice, sletanje na tamnu stranu Meseca i spuštanje rovera na Mars sve do 2022. godine.

Zbog toge je jedan američki kongresmen pokrenuo pitanje gubitka svemirske trke sa Kinom.

Foto: Guliver/NASA/Getty Images Foto: Guliver/NASA/Getty Images

Zaokret u ekonomiji

Inicijativa za većim investicijama u svemirska istraživanja pojavila se nakon što je kineska ekonomija, nakon nekoliko godina žestokog rasta, počela da usporava.

BDP je u prva tri kvartala porastao za 6,7 posto što je na tragu najsporijeg tempa rasta od 1990. godine, a izvoz je u padu sedam meseci.

Povrat uložene imovine za državna preduzeća prošle godine je u proseku iznosio oko 2,8 posto, dok je u privatnom sektoru iznosio gotovo 11 posto.

Jeftina radna snaga i izvoz finansiran kreditima

Predsednik je najavio tranziciju kineske privrede koje se baziralo na jeftinoj radnoj snazi i finansiranja izvoza koje se bazira na kreditima. S tim ciljem, regionalne vlade u Kini plasirale su velike investicije u biotehnologiju, internet i high end proizvodnju.

Kineska akademija nauka krenula je da razvija svemirske projekte pedesetih godina, kada je Mao Ce-Tung doneo odluku da Kina mora da postane treća država na svetu sa satelitima u orbiti.

Od sedamdesetih godina Kina je lansirala preko 100 satelita za praćenje vremenske prognoze i prorodnih katastrofa, komunikacije i navigacije.

Printskin: Youtube/CCTV English Printskin: Youtube/CCTV English

Najveći radio teleskop na svetu

Kina je nakon 22 godine planiranja, stavila u pogon najveći rado teleskop na svetu. Tanjir širine 500 metara traži radio talase iz udaljenih krajeva galaksije i pomaže naučnicima u istraživanju kosmičkih fenomena.

Si Đinping je rekao da će teleskop, nazvan Kinesko oko neba, podstaknuti privredni rast jer Kina drži intelektualna prava.

Kina planira 2020. godine da lansira satelit za istraživanje vodenih ciklusa na Zemlji sa zadatkom praćenja vlažnosti tla, salinitet okeana i isparavanja površine okeana.

Razvoj vlastitog GPS-a

Isto tkao, rade na razvoju sopstvene navigacione mreže Beidou, što će biti alternativa američkom GPS-u. Kina želi da se Beidou sastoji od konstelacije 35 satelita kojima će do 2020. godine pokriti celu zemaljsku kuglu.

- Još smo na početku. Ali ovo je važan cilj i ništa ne sme da spreči Kinu da postane sila u svemirskoj industriji - kaže Vu.

(Telegraf.rs/Izvor: telegram.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA