RODITELJSKE MUKE: Ekskurzije postale preskup "sport", potrebno minimum 22.000 dinara za to zadovoljstvo!

Od ekskurzija češće odustaju porodice po manjim mestima, dok se u većim gradovima mahom organizuju đačka putovanja

  • 11

U Srbiji skoro polovina roditelja uspeva da pošalje svoje dete na ekskurziju, dok 23 odsto njih ne, pokazalo je istraživanje koje je sproveo "Blic" o cenama ekskurzija za đake srednjih i osnovnih škola.

PROFESORI ĆE ĐACIMA PRETURATI TORBE PRE ODLASKA NA EKSKURZIJU: A i tamo ih čeka žešća kontrola!

RODITELJI PREPLAŠENI: Đaci zbog terorizma odustaju od ekskurzija!

Svaka ekskurzija u proseku košta oko 22.000 dinara, što znači da osam meseci plaćaju po 2.750 dinara mesečno. Za jednodnevni obilazak cena eksurzije za osnovce je 880 dinara, dok je za dva dana potrebno izdvojiti 7.000 dinara.

Ako se uzme u obzir da je prosečna plata oko 45.000 dinara, onda teško da roditelji bilo šta drugo još mogu da priušte detetu.

Foto: Profimedia/Uppa entertainment Foto: Profimedia/Uppa entertainment

- Suprug je ostao bez posla, privatno ponekad radi za minimalnu dnevnicu. Ja radim na pijaci za 15.000 dinara, a imamo dvoje dece. Zaista ne mogu detetu da priuštim odlazak na ekskurziju. Treba obezbediti lepu garderobu, izvaditi pasoš, dati novac za džeparac - kaže Aleksandra Filipović, majka maturanta.

Čak 65 odsto ispitanika je reklo da su ekskurzije postale "skup sport", ali da nekako uspevaju da se snalaze.

Olakšica za roditelje je to što imaju mogućnost da ekskurziju otplaćuju na osam mesečnih rata, kaže Nenad Stefanović, direktor niške osnovne škole "Car Konstantin".

Marjan Mišić, direktor Gimnazije "Svetozar Marković" u Nišu kaže da učenici prva dva razreda te gimnazije nisu putovali ove godine jer je bilo slabo interesovanje, dok treća i četvrta godina jeste.

Panorama Pekinga, glavnog grada Kine. Foto: Profimedia/Corbis Panorama Pekinga, glavnog grada Kine. Foto: Profimedia/Corbis

- Beč-Bratsialava-Budimpešta, ekskurzija od šest dana košta 28.000 dinara, dok je za učenike četvrte godine predviđena Italija, cena je 32.000 dinara. Svake godine konsultujemo se sa Savetom roditelja, biramo putem tendera, plaća se na osam rata - kaže direktor.

Od ekskurzija češće odustaju porodice po manjim mestima, dok se u većim gradovima mahom organizuju đačka putovanja.

KAKO SE ZAOBILAZI ZAKON

Zaposleni po školama tvrdi da se u Novom Sadu raspisje tender za organizovanje ekskurzija, dok roditelji tvrde da su sve češće oni ti koji potpisuju ugovore sa turističkim agencijama.

- Organizovanje tendera je nemoguće jer škole ne znaju koliko će đaka ići na ekskurziju, niti imaju dovoljno novca na računu kojim bi pokrili putovanja. Tako ekskurzije evidentiraju kao vannastavne aktivnosti i one ne traju duže od tri dana. Savet roditelja odlučuje gde će deca ići na ekskurziju i kolike će dnevnice dati nastavnicima, a nakon toga potpisuju ugovore sa agencijama - rekla je za "Blic" F.R. majka jednog novosadskog osnovca.

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Маra

    6. decembar 2016 | 10:32

    Hahahaha kakva bajka... Bec-Bratislava-Budimpesta 28000 dinara za sest dana!?!?! A u osnovnoj, gorepomenutoj niskoj skoli, ekskurzija za peti razred Lepenski vir, Kladovo, Negotin... Dva dana, odnosno jedno nocenje, 22000 din. Ko jos veruje u ovakve tekstove? Stanje je pet puta gore nego sto je ovde predstavljeno!

  • Ivan

    6. decembar 2016 | 12:44

    Koji prosek plate 45000 dinara o kakvim bajkama pricate , a te eskurzije pa treba roditelji da plate dnevnice nastavnicima, pa smestaj itd.

  • aat

    6. decembar 2016 | 09:41

    Sramotne su to cene za nase uslove. Zivim u Parizu i imam tri srednjoskolska deteta. Ekskurzije nikada ne omanu jer su cene pristupacne u odnosu na plate. Skoro su mi dvoje bili u Rimu, 5 dana za 285€ po deteta, a trece dete ce ici za dva meseca u Englesku, takodje 5 dana i po istoj ceni. U Srbiji bi trebalo sa neke vise lestvice da se razmotri sramna situacija da toliki procenat dece nemaju mogucnost da putuju. Ipak su to uspomene za ceo zivot.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA