ISPOVEST Vene Bogoslavov: Đaci manje da kukaju, više da uče!

Ne koristim internet i Fejsbuk, iako se mnogi lažno predstavljaju kao ja... Toliko sam mator da sam s drugarima išao u Vranjsku Banju da slušam Koštanu. Bila je stara, ali je zanosno pevala... Jedan od mojih đaka je i Petar Škundrić

  • 1

Vene Bogoslavov, profesor matematike u penziji i autor čuvene "Veneove zbirke" zadataka za srednjoškolce, kaže u razgovoru za Telegraf.rs da su zadaci na završnom ispitu osnovaca koji je održan juče bili laki, i dodaje da đaci ne bi trebalo toliko da kukaju, već više da uče!

On je, pregledavši test iz matematike, ocenio da su zadaci “na mestu” i da su prilagođeni uzrastu dece koja su ih rešavala, a da ceo test izgleda sasvim  pristojno.

- Matematika mora da se vežba, ona nije kao ostale nauke, ona zahteva intenzivan rad. Ne mogu ostali predmeti da se porede s njom, lekcije se pamte i zaboravljaju, a zadaci iz matematike služe za rešavanje drugih, kompleksnijih. Zato ona zahteva rad, a đaci ne rade dovoljno, pa se zbog toga žale - kaže Bogoslavov.

Profesor navodi da je iza njega 40 generacija učenika i da ga mnogi i dan danas zovu da se konsultuju s njim oko mnogih stvari. Njegove zbirke zadataka se još uvek prodaju kao nekada, iako je prošlo dosta vremena od kada ih je sastavio.

- Postoje i druge kolege koje su takođe izdale zbirke, ali ne utiču na prodaju moje. I dalje je moja najpoznatija "Zbirka zadataka" popularna kao nekad - ističe on.

Profesor je u penziji od 1999. godine, ali svoj poslednji čas nije mogao da održi.

- Počelo je bombardovanje, bilo je grozno vreme, škole nisu radile, a ja nisam mogao da održim svoj zadnji čas. Žao mi je zbog toga, ali život je takav – kaže profesor.

On  je čuo da je njegov profil napravljen na društvenim mrežama, kao i da navodno komunicira s učenicima preko njega, ali demantuje da koristi internet.

- Godine su učinile svoje. Ne koristim internet, pa samim tim ni Fejsbuk, ali dobro znam da  postoji moj profil i da navodno delim savete učenicima preko njega. Verovatno se neko od mojih bivših učenika šali sa sadašnjim srednjoškolcima koji rešavaju zadatke. Imam sina u Kanadi, i s njim i sa unucima koristim običan telefon za komunikaciju, iako imam nov kompjuter i instaliran program za besplatan razgovor na njemu - otkriva Bogoslavov.

Profesor je svoj životni put počeo iz okoline Bosilegrada, kako kaže, pre mnogo godina, a put Beograda ga je odvela ljubav prema matematici.

- To je bilo drugo vreme, u doba kada sam ja bio mladić, jedan od najpoznatijih književnih junaka Koštana Bore Stankovića  je bila živa. Zbog nje sam i otišao u Vranjsku Banju u njenu kuću da je gledam s drugarima. Bila je stara, ali je i tako zanosno pevala  - priseća se profesor.

Iškolovao je ogroman broj đaka, od kojih su mnogi kasnije postali poznati političari, glumci, ekonomisti, a kao kao najpoznatijeg u trenutnom javnom životu navodi visokog funkcionera SPS-a Srbije Petra Škundrića.

Čak me je u nekoliko nastupa hvalio. Predavao sam mu jednu godinu, a on je svima pričao da je za tu jednu godinu naučio više nego za tri prethodne s drugim profesorom - uz osmeh priča Bogoslavov.

On danas uživa u penzionerskim danima u Beogradu, zajedno sa svojom suprugom, a najveći problem mu trenutno predstavlja vremenska razlika s Kanadom, kada se čuje s unucima.

- Obično neko od nas ne spava, nekom je pre podne, a ovom drugom rano jutro – jada se na kraju profesor.

(I. Mitkovski)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • revoltiran

    20. jun 2012 | 22:34

    Svaka čast, profesore! A klincu, koji je pokušao da bude duhovit na fb, ne bi bilo loše da poradi i na srpskom jeziku i nauči razliku između jel i jer.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA