Deluje da je na Balkanu mirno, ali ispod se događaju tektonske promene: Ovaj analitičar tvrdi da su države propale, a ovo su uzroci

Balkan je jedna od najnestabilnijih regija u Evropi, kako se navodi u analizi "Multietničke države na Balkanu su propale"

Vojska na Balkanu mapa
Foto-montaža: Telegraf

Timoti Les, čija je nedavna kolumna za ugledni "Forejn Afers" o situaciji na području Balkana privukla mnogo pažnje od strane regionalnih medija, ponovno je analizirao situaciju u ovoj regiji, piše Indeks.hr.

Ameri će saditi vrbe za Srbe, Rusi će klati Hrvate za salate: Novi šamar Vedrane Rudan Balkanu

Njegova nova analiza, objavljena na "Balkan Insajtu" pod naslovom "Multietničke države na Balkanu su propale", govori o tome da je politička realnost na Balkanu daleko od blistavog i organskog multikulturalizma.

- Ta je regija jedna od najnestabilnijih u Evropi - tamo podeljene multietničke države postoje u stanju stalnog sukoba te su potrebne stotine pripadnika mirovnih snaga kako bi sprečile povratak nasilja - piše on.

Ovaj problem po njemu ima dva uzroka. Prvi je da manjinsko stanovništvo ne želi da živi u tuđoj državi ako to znači da će biti građani drugog reda. Drugi je da većinske populacije ne žele da manjine dobiju zemlju na kojoj žive, jer pripada njima.

Printskrin: Google Maps

Printskrin: Google Maps

Nova era na Balkanu

- Tokom poslednje dve decenije manjine nisu imale izbora nego su morale da prihvate takvo stanje, na insistiranje Zapada, koji je stavio veto na bilo kakve planove političkih promena. Ovo poglavlje u istoriji Balkana primiče se svom kraju. Evropljani su izgubljeni zbog političke krize u Evropskoj uniji, Amerikanci imaju prečih briga od Balkana. Rusija i Turska na tom prostoru pokušavaju progurati svoje planove - smatra Les.

On napominje da su nezadovoljne manjine počele da iskorišćavaju promene u geopolitici kako bi progurale odvajanja koja su oduvek smatrali jemstvima svoje sigurnosti i prava.

Dobar primer za to je prošli septembar kad su bosanski Srbi referendumom direktno izazvali Dejtonski sporazum, a njihov vođa Milorad Dodik preti novim referendumom ove godine. Ako se stvari nastave ovako, sledeće decenije bi Republika Srpska mogla da prekine veze s ostatkom Bosne.

- Ostale manjine sad vuku slične poteze kako bi se odvojile od političkih središta. Kosovski Srbi prete osnivanjem Saveza srpskih opština, bosanski Hrvati pooštravaju zahteve za trećim entitetom. Albanci u Makedoniji odbijaju sudelovanje u vladi ako im se ne popusti. Postoji rizik od sloma političkih dogovora koji su dosad te zemlje držali na okupu - stoji u analizi.

Foto: Flickr/snowshot, Wikipedia/Đorđe Andrejević-Kun

Foto: Flickr/snowshot, Wikipedia/Đorđe Andrejević-Kun

Kolinda "popljuvala" Tita, tvrdi da je Jugoslavija bila utopija

Šta uraditi po tom pitanju?

- Prvi je korak taj da ljude treba osvestiti o tome šta se događa, posebno one koji su posvećeni miru u regiji. Nakon toga potrebno je razmotriti opcije, a na raspolaganju su četiri - objašnjava ovaj analitičar.

Prvo treba nastaviti sa generacijskom reformom i demokratizacijom. Na prvi pogled to je hvale vredan pristup, ali ima svojih problema. Nakon 20 godina pokušavanja nema rezultata, a politička atmosfera u regiji je i dalje otrovna, a nacionalne grupe su sve više podeljene. Takođe, vremena ponestaje.

Druga je opcija da Zapad ponudi manjinama neke nove podsticaje da zadrže politički status kvo. Ovo bi bio idealni ishod jer bi na miran način neutralizovao pretnju separatizma.

Treća je opcija da se manjine prisile na ostanak, bilo pretnjama sankcijama ili nekom drugom vrstom kazne. Naravno, većinskim grupama ne bi se smelo dozvoliti da nasilno pritisnu neposlušne manjine.

To nas dovodi do četvrte opcije. Ako se dogovor ne može postići, onda bi u interesu mira većinske grupe morale prihvatiti neku novu teritorijalnu podelu za svoje manjine. Glavno je pitanje koliko daleko bi ovo moralo ići. Ideal je da se manjina i većina dogovore na način koji bi očuvao državu i zadovoljio primarne zahteve manjinske skupine.

Foto-ilustracija: Tanjug/Sava Radovanović

Foto-ilustracija: Tanjug/Sava Radovanović

Korupcija, nasilje i uništeno poverenje

- Presedan iz regije govori nam da bi delovala samo čvrsta međunarodna granica.

Balkanu nedostaju najosnovniji elementi funkcionisanja multietničnosti. Slaba tradicija ustavnog liberalizma znači da manjine nemaju poverenja u institucije. Istorija nasilja i zverstava među nacionalnim grupama uništila je poverenje među njima. Endemska korupcija i rašireno siromaštvo ljude drže na rubu.

Zaključak je da bi optimalno rešenje bio prelazak na nacionalne države utemeljene na principu da bi političke granice što više trebale odgovarati demografskoj stvarnosti. Većina stanovnika u nacionalnoj državi trebalo bi da pripada jedinstvenoj političkoj zajednici, a ranjive grupe bi trebale da žive u relativnoj sigurnosti unutar međunarodno priznatih granica - piše Les.

Po njemu to nije nemoguć cilj. Mnoge regionalne države su uspešno dokazale da u njima mogu živeti manje grupe, iz jednostavnog razloga jer ne predstavljaju pretnju teritorijalnom integritetu ili državnom identitetu.

Najbolja bi varijanta bila postepen pristup, koji bi predvodila velika međunarodna koalicija, koja bi regiju usmerila prema željenom ishodu. Treba imati na umu da su se nezadovoljne manjine već počele udaljavati od država koje smatraju nelegitimnim, tako da pitanje nije kako te multi-etničke naterati da profunkcionišu. Pitanje je treba li se dopustiti da se regija raspadne bez kontrole, po volji lokalnih separatista, ili preuzeti kontrolu nad tim procesom i umanjiti rizik nasilne odmazde od strane većinske populacije.

Foto: Wikimedia, pixabay.com

Foto: Wikimedia, pixabay.com

Povratak separatizma

- Takođe, trebalo bi otvoreno reći da strah manjina ne proizlazi iz toga što su im mozak isprali nacionalističke vođe. To je podcenjivanje njihove inteligencije. Drugo, pogrešno je reći da manjine uživaju puna prava: samo manjine to mogu proceniti te nije dopustivo uskraćivati im prava zbog zločina počinjenih 1990-ih - stoji na kraju analize.

Les zaključuje da Balkan zasad možda jeste miran, ali putanja nije dobra, jer nije dobro da se pretvaramo da je sve u redu na površini, dok se ispod nas događaju tektonske promene. Problem separatizma se vraća u regiju te je moć trenutno na strani revizionista.

Les je inače direktor agencije "Nova Evropa", koja se bavi procenom političkog rizika u istočnoj Evropi. Uz to, Les je proveo deset godina radeći kao analitičar, diplomata i kreator politike u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije. Između ostalog, vodio je britanski konzulat u Banjaluci, Odeljenje za institucije EU, a služio je i kao politički zastupnik britanske ambasade u Skoplju. Les je i bivši profesor na predmetu Politike istočne Evrope na Univerzitetu Kent i bivši analitičar rizika za Balkan i bivši Sovjetski Savez pri agenciji "Dun i Bredstrit". Studirao je politologiju na Školi slovenskih i istočnoevropskih studija u Londonu kao i Međunarodne odnose na Univerzitetu Kembridž.

(Telegraf.rs)

Tagovi: analitičar, Analiza, Balkan, Multietničnost, Ratovi Devedesetih, Velike sile

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (15)
Poređaj komentare:
 • B
  Biljana

  Da li moze da se organizuje anketa medju balkanskim drzavama sa pitanjem: Koja balkanska drzava ugrozava mir i ko je to radio u proslosti? Pitam se koji je odgovor?

 • E
  Era

  Hrvatska i Slovenija nisu uključene u ovu priču jer su obe u eu i nato-u

 • N
  niksha

  Republika Srpska treba da se pripoji Srbiji kao i delovi Cg

Albanci upali u manastir Bešku na Skadarskom jezeru i uznemiravali monahinje: "Ovo je naše"

Preminuo novinar, publicista i pisac Denis Kuljiš

Zapalio se autobus kod Zagreba: U vozilu čeških registarskih tablica bilo 49 putnika

Pilot letelice koja je prinudno sletela na auto-put: Avion je počeo da se ponaša čudno, da trokira

Grobari simbolima Partizana i Srbije išarali stenu jednog od najlepših crnogorskih vodopada (FOTO)

Zaboravio da povuče ručnu, pa ga pregazio sopstveni automobil

Zbog zastave Albanije, Crna Gora podnosi prijavu: Spornom skupu prisustvovao i Aljbin Kurti

Drama kod Rijeke: Avion zbog kvara morao da sleti na glavni auto-put (FOTO)

Devojčica iz Hrvatske preminula u Makedoniji, na nju pao gol na igralištu

Skandalozni statusi hrvatske diplomatkinje: Zbog rasističkih stavova hitno pozvana na razgovor

Kralju! Velik si! Neverovatni komentari podrške Georgievu posle incidenta zbog pesme "Tamo daleko"

Lopov u Zagrebu pokušao da opljačka stan, ali su na kraju morali da ga spasavaju vatrogasci

Vozio sa 1,97 promila alkohola u krvi, a ni vozački nije položio: Da li su strože kazne rešenje?

Georgiev za Telegraf.rs: Na mom koncertu će se uvek čuti "Tamo daleko"

Mitru, Ljubicu i Živanu je ubio isti novinar, a onda se i njemu dogodila misteriozna smrt u zatvoru

Osim Georgievu, tužba i omiljenom svešteniku: Spaliću je, biće to 18. Obilićeva medalja za porodicu

Oporavljaju se deca otrovana na Hvaru: Petogodišnjak i njegova sestra skinuti sa respiratora

Državljanin Srbije uhapšen u Crnoj Gori zbog ubistva počinjenog pre 11 godina

Crna serija se nastavlja: Povređene dve Francuskinje u požaru na Braču

Uništene table na spomenicima Filipa i Aleksandra Makedonskog u Skoplju zbog istine na njima

Muškarac i žena se pobili na plaži u Ulcinju, a onda uletela druga da ih razdvaja. Sve je snimljeno

Cetinjani uhapšeni u Hrvatskoj zbog ubistva člana škaljarskog klana

Brod na kom su se otrovali Italijani nije smeo da se nađe na moru, popravke izvedene bez saglasnosti

Sve o Crnogorskom pokretu koji je tužio Georgieva i protojereja Radomira

Bećković o krivičnoj prijavi protiv Georgieva: "To je sjajno, nisu ga mogli bolje odlikovati"

Podneta krivična prijava protiv Vlada Georgieva: "Menjao je reči, pevao da je Herceg Novi Srbija"

Vepar teško povređen i životno je ugrožen: Nesvakidašnja saobraćajna nesreća u Zagrebu

Bosanac umesto maturskog odela, kupio štene tornjaka: Danas ima farmu od 500 ovaca i pasa (VIDEO)

Crnogorci se bunili zbog izvođenja "Tamo daleko", a premijer im se veseli uz četničku pesmu (VIDEO)

Poništava se diploma direktoru Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH, utvrđeni veliki propusti

Srbin 27 godina čuvao Kuran iz srušene banjalučke džamije: Muslimani kažu da im je ovo jedino ostalo

Vlado Georgiev: Ko god da je ''Tamo daleko'' povezao sa mržnjom treba da propadne u zemlju od stida

Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo prijavu protiv Vlade Georgieva zbog pesme "Tamo daleko"

Pušteni na slobodu vlasnik i kapetan broda u kom su se otrovali italijanski turisti na Hvaru

Celog leta u Hrvatskoj se dešavaju bizarna ubistva i nesreće turista - jedan je ubijen zbog frizure

Petru je žena umrla dan ranije, nije mogao da podnese njenu smrt: Ubio se skočivši u bunar

"Mali Obilić" poginuo sa 15 godina u ratu u Bosni, a danas bi napunio 41: Iskreni intervju Spomenka

David Dragičević dobio spomenik u obliku srca: Na njemu je ispisana jedna teška rečenica (FOTO)

Vlado je bio novinar i serijski ubica: Silovao i masakrirao žene slične svojoj mami, pa pisao o tome

Uhapšena 2 Hrvata zbog trovanja Italijana na jahti u Hvaru

Pronađen leš nestalog Darka iz Banjaluke: Mrtvog ga našli u koritu reke Vrbas

Detalji trovanja u Hrvatskoj: Kucali su na vrata kabina broda, ali svi su spavali omamljeni gasom

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima