Na ovim poslovima u Srbiji zarađujete minimalac, a u inostranstvu biste mesečno uzeli nekoliko hiljada evra

Posle samo nekoliko godina "preko grane", radeći poslove sa ovog spiska, možete srediti kompletan život: rešiti stambeno pitanje i uložiti u budući posao

  • 21

Zanatlije u Srbiji zarađuju minimalac od 22.000 dinara. Ako neko baš ima sreće, bakšišom popuni budžet sa još nekoliko hiljada, stigne se možda do 30.000 ukupno. Za ove iste poslove, pod mnogo boljim uslovima, u inostranstvu se zaradi nekoliko hiljada evra.

Blizanci iz Srbije napravili bum u Beču, zbog njih ministri dižu avione: Sa 10 prstiju zarađuju pare koje ovde mogu samo da sanjaju (FOTO)

Beograđanin za 55 dana na Aljasci zaradio GODIŠNJU PLATU u Srbiji: Radio sam 16 sati, jeo i spavao, i tako u krug

Za većinu zanatskih poslova, inostrani minimalac je veći od plate programera u Srbiji, koja je u proseku 1.500 evra.

1. Najbolje prolaze oni koji stignu do Norveške. Stolar, koji samo sklapa gotove kuhinje, mesečno zaradi 5.250 evra. Ukoliko se još odluči da živi i radi u severnom delu zemlje, dobija i 1.000 evra kao nadoknadu za život u ekstremnim uslovima. Za ovaj posao, u Srbiji ne bi dobio više od minimalca, i ne bi imao šansu za dodatnu zaradu.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

2. Kuvar u Austriji bez diplome zaradi 800 evra mesečno, a nakon što prođe obuku, plata varira od 2.200 do 3.500 evra, u zavisnosti od prestiža restorana.

- Pored zarade, bitna je i radna atmosfera. Za razliku od Srbije, kada mi ovde nešto zagori, nema vike već se nastavlja sa radom. Iako radim po ceo dan, na kraju vidim rezultate i mogu sebi da priuštim normalan život – iskren je Miloš (25) koji u Beču radi kao kuvar.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

3. Nešto manje zarađuju konobari, s tim što oni bakšišom nadoknade "minus", pa na kraju dođu na istu cifru.

4. Takođe, u Austriji dobro prolaze i oni koji imaju diplomu frizera. Prethodno iskustvo je nebitno.

- Kao frizer zarađujem duplo više od prosečne plate u Beču, a prosečna je 1200 evra. Plus, često odlazim u Italiju, Mađarsku, Posljsku, kako bih sredio kosu glavnim ljudima uz Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva finansija, pa je i to dodatna zarada – rekao nam je talentovani frizer Aleksandar (25).

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

5. Za rad na recepciji kruzera, Tamara (28) mesečno zaradi 1.800 evra. Pritom, plaćeni su joj smeštaj i hrana. Za isti ovaj posao u hotelima u Srbiji, ugostitelji zarađuju nešto malo više od minimalca.

- Tačno je da se radi mnogo, ali kada se na kraju meseca povuče crta i kada mi na računu ostane prilična suma, što u Srbiji nikada nije bio slučaj, sve vam bude jasno - kaže Tamara, koja na brodu radi već dve godine.

6. Sve više Srba odlučuje se da se uputi na Aljasku, gde je najlakše naći posao u fabrikama za pakovanja lososa.

- Život mi se svodio na posao i spavanje, ali uspeo sam da zaradim svoju godišnju platu u Srbiji za samo 55 dana. Tamo sam obrađivao i pakovao losose po 16 sati dnevno, u tri smene – rekao je Beograđanin Miroslav (35).

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

7. Nemačka iz godine u godinu nudi sve više poslova za građevinske radnike, čija dnevnica varira od 70 do 80 evra. Takođe, plaćen je i prekovremeni rad. Tako zidarima mesečno na račun prosečno legne oko 2.000 evra. U Srbiji je dnevnica za isti posao od 15 do 25 evra.

Zbog velike hladnoće, u Sibiru se za isti posao zaradi i više nego u Nemačkoj, ali se baš zbog ekstremnih uslova, ljudi pre odlučuju za Nemačku.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

8. Devojke se sve češće priključuju Au Pair programu, koji je najzastupljeniji u Italiji, Španiji i Nemačkoj. U pitanju je posao čuvanja dece. Zaposlena živi sa porodicom, što znači da su joj plaćeni hrana i smeštaj, a mesečno zarađuje od 1.200 do 1.500 evra. U Srbiji se za isti posao dobija 250 dinara po satu.

9. Posao o kom se ne priča mnogo, a koji je najzastupljeniji u Grčkoj je posao čuvara u hotelu. Muškarci, koji u toku radnog vremena, u jeku sezone, uglavnom nemaju nikakva zaduženja osim da obilaze hotel, mesečno zarade od 1.800 do 2.500 evra, opet u zavisnosti od prestiža hotela. I njima su, kao i u većini prethodnih poslova, obezbeđeni hrana i smeštaj.

Foto: Promo Foto: Promo

Ovo je samo nekoliko zanata zbog kojih Srbi odlaze "preko grane" i od kojih posle nekoliko godina mogu da srede život, stambeno pitanje i ulože u neki svoj posao.

10. Radno mesto na kom od bakšiša može da se zaradi još jedna plata mesečno je pozicija barmena.

- Posle tri godine u Dubaiju, gde sam radio kao barmen, i mesečno zarađivao preko 3.000 evra, kupio sam stan u Beogradu. Ono što mi je još bitnije, dobio sam i preporuku za novi posao. Sada sam menadžer jednog od najprestižnijih hotela u Hrvatskoj - kaže Aleksandar (29).

(J.S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mi

    20. februar 2017 | 22:20

    U Srbiji umiru od gladi, zime i bede. Ko ne veruje neka krene po kućama. Kao med sestra na terenu najiskrenije potvrdjujem napisano. Plate med.sestre su 29.640 dinara. Na bolovanje ne smeš iako na poslu stečeš trajnu invalidnost, jer je bolovanje 65 % od plate, a gde su lekovi i penzija?! Šta još treba reći?!

  • RADZA

    21. februar 2017 | 00:50

    DA SVE JE TO TACNO A GDJE SU TU ZIVOTNI TROSKOVI MNOGO STE BRE NAIVNI AKO MISLITE DA JE SVE TO TAKO JEDNOSTAVNO UZMES PARE I STAVIS U DZEP.EPA NIJE TAKO MOZE DA SE ZARADI I DA NESTO OSTANE ALI OBAKO KAKO VI OPISUJETE SIGURNO NE

  • Zoran

    20. februar 2017 | 22:38

    Upravo je ovako kako ste opisali,imam isto jako lepo iskustvo i veliku zaradu na sličnim poslovima a i vecina mojih prijatelja isto tako dobro zaradjuje preko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA