Cela istina o ubijenom ruskom kritičaru: Disident koji je želeo da ceo svet sazna prljave Putinove tajne (FOTO) (VIDEO)

Denis Voronenkov je imao štošta da kaže o ruskoj politici i njenom funkcionisanju, ali je u Kijevu nasilno ućutkan

  • 7

Denis Voronenkov, bivši poslanik u ruskoj Dumi i bivši član komunističke partije, upucan je danas u centru Kijeva. On je dao više intervjua u kojima je napadao bivše kolege i rukovodstvo u Kremlju, kao i rusku politiku prema Krimu i Ukrajini. Iz Rusije je u Ukrajinu prebegao je u oktobru.

Likvidiran bivši ruski poslanik na ulici u centru Kijeva: Sumnja se da je ubistvo Putinovog kritičara naručeno!

Voronenkov je, zajedno sa suprugom, operskom divom i čuvenom solistkinjom "Marinskog teatra", i bivšom poslanicom "Jedinstvene Rusije", isključen iz partije zbog dvojnog državljanstva, što je statutima tih partija zabranjeno. Na jesenjim izborima Maksakova i Voronekov nisu uspeli da prođu u novi sastav Dume.

Ukrajinskim novinarima Voronenkov je kazao da su on i žena emigrirali zbog toga što ih je pratila Federalna služba bezbednosti - FSB (bivši KGB) jer mu navodno nisu oprostili što je učestvovao u raščišćavanju afere "Tri kita" u kojoj su bili umešani visoko pozicionirani generali te službe. Ukrajinsko državljanstvo Voronenkov je dobio šestog decembra.

Protiv njega je pokrenut krivični postupak zbog nelegalnih radnji sa nekretninama, pa ruski mediji navode da je on pobegao u Kijev da bi se spasio zatvorske kazne.

Foto: Profimedia/Sputnik Foto: Profimedia/Sputnik

Novinarka "Dejli bista", Ana Nemtsova, piše da su Voronenkov i njegova supruga bili dve najsvetlije zvezde na moskovskom političkom nebu, pokušavajući da promene sistem izunutra. Piše da su su se vozili luksuznim automobilima, večerali su sa elitom Kremlja u skupim restoranima, odmarali u Parizu i Kanu...

Voronenkov je bio pukovnik u ruskoj vojsci. Posle bega iz Rusije, on i njegova supruga postali su zviždači koji su utočište našli u Ukrajini. Nalazio se i na listi disidenata FSB-a. Supružnici su rekli u februaru da su spremni da otvore sud o unutrašnjim poslovanjima Putinovog establišmenta.

Marija Maksakova je izjavila da su se zasitili sve više "šizofrenične" ruske elite.

- U Rusiji vlada sistem totalnog straha. Kao u Orvelovoj knjizi 1984. Vreme je totalnih laži, gde je govorenje istine označeno kao ekstremizam - rekla je Maksakova za "Slobodnu Evropu".

Za "Dejli bist" su rekli da zasad ne znaju ništa o ruskim odnosima sa Donaldom Trampom ili njegovim saradnicima, iako sa informacijama s kojima snabdevaju Ukrajince mogu indirektno da se sazna više o mnogim pitanjima vezanim za novog američkog predsednika i njegovog kontakta sa ruskom obaveštajnom službom.

- Amerikanci treba da shvate da su Putin i njegovi momci uvereni da oni vrte planetu sa oko svog prsta. Sajber sile u FSB-u su veoma moćne na globalnom nivou. Oni sada ne samo da prisluškuju razgovore, kao što su radili 8 godina sa svim mojim pozivima, već napadaju druge države - rekao je Voronenkov za "Dejli bist".

Pukovnik Voronenkov rekao je da on i njegova supruga nisu imali izbora nego da krajem prošle godine pobegnu iz Rusije kako bi "pobedili dizajne FSB-a", koji je počeo da ih ispituje za više navodnih krivičnih prijava koje se odnose na sporne ugovore o nekretninama. Kaže da im je omiljena strategija za "ućutkivanje" problematičnih da ih optuže za korupciju u istom tako prepunom sistemu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prve fotografije posle ubistva Putinovog kritičara u centru Kijeva: Dok on leži u lokvi krvi, ubica je pored njegovog tela ranjen (FOTO)

Na granici supružnike niko nije zaustavio. "Dejli bist" piše da oni nisu otišli u Nemačku, čije državljanstvo ima Marija, niti u Izrael gde su se venčali. Došli su u Ukrajinu da sarađuju sa vladom koju Kremlj naziva "huntom" i "Obaminom marionetom".

- Grupa kriminalaca iz FSB-a ponudila mi je mito, da platim 3 miliona dolara a da će oni povući optužbe koje su fabrikovali protiv mene - rekao je Voronenkov i napomenuo da je čovek koji vodi kampanju protiv njega general FSB-a, Oleg Feoktisov.

Istakao je i da je FSB 2014. godine uništio posao i osudio na zatvor na stotine ljudi zbog navodne ekonomske zločine. Voronenkov je trebalo da bude svedok na suđenju odbeglom bivšem ukrajinskom predsedniku Viktoru Janukoviču.

Dok je bio poslanik u Dumi isticao se predlozima patriotskih zakona. On je bio koautor čuvenog zakona iz 2014. po kome stranci ne mogu imati u Rusiji više od 20 posto akcija u sredstvima informisanja. Njegovo ime pojavilo se prošle godine u Panamskim papirima, kao akcionar u kompaniji "British Virgin Islands".

Prve sekunde nakon ubistva Putinovog oštrog kritičara: Snimak s krvave ulice Kijeva, Rusi tvrde da nisu umešani u likvidaciju (VIDEO)

Iako se u medijima pojavljivala informacija da je u Dumi registrovan njegov glas za rusku aneksiju Krima, Voronenkov odbacuje te tvrdnje i kaže da nije taj dan bio prisutan u parlamentu i da je neko drugi iskoristio njegovu karticu.

Nakon njegove likvidacije, mnoge stvari će ostati nedorečene. Narednih dana saznaćemo i da li će njegova supruga nastaviti putem gde su zajedno stali.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA