Pojašnjenje oko kazne za neplaćanje poreza na imovinu: Nije 5.000, nego 20.000 RSD!

Srećom, kazna za građane koji ne plate porez na vreme umanjena je sa 50.000 dinara na 5.000 dinara

  • 23

Građani koji ne poštuju propisane rokove za plaćanje poreza na imovinu mogli bi na kraju godine biti kažnjeni sa 20.000 dinara za svaki kvartal za koji nije plaćena rata poreza.

BEOGRAĐANIMA NA ADRESE STIGLO NEPRIJATNO IZNENAĐENJE: Uvećani računi poreza na imovinu

Prema izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji koji je stupio na snagu 1. januara 2016. godine, kazna za građane koji ne plate porez na vreme umanjena je sa 50.000 dinara na 5.000 dinara, međutim, većini nije jasno da li se to odnosi na kašnjenje po rati ili iznos od 5.000 dinara plaćaju samo oni koji ne plate celokupni porez.

- Za godišnji porez na imovinu zakonodavac je propisao kvartalne rokove plaćanja. To znači da se nepoštovanje propisanih rokova smatra neredovnim izmirivanjem obaveza - objašnjavaju u Sekretarijatu za javne prihode i ističu da se zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka podnose Prekršajnom sudu, koji odmerava visinu kazne sagledavajući sve okolnosti koje su dovele do učinjenog prekršaja.

Pored ovih, kvartalnih kazni, svim građanima koji ne plaćaju ili neblagovremeno izmirivaju svoje poreske obaveze obračunava se i zatezna kamata od 14 odsto godišnje. To znači da će vlasniku, ako ne plati nijednu rati do kraja 2017, na kraju biti obračunata zatezna kamata od 1.140 dinara.

Porez se izmiruje u četiri rate:

- 15. februar

- 15. maj

- 15. avgust

- 15. decembar

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ratko

    22. maj 2017 | 10:56

    Vecina radnika u srbiji radi ili na crno ili na lizing ispod minimalca,svaki segment drzave u rasulu ali bukvalno svaki,decu lecimo sms porukama,zivot se sveo na konstatni stres oko svakodnevnog funkcionisanja,mladi a i oni malo stariji odlaze polako i to neodlaze da rade u inostranstvo pa da se vrate nego odlaze zauvek zgadjeni zivotom ovde...a vi samo izmisljajte ofakle jos da otmete

  • mimi

    24. maj 2017 | 10:42

    Kaznite sve jadnike oni su i glasali za vas, zato Mitrovića oslobodite od poreza da može da kupi još jednu jahtu... sram vas bilo.

  • Dana

    22. maj 2017 | 09:09

    Jos kad bi nam jos i dusu uzeli da svoje dzepove napune.A kad dobijamo resenje za porez?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA