ONI SU NAJBOLJI MALI ROBOTIČARI SRBIJE: Ni kvarovi, ni manjak vremena ih nisu sprečili da uspeju! (FOTO) (VIDEO)

- Kad smo videli da su svi istog dizajna, znali smo da ćemo ući bar u finale. Ovo nam je treći put da se takmičimo i ovo je bila treća sreća - samouvereno priča Konstantin, koji ne krije da bi jednog dana voleo da bude programer ili inženjer

  • 1

Klinci okupljeni oko lepog cilja - da naprave robota od štapa, kanapa, štipaljki, pleksiglasa i delova kineskih igrački koji će za 90 sekundi izvršiti zadatak. Ovo su sa velikim uspehom postigli učenici osnovnih škola u Srbiji. Tri juniorske ekipe osvojile su nagrade na nacionalnom takmičenju iz robotike održanom krajem aprila u Novom Sadu u organizaciji Tehničkog fakulteta iz Novog Sada i prvi put je jedna devojčica ušla u finale.

Ovi mališani su ponos Srbije. Prave robote na kojima će im pozavideti cela Evropa (FOTO)

Organizator je francusko takmičenje Eurobot 2017 koje se proširilo i postalo međunarodno. Sve države koje imaju više od tri tima, organizuju nacionalno takmičenje kako bi odabrale predstavnike za Francusku.

U Novom Sadu se, kako kaže Dušan Milić koji vodi "Malu školu elektronike, robotike i programiranja", čiji su polaznici osvojili ove nagrade, održava juniorsko takmičenje za decu do 18 godina i seniorsko do 30 godina, a takmičenje se u Srbiji organizuje unazad 15 godina.

Privatna arhiva Privatna arhiva

- Pravila izlaze nekoliko meseci ranije i na osnovu njih deca prave robota i odlaze tamo. Tamo postoje poligoni u vidu malo većih stolova na kojima se takmiče dve ekipe jedna protiv druge koja će da osvoji više poena. Svako se sa svakim takmiči dok se ne izaberu četiri prvoplasirana, a onda tih četiri prelazi u polufinalne i finalne mečeve, tu se igra na dve dobijene partije i na osnovu toga se određuje ko je pobednik - objašnjava Milić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Nema nagrada, takmičenje je samo za osvojene pehare, mesta i čast - dodaje on.

Sve tri ekipe igrajući za tu čast, osvojile su prva tri mesta. Prvo mesto osvojio je tim "Robo Mafia" koji čine Konstantin i Aleksa.

Privatna arhiva Privatna arhiva

- Zadatak robota je da hvata svemirske module, da ih odnese tamo gde treba i da ispali raketu u zadnjih pet sekundi da bi dobio dodatnih 20 poena. Robotom upravljamo uz pomoć daljinskog upravljača sa kablom - otkriva Aleksa Bošković (12) koji je nedavno završio šesti razred.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Njegov drug iz tima Konstantin Ljepava završio je peti razred sa prosekom 5,0, a i jedan i drugi se zanimaju za robote tri godine unazad. Konstantin kaže da su na robotu radili dve nedelje bez "spavanja".

Privatna arhiva Privatna arhiva

- Kad smo videli da su svi istog dizajna, znali smo da ćemo ući bar u finale. Ovo nam je treći put da se takmičimo i ovo je bila treća sreća - pohvalio se Konstantin, koji ne krije da bi jednog dana voleo da bude programer ili inženjer.

- Biologija i jezici mi baš i ne idu - iskren je mlađani Konstantin.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Drugo mesto pripalo je Stepi i Vasiliju, odnosno ekipi "Elektronika". Njih dvojica su "robotičari" od pre godinu dana, pa su više nego zadovoljni postignutim rezultatom.

- Prvi put učestvujem na takmičenju. Svake nedelje na času smo radili na robotu sat i po vremena - kaže Stepa Eraković, koji je završio šesti razred škole Ujedinjene nacije.

Privatna arhiva Privatna arhiva

Vasilije Milićević (14) ne krije da robotiku voli od kad je saznao za robote. Često surfujući po Internetu i sam dobije ideje vezano za robote, ali mu, kaže, uglavnom te ideje propadnu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ovog robota smo jedva napravili. Bukvalno smo ga skrpili na brzinu pred takmičenje. Razmišljali smo čak i da odustanemo. Mislili smo da ako osvojimo i šesto mesto, da će to biti super. Stepi sam jednog trenutka rekao: "Opusti se, nije bitno pobediti, važno je učestvovati". Ipak, dali smo sve od sebe i ušli u finale i osvojili drugo mesto - priča Vasilije.

Privatna arhiva Privatna arhiva

Milica, Lazar i Danilo iz ekipe "Čukarica" osvojili su treće mesto. Ovo je prvi put da je jedna devojčica ušla u finale, odnosno u prve tri ekipe.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Milica Bjelovuk se sa svojom ekipom sastajala svake subote u školi i zajedno su smišljali strategiju kako će robot da izgleda.

- Oduvek me zanimala tehnologija robota i njihov razvoj. Upisala sam se u malu školu elektronike sa ciljem da pravim robote i ozbiljno zanimanje za to je počelo u šestom razredu - kaže Milica koja je odličan đak i koja bi, bez obzira na ljubav prema robotima, želela da postane doktor.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na postignut uspeh veoma je ponosna iako je njihov robot već rastavljen u delove koji će biti upotrebljeni za nekog novog robota u školici.

- Robota za takmičenje smo pravili jedno mesec dana. U jednom trenutku Lazar i ja smo mislili da ćemo da izgubimo jer robot nije hteo da nam radi. Onda smo ga nekako popravili i dobili smaopouzdanje i veru. Danilo nas je najviše bodrio jer je on najviše i verovao da ćemo da uspemo. Kada smo videli da smo treći i da smo ušli u finale, onda smo dobili još više snage i osvojili treće mesto, što je super za prvi put - ističe Milica.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pobeda ove tri ekipe je još slađa s' obzirom na uslove i teškoće koje su ih pratile...

Privatna arhiva Privatna arhiva

Ipak, ove godine neće imati priliku da se pokažu u Francuskoj jer je organizator otkazao takmičenje, ali kako svi planiraju da nastave da se takmiče i u narednim godinama, nadamo se da ćemo se ponovo družiti sa njima istim povodom.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pogledajte šta sve najbolji robot može da uradi:

Daljinac baner

(Slađana Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA