Sarkozi posthumno odlikovao vojnike

Četvorica francuskih vojnika koji su prošlog petka ubijeni u Avganistanu posthumno dobili priznanje

  • 0

Francuski predsednik Nikola Sarkozi posmrtno je danas odlikovao četiri francuska vojnika ubijena prošlog petka u Avganistanu. Na ceremoniji u gradu Vars, na jugo-istoku Francuske, Sarkozi je rekao da su ubijeni vojnici bili žrtve talibanskog pobunjenika koji se infiltrirao u vojnu bazu u kojoj su bili stacionirani i francuski i avganistanski vojnici.

"Četiri naša vojnika su ubijena u Avganistanu kao žrtve najkukavičijeg čina. Bili su nenaoružani u trenutku kada ih je ubio taliban obučen u savezničku uniformu", izjavio je predsednik Francuske i precizirao da su oni tamo obučavali avganistanske vojnike.

"Nećemo sebi dozvoliti da nas impresionira takav varvarski čin. On nas mora ojačati još više u našoj odlučnosti da radimo za mir", zaključio je Sarkozi.

Nakon ovog tragičnog incidenta koji se dogodio u petak, Sarkozi je naredio prekid francuskog programa obuke avganistanske vojske i zapretio da će povući francuske snage iz Avganistana ranije nego što je to bilo predviđeno, podseća AP. Međutim, francuski premijer Fransoa Fijon rekao je juče pred parlamentom da Francuska ostaje pri tome da povuče ove godine prvih 600 vojnika a ostatak postepeno do 2014. Francuska sada ima u Avganistanu oko 3.600 vojnika a od 2001. do danas poginula su ukupno 92 francuska vojnika.

NATO alijansa je ukupno izgubila oko 2.560 vojnika, uglavnom Amerikanaca. Sarkozi će ipak tek u petak, nakon susreta sa avganistanskim premijerom Hamidom Karzaijem u Parizu, saopštiti svoju odluku povodom povlačenja francuskih vojnika iz Avganistana.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA