Srbi i Rusi prave novo borbeno vozilo u Velikoj Plani

U Velikoj Plani su u toku opremanje pogona, završna montaža i podešavanje mašina za sklapanje transportera "bov M-10" i "bov M-11", a u perspektivi su "lazar 1" i "lazar 2"

  • 0

U fabrici oklopnih vozila u Velikoj Plani, čije je otvaranje do kraja godine najavio potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, sklapaće se transporteri tipa "bov M-10" i "bov M-11" u izviđačkoj i komandnoj verziji, samohodna artiljerijska oruđa "nora B-52" kalibra 155 milimetara, a u perspektivi i transporteri "lazar 1" i "lazar 2", u bliskoj saradnji sa partnerima iz Rusije, piše današnja "Politika".

U Velikoj Plani u toku su opremanje pogona, završna montaža i podešvanje ovih mašina, rečeno je "Politici" u preduzeću "Jugoimport SDPR", koje objedinjava domaću odbrambenu industriju.

Izgradnjom ove fabrike, "Jugoimport SDPR" stvorio je osnovu za proizvodnju sistema naoružanja koje sam razvija.

Pomenuti modeli "bov", što je skraćenica od "borbeno oklopno vozilo", spadaju u kategoriju "četvorotočkaša" i proizvode se za kupca u inostranstvu. Transporter "lazar 1", kao i njegova složenija varijanta "lazar 2", koja se tek razvija, spada u kategoriju osmotočkaša.

Ova teška vozila, namenjena tansportu pešadije, s tim što imaju i veliku vatrenu moć pa suveoma tražena u savremenim armijama.

Transporteri iz Velike Plane, kako je ranije najavio Vučić, izvoziće se u Keniju i Bangladeš.

- Zavisno od dogovora, u tansportere "lazar" bi se mogle ugrađivati ruske komponente, a važna bi bila podrška Rusije pri njihovom plasmanu na tržište - objašnjavaju u "Jugoimportu SDPR".

U "Goša holdingu" iz Smederevske Palanke objašnjavaju da se ovaj servis, nekadašnji segment njihove firme, nalazi uz auto-put Beograd-Niš kod Velike Plane i da je tu svojevremeno obavljan servis kamiona, prikolica, cisterni i drugih vozila.

Tokom tranzicije "Goša servis" je zapao u probleme. U "Goša holdingu", koji se inače bavi proizvodnjom drumskih i šinskih vozila, nisu upoznati sa planovima za proizvodnju oklopnih transportera.

Ova borbena vozila neophodna su Vojsci Srbije koja koristi oklopne transportere još iz doba bivše Jugoslavije domaće i nekadašnje sovjetske proizvodnje.

U decembru 2007. godine na zahatev "Politike", iz Ministarstva odbrane toj redakciji je dostavljen dopis u kome je navedeno da je VS potrebno 200 oklopnih transportera.

- Idealno bi bilo da VS novim vozilima opremi pet mehanizovanih bataljona, u svakom od njih po 40 vozila - navedeno je tada uz napomenu da bi to zbog poželjnih tehničkih karakteristika morali biti "osmotočkaši", u koje spada i domaći "lazar", koji će se proizvoditi u Velikoj Plani - navodi list.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA