AMERIKA USLOVLJAVA: Moramo da uvozimo genetski modifikovanu hranu?

Viktorija Nibarger iz američke ambasade u Beogradu tvrdi da je upravo zato što GMO ne ulazi u našu zemlju stočna hrana kod nas mnogo skuplja, kao i meso

  • 5

Ako Srbija ne promeni zakon o genetski modifikovanoj hrani, neće ući u Svetsku trgovinsku organizaciju, a to će biti i prepreka odnosima Srbije i Amerike, kaže Viktorija Nibarger iz američke ambasade u Beogradu.

Viktorija Nibarger iz američke ambasade u Beogradu tvrdi da je upravo zato što GMO ne ulaze u našu zemlju stočna hrana kod nas mnogo skuplja, kao i meso. Naši stručnjaci, pak, nisu složni oko toga da li treba reći stop promeni zakona i dozvoliti GMO istraživanja na srpskim poljima. Iz Ministarstva trgovine apeluju da se dozvoli promet ove robe, a da se tek naknadno ograniči ulaz genetski modifikovane hrane.

Niko od nas ne traži da uvezemo GMO, ali ne smemo ni da ih zabranimo, da bismo ušli u Svetsku trgovinsku organizaciju - kaže Bojana Todorović pomoćnik ministra trgovine.

Miladin Ševarlić, profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, kaže da koliko su GMO nebezbedni svedoči činjenica da ni sama Amerika neće da snosi odgovornost za posledice ovako uzgojene hrane.

- Ni SAD nisu potpisale dopunski protokol o nadoknadi štete, kojom bi garantovali za svoje GMO. Evropska banka za obnovu i razvoj dala je 40 miliona dolara za rizike američke kompanije za genetski modifikovanu hranu na tržištu Balkana, što pokazuje koliko im znači da uđu na naše tržište, po svaku cenu - kaže Ševerlić.

Iz Instituta za kukuruz Zemun polje kažu da Srbija ima izuzetno dobre uslove za proizvodnju prirodne hrane, koja će uskoro biti na velikoj ceni.

- Imamo dovoljno mogućnosti da iskoristimo domaći potencijal, jer će cena organske hrane na tržištu samo rasti - kaže Života Jovanović iz Instituta.

Predsednica Odbora za zaštitu životne sredine Milica Vojić Marković kaže da, ako GMO uđu u Srbiju, svim našim institutima za istraživanje kvaliteta hrane preti propast.

- Kompanije koje donesu genetski modifikovanu hranu kod nas doneće i svoju potpuno novu tehnologiju. Naši stručnjaci im neće biti potrebni i instituti će se zatvoriti, jer GMO uništavaju sve druge tehnike i rod koji je prirodan - kaže Vojić Marković.

Zagovornici ulaska GMO u našu zemlju kažu da se štetnost ovako dobijene hrane mora posmatrati "od slučaja do slučaja".

- Ne može se govoriti o opštoj opasnosti od GMO, ni o tome da su oni svi bezbedni. GMO se mora prvo testirati u eksperimentalnim uslovima, koji su strogo propisani, a zatim u poljskim ogledima. Tek na bazi tako prikupljenih informacija može se razmatrati njegovo eventualno oslobađanje u životnu sredinu - zaključuje Aleksej Tarajev predsednik Stručnog saveta za biološku sigurnost.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misha

    24. decembar 2012 | 13:05

    Nemojte nikad da dozvolite da vas ucenjuju!!!! Sta ce vam Amerika,ucenjivaci,licemerni idioti njih samo interesuje profit i zarada na tudji racun. Ako hocete da imate debile i idiote hranite ih sa modifikovanom hranom.

  • Goran Radojevich

    24. decembar 2012 | 17:48

    Zar svima vise nije dosta tog beskrupoloznog uslovljavanja? Srbije ima samo osam miliona stanovnika i fenomenalnu zemlju - cistu i ne iskvarenu. Zdrava hrana ce se u buducnosti placati "zlatom". Zato - neka oni idu tamo gde im je mesto, a Srbija neka se drzi svoje politike. Jer, zapad je samo jedna sedmina danasnje polulacije Zemlje?? Uostalom EU nas ne zeli.. zasto bismo mi zeleli nih??

  • Novak

    24. decembar 2012 | 15:20

    Daš dupe,dobiješ k...c...reko bi moj pokojni deda.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA