SAVET: Spojite 25 neradnih dana od 7 praznika!

Neradni dani, vikendi i solidarnost kolega mogu vam omogućiti da, osim zakonski dozvoljenog godišnjeg odmora, ove godine plandujete i dvadesetak dana duže

  • 0

Mudrim planiranjem, dobrom strategijom i uz malo dobre volje šefova, ove godine moći ćete da odmarate, osim u dane zakonski dozvoljenog odmora, čak 25 dana.

Telegraf je za vas pripremio kratak "vodič" spajanja prazničnih dana sa vikendima koji će vam omogućiti da dobro "unovčite" državne i verske praznike i dobijete nekoliko mini-odmora godišnje.

Nova godina: 2 do 4 dana

Novu 2013. godinu dočekali smo odmarajući: prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, 1. i 2. januar su neradni dani. Međutim, ako ste zaposleni u pojedinim državnim institucijama i čak velikom broju privatnih firmi, verovatno ste kao neradne dobili i 3. i 4. januar. Pa, ne počinje se radna nedelja u četvrtak.

Božić: 3 dana

Pravoslavni vernici dan Hristovog rođenja obeležili su u ponedeljak, 7. januara, što je, prigodno, bio neradni dan. Međutim, spajajući sa vikednom, 5. i 6. januarom, dobili ste tri neradna dana, tokom kojih ste mogli da odete na mini-odmor.

Naravno, bilo je i onih koji su praznovali i drugi dan Božića, 8. januar, što se u planove za odmor sjajno uklopilo.

Pravoslavna Nova godina: 3 dana

Prema najnovijoj odluci Vlade Srbije, prvi dan "srpske Nove godine" biće još jedan u nizu neradnih dana u Srbiji. Međutim, kako 14. januar pada u ponedeljak, to znači da i za ovu veselu zgodu dobijamo najmanje tri slobodna dana.

Dan državnosti: 3 dana, ako ste vešti, možda i 4

Prema već pomenutom zakonu, Srbija Dan državnosti praznuje 2 dana: 15. i 16 februara. Praznovanje počinje u petak i "naslanja" se na vikend, što znači da smo za odmor dobili tri dana. Oni malo veštiji, ili oni koji uspeju da odoborovolje šefa, pa na primer, uzmu slobodan dan u ponedeljak 18. februara, za plandovanje dobijaju čak četiri dana. Još jedan produženi vikend.

Prvi maj i Uskrs: 6 dana

Stigli smo do verovatno najboljeg dela ove kalendarske godine. Računica je potpuno jasna, pa čak i ako ne uspete da "izboksujete" nijedan slobodni dan pride, dobijate šest dana odmora, po Zakonu. Naime, praznik rada, Prvi maj, "slavimo" dva dana: sreda i četvrtak 1. i 2. maja. Već u petak, 3. maja, pravoslavni vernici obeležavaju Veliki petak, što je, takođe, neradni dan. Tokom vikedna imamo još dva neradna dana, ali nećemo raditi ni 6. maja, u ponedeljak.

Ipak, ukoliko vam je ovo malo, uvek možete uzeti slobodne dane 29. i 30. aprila i tako, sa vikendom koji im prethodi, napraviti sebi odmor od čak deset dana.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu: 3 dana, ako imate dobre kolege, možda i 4

Državni praznik koji je među Srbima izazvao najviše polemike, a koji je Srbija morala da prihvati na putu ka EU, svakako je Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji se obeležava 11. novembra. Ove godine 11. novembar je u ponedeljak, što, po "receptu" od prethodno nabrojanih praznika, znači da uz vikend dobijate tri neradna dana. Ovde ćemo vam dati dodatni savet: budite dobri prema svojim kolegama, pa se sa nekim menjate da ne radite ni u petak, 8. novembra - eto još jednog produženog vikenda.

Suma sumarum, od sedam praznika, pametnim spajanjem i veštim menjanjem smena, možete da dobijete čak 25 slobodnih dana ove godine.  Uživajte, odmorite se, jer, sudeći prema najnovijim odlukama vlasti, penzija je sve dalje, a posla će biti sve više.

(M. Stojanović / Foto: Profimedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA