KO JE FRANJO ASIŠKI: Čovek čije je ime uzeo novi papa (FOTO)

Novoizabrani poglavar Rimokatoličke crkve Horhe Bergoljo uzeo je ime katoličkog monaha, zaštitnika životinja, ptica i siromašnih, i osnivača izuzetno uticajnog Franjevačkog reda

  • 4

Golubica je ptica koja tradicionalno predstavlja Sveti duh, ali jedna druga ptica sa nešto manjom božanskom reputacijom simbolično je obeležila izbor Horhe Bergolja za papu Franju I. Dok je masa na Trgu Svetog Petra klicala izboru, galeb, kojim je rimsko nebo krcato, sleteo je na dimnjak koji "gradu i svetu" bojom svoga dima javlja kako je prošlo glasanje pod krovom Sikstinske kapele.

Novopostavljeni pontif, argentinski kardinal Horhe Marija Bergoljo, uzeo je ime Franjo I, po čuvenom zapadnohrišćanskom svecu Franji Asiškom, mnogovoljenom italijanskom zaštitniku životinja i prirode koga često predstavljaju sa pticom na ruci.

- Ime koje novi papa izabere mnogo govori o njegovom predstojećem mandatu - kaže Ambrođio Pjaconi, istoričar Crkve i viceprefekt Vatikanske biblioteke.

Najpoznatija priča koja se vezuje za Svetog Franju Asiškog i njegovu ljubav prema prirodi nalazi se u "Cvetićima", kolekciji legendi i folklora. Putujući po svetu sa svojim sledbenicima, jednoga dana Sveti Franjo je naišao na drvo koje je bilo prepuno ptica. Franjo je zamolio svoje pratioce da sačekaju dok on popriča sa svojim sestrama, pticama, koje su ga potom potpuno prekrile, verovatno privučene snagom njegovog glasa.

Ovaj svetac, koji je isprva bio bogati mladi čovek iz Asizija, grada u Umbriji, odrekao se svog bogatstva i osnovao Franjevački red 1290. godine. Od tada on i njegovi monasi, poznati i kao "Mala braća", poistovećuju se sa jednostavnim životom, smirenošću i siromaštvom, što je potpuno u skladu sa ovim vremenima krize.

Izbor ovog imena možda bi mogao da nagovesti da će se novi papa angažovati i na donošenju mira Crkvi, koja je u velikim problemima: Svetog Franju Asiškog je, prema verovanju, Bog pozvao da popravi Crkvu u ruševinama.

Pored svega toga, ovo ime vezuje Bergolja sa Italijom, koja je ne samo "domovina" Crkve iz koje je došao ubedljivo najveći broj pontifa, već i domovina njegovog oca, siromašnog železničara koji je emigrirao u daleku Argentinu.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • suhejb

    14. mart 2013 | 11:54

    Čudi me da niste rekli neka hrvatska historijska ličnost

  • Daba

    14. mart 2013 | 16:19

    Zna se ko je bjez'o u argentinu ... naciz , papa djete musolinijevog vojnika!!!!

  • ZORAN

    14. mart 2013 | 16:17

    Nevidim razloga zasto trositi silni papir i boju za stampu da ovoliko pisete o tamo nekom papi sta nas briga ko je sta je.Pitam se dali katolici znaju ko je poglavar nase PRAVOSLAVNE CRKVE.Zato netupite vasa pera pisuci ovake gluposti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA