Policija u Brazilu ubila 30 ljudi

Za vreme nedavnog štrajka policajaca u brazilskoj državi Baija moguće je da su aktivni i bivši policajci počinili višetruka ubistva, a žrtve su prethodno vezivali

  • 0

Tokom 12-dnevnog štrajka policije i učestalih pljački i nasilja do 30 ljudi je ubijeno vatrenim oružjem iz neposredne blizine hicima u glavu, iz oružja kalibra koje koristi policija, saopštio je predstavnik brazilske policije Artur Galjaš iz odeljenja za krvne delikte. On je rekao da su žrtve bile vezane lisicama, često iza leđa i da se radi o egzekuciji.

"Preliminarni rezultati istrage i izjave svedoke navode nas na zaključak da su ta ubistva izvršili pripadnici milicija", rekao je Galjaš.

Takve milicije, ili paramilitarne kriminalne organizacije, sastavljene su od bivših policajaca ili aktivnih policajaca koji kontrolišu siromašne četvrti, vrše iznudu i često rade kao "odredi za egzekuciju", pokazala je istraga. Nadležni smatraju da su te "milicije" iskoristile štrajk policije da bi izvršile ekgzekucije osoba koje su pravile probleme u oblastima pod njihovom kontrolom.

Galjaš je rekao da su sve žrtve bili mladi narkomani, crnci, bez poznate adrese i da su imali policijske dosijee sa počinjenim krivičnim delima krađe i provale u oblastima u kojima se kreću milicije. On je dodao da se sumnja da su u tim milicijama brojni policajci ili bivši policajci ali nije mogao da precizira broj policajaca koji su možda učestvovali u ubistvima i dodao da do sada niko nije optužen, ali da se sprovodi detaljna istraga. Prema njegovim rečima, biće veoma teško da se dokaže umešanost policije u ta ubistva, jer i oni koji to nisu uradili a imaju saznanja o tome, nevoljno će progovoriti.

Policija je u subotu okončala 12-dnevni štrajk u kojem je učestvovalo oko 10.000 od 32.000 policajaca u saveznoj državi Baiji i za to vreme stopa ubistava je udvostručena u prestonici Salvadoru i oko nje, gde je i izvršeno najviše egzekucija kriminalaca.

Tokom štrajka policije stopa ubistava je udvostručena, sa više od 150 za samo nedelju dana.

telegraf.rs/ izvor: Tanjug

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA