SPLIT: Više od 500 ljudi šetalo na gej paradi!

Više od 500 učesnika trećeg "Gej prajda" u Splitu šetalo je danas u povorci centralnim gradskim ulicama koju su predvodili gradonačelnik Splita i vicepremijerka Hrvatske

  • 7

Više od 500 učesnika trećeg "Gej prajda" u Splitu šetalo je danas u povorci centralnim gradskim ulicama, koju je predvodio novi splitski gradonačelnik Ivo Balsadar iz Socijaldemokratske partije.

Među učesnicima su bili i prva potpredsednica Vlade Hrvatske i ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić i ministar uprave Arsen Bauk.

Skup čiji je moto potpuna ravnopravnost obezbeđivalo je nekoliko stotina policajaca, ali manje nego prošle godine kada ih je bilo oko 900. Uoči skupa grad je nadletao policijski helikopter, javljaju lokalni mediji. Za sad sve protiče bez incidenata.

Učesnici parade krenuli su u 14 časova iz Djardina Ulicom kralja Tomislava, preko Marmontove do Rive, gde je prvi put postavljena bina.

Za razliku od prethodnih godina, na gradskom jarbolu postavljena je zastava duginih boja.

Jedan od organizatora skupa, Sanja Juras iz udruženja "Kontra", poručila je da traže od naldežnih konkretne korake da se osigurala potpuna ravnopravnost istopolnim porodicama.

Pojavljivanje splitskog gradonačelnika učesnici su pozdravili aplauzom.

- Šaljemo poruku i podršku svima koji smatraju da su njihova pravu ugrožena. Naša dužnost je da štitimo sve koji se na bilo kakav način smatraju ugroženima - rekao je novinarima Baldasar.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla je da je reč o "proslavi građanskih prava i sloboda".

Učesnici parade nosili su transparente "Mare i Kate žene se, da znate!", "Neka cili svit zna da se vole Hvaranina dva", "Moj tata je gej" i "Kakva registracija? Pa nisam auto".

Organizatori parade su udruženja "Kontra", "Iskorak" i "Rišpet".

(Telegraf.rs / Izvor: Mondo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cica Draza

    8. jun 2013 | 16:21

    Parada pedera a ne gej parada

  • русија

    8. jun 2013 | 16:24

    имају и чиме да се поносе кукала им мајка

  • Marina Marković

    8. jun 2013 | 18:48

    Kod nas je vala nece biti,i ako je prave nek je prave daleko od ociju javnosti i i centra bEOGRADA.. I tako je njima samo bitna ta Parada srama,normalne ljude to ne zanima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA