GRINVALD: Uskoro novi podaci o špijuniranju

- Članci koje smo objavili do sada su mali deo onoga što će biti objavljeno - kaže novinar lista "Gardijan", poznat kao "glas" Edvarda Snoudena

  • 3

Američki novinar Glen Grinvald, koji je objavio dokumenta o špijuniranju koje sprovode SAD i koja mu je dao odbegli obaveštajac Edvard Snouden, planira da u narednih desetak dana iznese nove informacije o tajnom programu elektronskog nadzora nad građanima.

- Članci koje smo objavili do sada su mali deo onoga što će biti objavljeno - rekao je Grinvald na saslušanju pred brazilskim kongresom koji istražuje američko špijuniranje u Brazilu putem interneta.

Grinvald je najavio da će biti mnogo više novih otkrića o špijuniranju i na koji način je američka vlada "ušla" u komunikaciju između Brazila i ostalih zemalja Latinske Amerike.

Novinar lista "Gardijan" rekao je da je morao da potraži pomoć stručnjaka da bi razumeo neke od 15.000 do 20.000 stranica dokumenata američke Nacionalne agencije za bezbednost koja mu je Snouden dao, jer su neki delovi "veoma dugački i složeni i treba vremena da se pročitaju".

Snoudenu su ruske vlasti odobrile privremeni azil, nakon što je 40 dana proveo u tranzitnoj zoni moskovskog međunarodnog aerodroma "Šeremetjevo". Nije poznata lokacija na kojoj se nalazi, poznato je samo da je "na ruskoj teritoriji".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    7. avgust 2013 | 09:15

    Prvo ce da ga sazvacu sve iole svetske sile dok ne iscede infoemcije koje ima a onda ce da ga sutnu nazad u USA kao prijatelji ,mira u svetu. Kao i sve tehnologije koje su nastale nastale su kao paklena ratna masinerija. A sto da ne i racunri i softver kojim g ndogrdjujemo. Dnas se ratuje gde moze vojnom silom. Gde nemoz vojno, ekonomski ili tehnoloski. Ratovi nikad nisu prestali samo su promenili oblike koji nazalost zkoni i drustvena uredjenja ne prepoznju kao takve. Kada se neko pobuni protiv tog prodje kao Snouden.

  • Zemunac

    7. avgust 2013 | 10:27

    Ja@ burazeru od mene imas Like jer si se ozbiljno potrudio sa pisanjem...

  • roko

    7. avgust 2013 | 13:30

    Jao munze samo ti nemoj da nam izigravas crnog guju tebra

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA