VELIKI POVRATAK MUBARAKA: Ko je besmrtni egipatski vođa?

Nekadašnji predsednik Egipta osuđen je na doživotnu robiju, ali nakon odbacivanja optužbi za ubistvo demonstranata, sad je odbačena i ona za korupciju, zbog čega će se on naći na slobodi u naredna 24 sata

  • 0

Bivši egipatski predsednik Hosni Mubarak (85) ponovo je dospeo u žižu svetske javnosti jer je njegov advokat saopštio da je oslobođen optužbi za korupciju i da će se uskoro naći na slobodi. Stručnjaci smatraju da će u jeku demonstracija koje potresaju Egipat oslobađanje doprineti još većem zaoštravanju.

Nekad jedan od najmoćnijih političara Muhamed Hosni El Sajed Mubarak Egiptom je vladao skoro 30 godina. Nasledio je Anvara el Sadata na koga je izvršen atentat 1981. godine, a na vlasti je ostao do 2011, kada je nakon 18 dana egipatske revolucije Mubarak podneo ostavku. Upravljanje zemljom preuzeo je Vrhovni sud. Bivši vladar napustio je Kairo i sa porodicom se preselio u Šarm el Šeik, nakon čega je ubrzo uhapšen zajedno sa sinovima i smešten u zatvorski kompleks Tora u Kairu.

Sva trojica su optuženi su za ubijanje 900 protestanata i korupciju. Takođe nekadašnji egipatski lider teretio se za ubistvo svog prethodnika Sadata. Suđenje je zvanično počelo avgusta 2011.

On je na suđenja dovožen u bolničkom krevetu, sa njim su uvek bili njegovi sinovi Gamal i Ala dok je Mubarak u rukama držao primerak Kurana. Nakon skoro godinu dana Mubarak je juna 2012. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Iako je i ranije imao problema sa srcem, nakon donošenja presude, nekad najjačeg čoveka Egipta bolest je potpuno iscrpela.

On je pao u komu zbog visokog pritiska, problema sa disanjem i nepravilnog rada srca i mnogi su mislili da je to kraj jedne ere.

Nakon što je doživeo kliničku smrt uspeo je da se oporavi. Iako je sud odlučio da ga oslobodi još aprila ove godine odbacivši navode za ubistvo 900 demonstranata, bivši egipatski lider ostao je u pritvoru, jer nije oslobođen optužbi za korupciju.

Druga godišnjica njegovog svrgavanja krvavo je obeležena u Egiptu početkom godine kada se hiljade demonstranata okupilo na kairskom trgu Tahrir. Tom prilikom poginulo je petoro, dok je skoro 400 ljudi povređeno.

Masovni protesti koji su počeli 24. januara 2011. godine označili su početak kraja Mubaraka, Egipat je proživeo burnu tranziciju pod privremenim rukovodstvom vojnih generala sve do izbora Muhameda Morsija kog je vojska svrgnula sa vlasti 3. jula. On je pritvoren i optužen za ubistvo i špijuniranje.

Novi sukobi bezbednosnih snaga i pristalica svrgnutog Mohameda Morsija rezultirali su pravim pokoljem na ulicama gradova širom Egipta. Najžešće je bilo u Kairu, dok ni ostatak zemlje nije pošteđen. Zbog haosa na ulicama uvedeno je jednomesečno vanredno stanje.

Planirano oslobađanje Hosni Mubaraka svetski mediji ocenjuju kao "vrlo opasno" na trusnom egipatskom tlu, jer to može uticati na porast sukoba i razdora između pripadnika Muslimanske braće i snaga bezbednosti.

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA