NISU SVI ŠEICI NAFTAŠI: Ovo niste znali o najbogatijim Arapima (FOTO)

Verovali ili ne, nisu svi arapski multimilijarderi svoje bogatstvo stekli preko naftnih bušotina na pradedovskim peščanim imanjima. Među njima ima građevinaca, poljoprivrednika, ugostitelja, ali i - čuvara koza!

  • 7

Nije svo arapsko bogatstvo izvučeno iz dubina zemlje i natočeno u rezervoare automobila. Iako su nafta i moć povezani na Bliskom Istoku, finansijska snaga najbogatijih Arapa nije nužno povezana s "crnim zlatom": najnovija lista 50 najimućnijih arapskih biznismena zapravo pokazuje vrlo raznoliko imovinsko poreklo, s mnogo iznenađenja.

Pored toga, spisak pokazuje i koliko su zapravo "pustinjski" milijarderi bogatiji od nekih iz drugih krajeva sveta: pedeset najbogatijih teško je 266 milijardi dolara, dok, primera radi, sto najbogatijih Indijaca teži 250 milijardi.

Pročešljali smo tu listu i izdvojili smo najinteresantnije ljude, što zbog bogatstva, što zbog načina na koji su ga stekli, kao i zbog stila života i porekla.

Princ Al Valid bin Talal al Saud (Saudijska Arabija)

Najbogatiji Arapin ove je godine znatno uvećao svoje bogatstvo, na 31,2 milijarde američkih dolara, prevashodno ulaganjem u Tviter. Premda njegova domovina nije najsrećnije mesto za život ako hoćete da budete tviteraš šaljivdžija (jedan je nedavno osuđen na zatvorsku kaznu zbog tvitovanja imaginarne konverzacije sa prorokom Muhamedom), nije ni najgore. Zapravo, S. Arabija ima najviše tviteraša po glavi stanovnika na svetu: čak je 41 odsto populacije na ovoj društvenoj mreži. Zbog toga, ali pre svega zbog zarade, princ je odlučio da "pljune" lovu i uloži u ono za čim ceo svet luduje. Vlasnik je takođe i "News Corpa", koji je vlasnik "Fox Newsa".

Said Kouri (Palestina)

Ovaj palestinski hrišćanin teži sedam milijardi dolara. Svoj put ka ogromnom bogatstvu počeo je 1952. godine, otvaranjem građevinske firme u sirijskom gradu Homsu, koji je sada većim delom u ruševinama usled građanskog rata koji u toj zemlji besni već skoro tri godine. Njegova kompanija je sagradila najveći svetski tržni centar, onaj u Dubaiju (515.000 kvadratnih metara komercijalizma) i ozloglašeni irački zatvor Abu Graib.

Adel Audžan (Saudijska Arabija)

Ovaj Arapin se obogatio prodajom đusa Iranu. Težak je $3,56 milijardi, a za jednu milijardu je Koka-Koli prodao manjinski deo akcija svoje kompanije. "Rani", jedan od njegovih sokova, najprodavaniji je u zemlji Parsa.

Porodica Gargaš (UAE)

"Gargash Enterprises" je ekskluzivni uvoznik Mercedesa za Dubai, a porodica vredi tačno $3,7 milijardi. Šehab Gargaš (na slici iznad) skuplja avionske karte i ponekad ih razvrstava i pokušava da se priseti svih detalja vezanih za svaku kartu ponaosob.

Porodica Hajek (Liban, Švajcarska)

"Svoč" je brend plastičnih satova koji je bio veoma popularan osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, a nosile su ga i sportske i modne zvezde (neke od njih nosile su i po nekoliko komada na istoj ruci odjednom). Porodica Hajek (libanski grko-hrišćani) se obogatila zahvaljujući posedovanju ove kompanije: pričamo o 3,25 milijardi dolara.

Milud Šabi (Maroko)

Težak 2,5 milijarde, počeo je izuzetno skromno, kao čuvar koza, a njegova imperija trenutno uključuje lance maloprodajnih objekata i bezalkoholne hotele. Upravlja jednom od najvećih dobrotvornih organizacija u svojoj zemlji, a donirao je i deset odsto svog bogatstva za otvaranje prvog američkog univerziteta u Maroku, zajedno sa Univerzitetom u Merilendu.

Porodica Saviris (Egipat)

Egipatski klan vredan 10 milijardi, u posedu je kompanije "Orascom Telecom" koji je instalirao prvi sistem mobilne telefonije u Severnoj Koreji. Savirisi takođe poseduju cementare i kompanije za proizvodnju veštačkog đubriva, kao i firme za nekretnine i medije. Zbog sukoba sa u državnim udarom svrgnutim islamističkim predsednikom Mohamedom Morsijem, glava porodice Nagib proveo je pola godine u egzilu. Savirisi nisu muslimani već koptski hrišćani, kojih u ovoj zemlji ima oko 10 odsto.

Porodica Bin Laden (Saudijska Arabija)

Za ove momke ste verovatno već čuli... U njihovom vlasništvu je najveća svetska građevinska kompanija, a vrede 7,5 milijardi. Poseduju ekskluzivna prava za renoviranje verskih objekata u Meki, širom svoje zemlje ali i u inostranstvu. Pre dve godine kompanija "Binladin Group" je sklopila ugovor o izgradnji Kule kraljevstva princa Al Valida. Zapravo, cela porodica je pomalo kenedijevska: pored od američkih službi likvidiranog Osame koji je odgovoran za rušenje STC u Njujorku otetim avionima tu je Salem Bin Laden koji je 1988. poginuo u avionskoj nesreći, ali i njegov otac koji je na isti način stradao nekoliko godina ranije.

Porodica Olajan (Saudijska Arabija)

Zahvaljujući lukrativnim ugovorom sa "Nabiscom", u Zaliv upumpavaju kolačiće "oreo" i "ritz" krekere. Pater familijas ima tri ćerke, a jedna od njih, Lubna, izvršni je direktor firme i jedna od najuticajnijih žena na Forbsovoj listi. Teški su 12,5 milijardi.

Mensur Odžeh (Sirija, Saudijska Arabija, Francuska)

Ovaj čovek poseduje bogatstvo od 2,8 milijardi i izvršni je direktor "Techniques d’Avant Garde", firme koja se bavi poljoprivredom, nekretninama i ugostiteljstvom. Njegova su prava ljubav, međutim, moto-trke. Vlasnik je 21 odsto Meklaren Grupe čiji je najbitniji deo tim Formule 1, kojom je opčinjen još od sedamdesetih. Nedavno je nad njim uspešno izvršena transplantacija oba plućna krila. Da bi mogao da živi punim plućima, kao i do sada.

(V. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    26. decembar 2013 | 00:51

    Da pustim mejl nekom od njih i da trazim 500e ,oni to ne bi ni osetili a ja bi se izvukao iz problema. :)

  • Joca Bg

    26. decembar 2013 | 01:55

    Koliko para imaju ali nema da se nosi markirana odela i košulje nego svoje krpe i papuce svaka ima čast baš volim da čitam o njima i od srca im želim sve najbolje najveći su carevi na planeti :-) želim im da budu još bogatiji kad im je bog dao pamet i naftu i sreću da naprave takve kompanije i svašta nešto . Naši politicari bi i koka kolu odveli u minus :-)

  • Žoao

    26. decembar 2013 | 08:16

    Ja im lično zavidim jer su to sasvim opušteni likovi,nose haljine i sandale a pošto im je klima topla i suva idu bez gaća.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA