Raseljenima pomoć od 2,6 miliona evra

Srbija i dalje prva u Evropi i 13. u svetu po broju izbeglih i raseljenih, od EU dobila pomoć za realizaciju projekata integracije i zapošljavanja

  • 0

Predstavnicima 25 opština i gradova Srbije dodeljena je danas bespovratna pomoć EU od 2,6 miliona evra za realizaciju projekata socijalne integracije i zapošljavanja izbeglih i interno raseljenih.

Reč je o projektima koji će biti realizovani u narednih godinu dana, a u njih će biti uključen i deo najugroženijeg domaćeg stanovništva u tim lokalnim zajednicama.

Sertifikate predsednicima opština i gradonačelnicima uručili su u Palati Srbija šef Delegacije EU u našoj zemlji Vensan Dežer i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić. Bespovratnu pomoć EU dobiće 28 najuspešnijih projekata koji su od 37 prispelih odabrali Delegacija EU u Srbiji i Ministarstvo rada i socijalne politike, rekao je Dežer.

Ovi projekti biće realizovani u okviru šireg programa EU "Unapređenje životnih uslova, prava i zapošljavanja izbeglih i raseljenih lica u Srbiji", koji podrazumevaju i obuku, kroz koju će izbegla i interno raseljena lica biti osposobljena za obavljanje određenih delatnosti iz oblasti socijalne zaštite. U okviru projekta biće zaposleno 150 ljudi, a 21 projekat odnosi se na kućnu negu starih, osoba sa invaliditetom i drugih ugroženih. Do sada direktna pomoć EU za zbrinjavanje izbeglih i raseljenih u Srbiji iznosila 22,5 miliona, a indirektna još šest miliona evra.

Na teritoriji Srbije 1996. godine bilo je 600.000 izbeglica i preko 700 kolektivnih centara, a trenutno u centralnoj Srbiji ima 74.500 izbeglih i 200.000 interno raseljenih, pa je Srbija po broju izbeglih i raseljenih na 13. mestu u svetu i prva u Evropi.

(Telegraf.rs / izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA