ISPRAVLJENA NEPRAVDA: Devojčica obolela od raka mozga dobila veći dodatak za negu!

Samohrana majka teško bolesne 12-godišnje Andrijane Petrović, koja se deceniju leči od kancera mozga, ipak je uspela da se izbori, uz pomoć medija, da umesto 8.500 dinara, devojčica ubuduće prima oko 25.000 mesečno

  • 5

Andrijani Petrović (12) iz Plane kod Paraćina drugostepena komisija Republičkog PIO fonda sada je utvrdila telesno oštećenje od 100 odsto.

Samohrana majka teško bolesne 12-godišnje Andrijane Petrović, koja se deceniju leči od kancera mozga, ipak je uspela da se izbori, uz pomoć medija, za uvećani dodatak za tuđu negu za svoju devojčicu.

Umesto 8.500 dinara, ona će ubuduće primati oko 25.000 mesečno, što je uglavnom dovoljno za lečenje, kvalitetniju ishranu i svakodnevnu negu male bolesnice.

Lekarska komisija Republičkog donda PIO, posle žalbe majke Ivane na rešenje kojim je odbijen njen zahtev za uvećan dodatak, ponovo je veštačila Andrijanino zdravstveno stanje. Pregled je obavljen u kući u Plani, gde ova porodica živi, a termin je jedva pronađen s obzirom da su Andrijana i njena majka najčešće u bolnici.

Lekar je u ponovljenom pregledu utvrdio da kod Andrijane sada postoji 100 odsto telesnog oštećenja, što je osnov da se dodatak za negu uveća na blizu 25.000 dinara. Zbog toga je prvobitno negativno rešenje Centra za socijalni rad je poništeno, a novac će se isplaćivati Andrijaninoj majci koja o njoj brine 24 sata dnevno.

Iako ima 12 godina, Adrijana nikad nije živela kao vršnjaci. Od druge godine bori se sa karcinomom mozga –astrocitomom. Imala je dve operacije u Begradu, ali tumor nije potpuno uklonjen. U međuvremenu se proširio i na moždano stablo, pritiska ga... Devojčica dobija epileptične napade, a kako bi joj se produžio život, konzulijum lekara propisao joj je dvogodišnju hemotarapiju.

Majka kaže da Andrijana, nažalost, tu terapiju veoma teško podnosi. Krvna slika joj pada, kao i imunitet, pa dobija različite infekcije i temperaturu zbog čega provodi više vremena u bolnici nego kod kuće.

- Lečila se najpre u Paraćinu, zbog čega je i dolazak lekarske komisije morao da bude odložen. Prebačena je zatim u KC Kragujevac, gde su joj lekari konstatovali početak sepse. To smo uspeli da saniramo, ali joj je zbog toga izvađen centralni venski kateter i sad konzilijum lekara Onkološke klinike u Beogradu treba da odluči da li će Andrijana i dalje primati hemoterapiju, ili ne, budući da je veoma slaba – objašnjava majka.

(Z.R.P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saška

    5. mart 2014 | 14:28

    Dete se 10 godima bori i muci a oni "SAD POSTOJI TELESNO OSTECENJE " ?!?!!!??!!Posle intervencije novinara SRAMOTA!!!!!!!

  • Saška

    5. mart 2014 | 14:25

    Jaooooooo boze ima li te ???Zasto mucis decu ??? A drzavu da bude sramota dete se leci vec dugo a oni tek posle intervencij medija rekli "SAD POSTOJI TELESNO " A TAD NIJE ???!!???!!?!! Sramota

  • Tra la la

    5. mart 2014 | 15:53

    pa kako, trebaju im prvenstveno bare za izbore. a bolesna deca nek se snalaze i mole za pomoc , te iste gradjane koji i sami jedva sastavljaju kraj s krajem ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA