MISTERIJA ČAJNE KOBASICE: Jedemo li čaj ili pijemo kobasicu?

Da li je poznata kobasica dobila ime po čaju, ili je ipak u pitanju nešto potpuno drugačije? Evo i odgovora na to pitanje

  • 19

Sigurno ste se barem jednom do sada zapitali zašto se čajna kobasica zove baš čajna i ima li ona veze sa popularnim napitkom. Za one koji uživaju u dobrom zalogaju, prave gurmane i ljubitelje dimljenih i mesnih prerađevina, odgovor na ovo pitanje je veoma bitan.

Od kada se pojavila na našem tržištu, ova kobasica je izazvala brojne polemike o poreklu svog imena. Dok jedni tvrde da je reč nastala kao izvedenica od engleskog "China" (da, da, ima i toga, dobro ste pročitali), drugi veruju da se služila uz topli napitak.

Naravno, druga grupa ljudi je pogodila, jer se ova kobasica zaista služila uz čaj i tako je i dobila naziv.

Foto: Foter/Flickr/krossbow Foto: Foter/Flickr/krossbow

Nastala je u 19. veku u poljskom gradu pod nazivom Darlovo ili Rigenvaldu, kako se zvao u to austrougarsko vreme.

Poljaci su je sekli na tanke listiće i uz sir ili kajmak služili uz čaj. Ukusni zalogaji bi postajali još lepši kada bi ih zalili gutljajem toplog napitka.

Tako je ova čuvena kobasica dobila ovaj naziv.

Misterija rešena.

(D. Č.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neggra

    2. januar 2015 | 09:37

    Zašto se onda i taj sir i kajmak koji idu uz nju ne zovu čajni sir i čajni kajmak? :)

  • Dragan

    2. januar 2015 | 11:07

    A čajna pašteta?!?

  • миловансамозвани

    3. januar 2015 | 15:24

    Право име је "Очајна кобасица"али због боље прође на тржишту о је временом нестало...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA