Samo na jednom mestu u Beogradu je dozvoljeno prosuti pepeo pokojnika i tamo naslednici ne plaćaju ni dinara za to

Da li biste pristali da počivate u Vrtu sećanja?

  • 19

Postoji jedan način da pokojnici počivaju u lepo uređenom vrtu, sa ružama koje cvetaju i uvek su zalivene i potkresane, a da njihovi naslednici za to ne plaćaju ni dinara. Nije nikakva utopija, niti raj na zemlji, već - Vrt sećanja, jedino mesto u Beogradu gde je zakonski moguće rasuti pepeo pokojnika.

Možda neko od pokojnika ima i drugačiju želju, da njegov pepeo završi u Dunavu ili Savi, na omiljenoj planini ili posut po rodnom selu. Ali, zakon to ne dozvoljava.

- Za sada je jedino mesto u Beogradu gde se kremirani posmrtni ostaci mogu rasuti je Vrt sećanja na Novom groblju u Beogradu formiran 1970. godine. Vrt sećanja predstavlja ograđenu i uredno održavanu parkovsku površinu sa ružičnjakom gde se kremirani posmrtni mogu rasuti, pri čemu se imena i prezimena, kao i datumi rođenja i smrti preminulih urezuju na pločice postavljene na posebnim memorijalnim stubićima. Ono što je specifično za Vrt sećanja je da nakon smeštanja kremiranih posmrtnih ostataka, nema daljih troškova u smislu zakupa i održavnja - objašnjavaju u "Pogrebnim uslugama".

Ukoliko, ipak, iskažu želju da budu kremirani, ali da imaju svoje grobno mesto za koje će porodica plaćati zakup, urne sa pepelom se mogu smestiti u grobove ili grobnice, ali i kasete za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka (rozarijumi i kolumbarijumi).

Foto: Mateja Beljan

- Kaseta rozarijuma je samostojeća kaseta postavljena na zelenoj porvrišini u koju se mogu smestiti od 3 do 6 urni, dok je kaseta kolumbarijuma postavljena u zidu i koristi se za smeštaj 2 urne - objašnjavaju u "Pogrebnim uslugama".

NAKON IZSLASKA IZ PEĆI, PRAH SE NE PREDAJE PORODICI

- Prema važećim propisima, kremirani posmrtni ostaci preminulih lica se ne smeju ni privremeno ustupiti članovima porodice, odnosno srodnicima ili drugim licima, osim kada pruže dokaze da imaju obezbeđeno grobno mesto na drugoj lokaciji - kažu u JKP "Pogrebne usluge".

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceo život

    5. februar 2019 | 21:47

    Sam se plašila i nisam smela da izađem napolje. Želja mi je kada umrem da moj pepeo prospu sa neke planine, kako bih tako mogla da osetim slobodu.. Molim nadležne da uvedu i tu opciju..

  • Mako

    5. februar 2019 | 22:21

    Pod krstom se rodio,pod krstom želim da počivam.

  • Laki

    5. februar 2019 | 22:15

    A dugmići, kome ostaju?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA