≫ 

Poslednje reči Stepe Stepanovića na samrti bile su "Polazite napred!": Odbio je da primi penziju jer je bila velika, pa umro tiho, pre 90 godina

Živeo je i radio pod parolom "otadžbini se daje sve, a od nje se ne uzima ništa"

  • 27

Povodom 90 godina od smrti slavnog srspkog vojskovođe vojvode Stepe Stepanovića, danas je održana svečana akademija u njegovoj rodnoj kući i spomen kompleksu u Kumodražu. Stepa Stepanović je drugi vojnik koji je u Srbiji dobio čin vojvode zbog zasluga za prvu savezničku pobedu u "Velikom ratu" – Cersku bitku. Vojvoda je zaslužan i za brz proboj solunskog fronta i izbacivanje Bugarske iz rata.

Dve godine posle veličanstvenog proboja Solunskog fronta i kraja Prvog svetskog rata otišao je u dugo zasluženu penziju. Vojvoda nije posedovao nikakvu drugu imovinu osim porodične kuće u Kumodražu gde su mu živela braća i bavila se zemljoradnjom.

Po penzionisanju je živeo u kući svog tasta Veselina Milanovića u Čačku odbivši mnoge poklone i privilegije. Živeo je i radio pod parolom "otadžbini se daje sve, a od nje se ne uzima ništa". Tadašnje novine zabeležile su priču o vojvodinoj prvoj penziji koja dodatno oslikava njegov karakter. Naime, on svoju prvu penziju nije ni primio.

Vojvoda je poštara, koji je došao da mu uruči penziju, posalo nazad sa naredbom da se penzija smanji jer je prevelika. Njemu je, kao srpskom vojvodi i istaknutom ratniku u svim dotadašnjim ratovima, pripala državna penzija u vrednosti od 3.000 tadašnjih dinara.

Foto: GO Voždovac/Bojan Bojić

- Mangupi! Mangupi! Hoće da upropaste državu! Vraćaj pare, momče! Neka bar prepolove, šta bi s tolikim parama - zabeleženo je da je rekao Stepa Stepanović i poslao natrag zbunjenog poštara.

Do kraja života živeo je skromno, podigao je sebi grobnicu na čačanskom groblju, supruzi ostavio novac za troškove pogreba, pripremio sebi uniformu, obući i ordenje sa kojim će ga sahraniti.

Vojvoda Stepa Stepanović je umro 27. aprila 1929. godine. Kažu da je poslednje što je rekao bilo: "Polazite napred!".

OBELEŽENA GODIŠNJICA SMRTI

Posle polaganja venaca na spomenik vojvodi Stepi u centru Kumodraža vence, su na spomen ploču u dvorištu kompleksa, danas položili član Veća opštine Voždovac Bojan Mladenović i predstavnici Udruženja potomaka ratnika 1912 - 1918. godine.

Pomen vojvodi Stepi Stepanoviću služio je nadležni jerej Sredoje, a potom su u svečanom delu programa nastupili učenici OŠ "Vojvoda Stepa" koji su recitovali stihove i prozu o životu i vojničkim danima slavnog vojskovođe, dok su članice hora Škole za negu lepote "Bisernice" otpevale svima poznate pesme "Tamo daleko" i "Ovo je Srbija".

Foto: GO Voždovac/Bojan Bojić

Bojan Mladenović je u svom obraćanju podsetio da je vojvoda Stepa učestvovao u svih šest ratova koje je Srbija vodila, a da je za zasluge na ratištu kao najcenjenija ličnost svoga doba u Srbiji dobio ukupno 35 odličja - domaćih i savezničkih.

O značaju za srpsku istoriju i zanimljivostima iz života vojvode Stepe govorio je Viktor Lazić, književnik, advokat i predsednik Udruženja "Adligat". Svečanosti su, pored brojnih građana i voždovačkih đaka, prisustvovali predstavnici Vojske Srbije i Udruženja, kao i članovi Veća opštine Voždovac Miloš Stojanović i  Momir Ćirović.

Foto: GO Voždovac/Bojan Bojić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pufta

    23. april 2019 | 17:39

    Shvatite da su u svim tim ratovima u proslom veku izginuli rodoljubi i pre svega ljudi.Oni koji su pretekli su ili dezerteri ili ratni profiteri svoga doba.Takvi su nas napravili i zato smo danas 8 kategorija ljudi.Ko razume shvatice...

  • snukeras

    23. april 2019 | 17:36

    Laka ti zemlja SRBINE!

  • S . M .

    23. april 2019 | 17:46

    Vojvodčino.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA