≫ 

Beograđanin ne može da upiše dete u školu preko puta zgrade: Ćerka plače, od stresa dobila dijareju

- Ceo slučaj je u proceduri, predat je školskoj upravi, prosvetnoj inspekciji. Ono što gospodin priča nije tačno, ali zbog dostojanstva roditelja i škole, mogu da kažem samo da je ceo slučaj u okviru strukture obrazovanja. Cela priča je u okvirima u kojima treba da se kreće - kratak je bio direktor škole

  • 6

Ivan Kurtušić planirao je da ove godine svoju ćerkicu upiše u 1. razred OŠ "Josif Pančić", kako nalaže zakon i roditeljska obaveza... Ali, zbog jedne stvari pitanje je da li će dete morati na školu da sečeka još čitavu godinu - preselio se sa jednog na drugi deo Banovog brda i sada je to ispalo problem za prijem deteta u školu koja je njima najbliža.

Kurtušić se sada nalazi u veoma nezgodnoj poziciji: škola prema njegovim navodima pravi problem da se dete upiše jer ranije nije bilo prijavljeno na adresi koja je za nju odgovarajuća (konkurisali su vanteritorijalno), a pita se da li bi mogla da se upiše i u neku drugu, dalju školu, jer je naknadno promenila prebivalište.

- Znali smo da ćemo da se selimo i na vreme smo pitali školu šta da radimo. Bilo nam je važno da odmah proverimo da li će naše dete, nakon planiranog preseljenja, moći da pohađa najbližu školu. Morali smo da konkurišemo "vanteritorijalno", ali nam je rečeno da će dete biti primljeno jer ćemo promeniti adresu - priseća se Ivan.

Dakle, otac je očekivao da će u trenutku kada bude promenio prebivalište, moći da upiše dete, sve dok nije stigla odbijenica.

- Na kraju, moje dete je bilo na 22. mestu dece koja ne pripadaju teritorijalno školi za upis u prvi razred, ali smo dobili odbijenicu. Posle toga bili smo u kontaktu sa školom, gde nas gospodin direktor Bajić uverava da ce sve biti u redu i rešeno i da sačekamo i dođemo kad nam bude gotova nova adresa i kada teritorijalno pripadnemo školi, ali kada smo i to uradili direktor je rekao da ima samo 13 slobodnih mesta i da potražimo neku drugu školu. Moje zakonsko pravo je da dete upišem u školu gde je njeno prebivalište, pa u drugu školu je ne bi ni primili - priča Ivan.

Toalet papir, WC, Proliv, Dijareja, Kupatilo Dete od stresa što ne može da krene u prvi razred dobilo dijareju; Foto-ilustracija: Profimedia

Kako kaže, on se obratio i prosvetnoj inspekciji i nada se da će se sve završiti dobro. Pita se i zašto je problem da njegovo dete bude primljeno, ako je ostalo 13 slobodnih mesta.

- Direktor sada kaže da sam namerno promenio adresu. Pa čak i da sam to uradio namerno, što nije tačno, oni po zakonu moraju da je prime - dodaje Ivan.

DEVOJČICA PLAČE I PITA ZAŠTO NE MOŽE U ŠKOLU

- Ako direktor može kao pedagog da objasni detetu od 6 godina zašto je ceo njen vrtić i grupa upisana, a ona nije, ona koja gleda u dvorište škole sa svoje terase. Ja kao roditelj ne umem to da joj objasnim. Moje dete plače, od stresa je dobila dijareju, jer sva deca pričaju o školi, a ona nije upisana i ne može biti upisana kako kaže direktor, jer ima samo jos 13 slobodnih mesta od 200 i on je i problemu oko toga - kivan je Ivan.

- Napominjem da je moja supruga majka dvoje dece, ćerke od 6 godina i bebe od 7 meseci, a da sam ja sportista koji radi i dan-danas u inostranstvu. Kako moja supruga sama sa bebom i detetom da vodi i vraća dete u prvi razred? Zimi i leti po kiši i snegu i suncu po 2-3 kilometara peške uzbrdo, a škola koja nam je prekoputa stana tu ne možemo biti upisani? Zašto postoje spiskovi ako se ne poštuju i preskaču i zašto se onda dete upisuje i prijavljuje po godinu dana unapred kad se to ne vrednuje? To je moje pitanje - pita se Ivan.

DIREKTOR: OTAC NE PRIČA ISTINU

Direktor škole "Josif Pančić" Milan Bajić kazao je da priča roditelja Ivana Kurtušiča nije istinita.

- Ceo slučaj je u proceduri, predat je školskoj upravi, prosvetnoj inspekciji. Ono što gospodin priča nije tačno, ali zbog dostojanstva roditelja i škole, mogu da kažem samo da je ceo slučaj u okviru strukture obrazovanja. Cela priča je u okvirima u kojima treba da se kreće - kratak je bio Bajić.

Dodao je i da je interesovanje za njegovu školu veliko.

VIDEO: Mogao je da zgazi troje dece na pešačkom prelazu kod škole

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јасмина

    10. maj 2019 | 10:07

    Дете је мало,што га фрустирате...примите га и крај приче

  • Ica

    10. maj 2019 | 10:43

    SRAMOTA ! Ko je on (direktor) da sam odlucuje. Laže. Čekao čovek pare, znajući da je tata u inistranstvu.

  • Baka

    10. maj 2019 | 10:24

    Sramota je da se uopšte postavlja pitanje upisa deteta u školu. Najbolja je najbliža škola. Ako zaista ima problema neka se obrati Ministarstvu obrazovanja. Ne bi smeli da pričaju pred detetom o problemima oko upisa, ako ih ima, da ne bi stvarali otpor kad nje prema školi. SREĆNO.👧

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA