≫ 

Đorđe nije znao otkud mu dugovi za grejanje stari 10 godina, a račune je plaćao redovno. Izvršitelji su mu ovih dana uzeli skoro celu platu

Zaključak izvršitelja mu nikada nije bio uručen, a ni tužba toplifikacije

  • 17

Đorđu Stojkoviću iz Lazarevca izvršitelji su ovih dana "oteli" dve trećine plate zbog dugova za grejanje koje je navodno napravio u Lazarevcu tokom 2009. i 2010 godine. I sve bi možda moglo tako da prođe da Đorđe račune ne čuva duže od preporučenih godinu dana...znatno duže, na sreću.

Tokom deset godina, koliko je prošlo od duga za koji nije ni znao da ga ima, on za njega nije dobio ni opomenu, a kamoli tužbu. Ali, to nije sve, jer nije dobio čak ni rešenje o izvršenju, samo se nedavno probudio sa dve trećine plate manje na računu.

- Zaključak izvršitelja mi nikada nije bio uručen, tako da, pre nego što je moj poslodavac počeo da postupa po njemu, nisam bio obavešten da izvršenje postoji. Jasno je da su namerno preskočeni svi koraci, kako bi meni bila oduzeta sva Ustavom zagarantovana prava da odgovorim u redovnom postupku i da bi se moj poslodavac stavio pred svršen čin da mi odbije sredstva od plate, iako sam račune za grejanje od pre 11 godina još tada platio - kaže Stojković.

On objašnjava da su svi nalozi za uplatu proknjiženi 11 godina pre nego što su mu izvršitelji skinuli novac sa računa.

- Priložio sam uz žalbu sve plaćene račune, jer i dalje čuvam sve račune koje sam plaćao, a čak i da nisam, potraživanja za grejanje zastarevaju za godinu dana, pa sma uz sve dokaze uložio i prigovor po toom osnovu - kaže on i pokazuje pregršt uplatnica za račune plaćene od februara 2009. do marta 2011. godine.

I stvarno, uplatnice za grejanje, sa iznosima od oko 3.000 dinara mesečno, sa datumima iz baš onih godina za koje je tužen.

- Moj slučaj pokazuje da komunalna preduzeća pokušavaju da naplate već uredno plaćene račune pre 11 godina, računajući da ljudi ne čuvaju dokaze o uplati. To što izvršitelji donose administrativna rešenja o izvršenju, bez učešća Suda je velika manjkavost Zakona o izvršenju. Dovoljno je samo da građanima ne bude dostavljeno rešenje i oni propuste da izjave prigovor na verodostojnost takvih računa i onda izvršitelji plene imovinu. Druga stvar, kod svih takvih računa postoji i zastarelost na osnovu Zakona o obligacionim odnosima, ali ako dužniku nije dostavljeno rešenje (zaključak)  o izvršenju onda je njemu uskraćeno pravo da istakne prigovor zastarelosti i izvršitelj pleni imovinu. Koliko čovek treba da bude pismen da se snađe u takvom sistemu - pita se on.

Stojković smatra da se izvršitelji kriju iza lošeg Zakona o izvršenju koji ne dozvoljava pretpostavku da poverilac laže, a da dužnik govori istinu.

U Komori javnih izvršitelja kažu za Telegraf da nemaju uvid u pojedinačne predmete javnih izvršitelja, osim kada u postupku nadzora vrši kontrolu njihovog rada.

- U slučaju koji navodite Komori javnih izvršitelja nije podneta pritužba Đorđa Stojkovića. Shodno odredbama Zakona izvršni dužnik može izjaviti prigovor na zaključak o izvršenju izvršitelja u roku od 5 radnih dana od prijema zaključka, o kojem odlučuje sud – kažu u Komori.

U Komori objašnjavaju da strankama na raspolaganju stoje i druga pravna sredstva, kao što je zahtev za otklanjanje nepravilnosti. Takođe se mogu pritužbom obratiti Ministarstvu pravde i Komori javnih izvršitelja ukoliko imaju sumnju u pravilnost rada javnog izvršitelja.

Na pitanje da li izvršitelj proverava da li je obaveza dužnika eventualno zastarela ili je dužnik dobrovoljno izmirio svoju obavezu prema poveriocu, u Komori kažu da izvršitelj nema ni mogućnost, ni osnov ni obavezu da proverava navedeno.

- Ove činjenice i okolnosti dužnik može da ističe u prigovoru na zaključak o izvršenju i iste javni izvršitelj ne proverava po službenoj dužnosti i  ima zakonsku obavezu da postupa po predlogu izvršnog poverioca i dostavljenoj verodostojnoj ispravi (računu). Takođe, u ovakvim slučajevima dužnici mogu svoje odnose sa komunalnim preduzećima u svojstvu poverilaca da rešavaju direktno sa njima – objašnjavaju oni.

Odgovore o ovom slučaju od Toplifikacije u Lazarevcu nismo dobili.

(G. Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gaga

    6. jun 2019 | 11:25

    izvrsitelji su jedna banda najobicnija.ovo mora da se dovede u red ili ce neko da nastrada.ko njima daje za pravo da ljudima blokiraju platne racune u potpunosti.divljastvo, eto tako se oni ponasaju.

  • EvGenije

    6. jun 2019 | 12:47

    Gospodin će pravu stvar uraditi ako podnese krivičnu prijavu protiv izvritelja i komunalnog preduzeća. U pitanju je očit pokušaj pljačke i zloupotrebe službenih ovlašćenja.

  • Milorad

    6. jun 2019 | 12:18

    U svakoj normalnoj zemlji, iako postoji dug star deset godina, on je zastareo i nenaplativ, ali u banditskoj državi to nije slučaj. Predsednik bi trebao da naredi kao odličan student prava, bar se tako hvali, da se zabrani pljačkanje građana. Ej! neko se seti da izmisli dug posle 10 godina. Sramota!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA