Od proleća počinje rekonstrukcija 150 fasada u Beogradu

Fasade koje su predviđene za rekonstrukciju tokom 2020. godine deo su 650 fasada koje su obnovljene od 2013. godine

  • 0
Goran Vesić, Spasićev venac Foto: Facebook/Goran Vesic

Projektom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda za 2020. godinu, predviđena je rekonstrukciju čak 150 fasada u glavnom gradu. Njihova obnova počeće na proleće, a mnoge od ovih zgrada nalazi se u pešačkim zonama, budući da se radi o spomenicima kulture troškove obnove snosiće Grad Beograd.

Beograd, kao milionski grad, neprestano se naseljava, a nove zgrade više nisu retkost u bilo kom delu prestonice. Međutim, šta je sa onim starim i oronulim zgradama čije fasade, ne samo da ne izgledaju lepo već i mogu biti opasne po građane. Nije retkost da ćete šetnjom kroz glavni grad naiđete upozorenje da pređete na drugu stranu zbog sopstvene bezbednosti.

Kako se i sam Beograd neprestano razvija, tako se grade i novi objekti, ali ne treba zanemariti ne one stare, one koji stoje kao svedoci prošlosti i čvrsto stoje pokazujući da je ovaj grad spoj starog i novog, modernog i tradicionalnog, prošlosti i budućnosti.

Zato je prošle godine Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda napravio projekat rekonstrukcije mnogih fasada koje se nalaze u pešačkoj zoni. On obuhvata 150 fasada koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, 80 njih nalazi se na Starom Gradu, a 70 na Vračaru. A, u toku je restauracija 71 fasade u starom jezgru Zemuna.

Fasade koje su predviđene za rekonstrukciju tokom 2020. godine deo su 650 fasada koje su obnovljene od 2013. godine.

Jedna od njih nalazi se na ulazu u Spasićev pasaž, a s obizrom na to da se radi o kulturnom dobru, rekonstrukciju ove fasade platiće Grad Beograd.

- To znači da sledi velika obnova fasada u Beogradu odnosno da će naš grad ponovo dobiti svoje umiveno i lepo lice - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA