ZNANJE SVUDA: Studiraš psihologiju, učiš jezik na Filološkom

Studenti Univerziteta u Beogradu će od naredne školske godine moći da izborne predmete slušaju, osim na matičnom, i na ostalim fakultetima koji potpišu sporazum o saradnji radi veće mobilnosti studenata

  • 1

Studenti Univerziteta u Beogradu od naredne školske godine (2013/14), osim na matičnom fakultetu, izborne predmete moći će da slušaju i na drugim fakultetima u okviru ovog univerziteta.

Studenti koji žele da usavrše engleski jezik, i to im je izborni predmet moći će bolje da ga savladaju na Filološkom, kompjuterske veštine na PMF-u, odnose s javnošću na FPN-u ili na FON-u, dok bi na Filozofskom pratili psihologiju, filozofiju ili sociologiju. 

- Suština Bolonjskog procesa je da studenti ne budu vezani samo za onaj fakultet na kojem studiraju i zato želimo da novi ciklus akreditacije iskoristimo kako bismo konačno započeli projekat mobilnosti studenata. Za početak, izborne predmete studenti će moći da slušaju samo na onim fakultetima s kojima je njihov matični sklopio dogovor - kažu iz rektorata za nastavu UB.

Izborni predmeti postoje na svakoj godini studija, a boduju se kao i svi drugi. Studentima se uglavnom daje da biraju koji će strani jezik učiti, da se odluče za jednu od nekoliko ponuđenih oblasti psihologije, filozofije i sociologije ili izbor između dva slična stručna predmeta na fakultetu. 

- Usvajanje ovakvog jednog akta je trebalo davno da se dogodi, još 2005. godine, kada je usvojena Bolonja, jer je suština tog sistema puna mobilnost studenata. Priča treba da se proširi na celu Srbiju i da važi za sve studente, ne samo za one koji studiraju u Beogradu. Prvo treba usvojiti akt, a onda rešiti pojedinačna pitanja. Izborni predmeti su potpora znanju, i suština je da studenti sami biraju na kom fakultetu će slušati određene predmete. Takođe, ocene za izborne predmete će dobijati od profesora na fakultetima gde su slušali kurs. Shodno postojećim kapacitetima, fakulteti će sami odlučiti da li i sa kojim ustanovama mogu da sklapaju sporazume o saradnji - objašnjava Vladimir Smuđa, predsednik Studentskog parlamenta UB.

Mobilnost će koristiti i studentima i profesorima

Studenti novinarstva na Fakultetu političkih nauka će moći da prate predavanja na Filološkom fakultetu i time lakše savladaju svetske jezike koji su im u njihovoj profesiji neophodni.

Iako je reč o potpuno regularnoj praksi obrazovanja u evropskim državama, na fakultetima Univerziteta u Beogradu kažu da nisu sigurni koliko bi ova ideja mogla da bude praktično izvedena.

- Na Fakultetu političkih nauka trenutno nemamo kapacitet da bi mogli da ispratimo takav jedan program. Ali fakultet je u izgradnji, pa bi do sledeće godine i mogli da organizujemo nastavu. Međutim, problem je što ni prilagođavanje na Bolonju nije u potpunosti izvršeno, i mi ni sada ne znamo tačan broj studenata - kaže Ana Čekerevac, prodekan za osnovne studije.

(Lj. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • asd

    28. januar 2013 | 22:26

    Megatrend ovo vec godinama sprovodi unutar tog univerziteta. Iako mu se svi smeju ima i on dobre poteze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA