OVO DANAS OBAVEZNO MORATE DA URADITE: U Srbiji se slavi veliki hrišćanski praznik MLADENCI!

Stariji tvrde da pre Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo posle nove godine, dok je na dan Mladenaca dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv

  • 3

Parovi koji su se venčali između 22. marta prošle i 21. marta ove godine danas proslavljaju Mladence, praznik koji je u crkvenom pravoslavnom kalendaru upisan kao Sveti Četrdeset Mučenika u Sevastiji, koji su stradali.

Na ovaj dan mladencima u goste dolaze oni koji su bili pozvani na svadbu i donose im poklone, kako bi pomogli mladom bračnom paru da upotpune svoj dom. Mlade domaćice, sa druge strane, moraju da pokažu da umeju lepo da dočekaju goste i ugoste ih.

NARODNI OBIČAJI NA MLADENCE: Evo šta valja da se radi na ovaj praznik (VIDEO)

Ovaj praznik obiluje brojnim običajima, pa tako bi na ovaj dan žene trebalo da ustanu rano i umese 40 kolačića, koji se nazivaju mladenčići. Ovi kolači, koji se prave od od pšeničnog brašna, premazuju medom, čime se izražava želja da bračni život bude sladak i nepomućen neslogom. Domaćica obično mesi 40 mladenčića, jer se 22. marta crkva priseća 40 vojnika u gradu Savastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos njegovoj izričitoj zabrani. Zbog svoje vere, oni su pogubljeni tako što su bačeni u jezero.

Planirate venčanje? Evo koji su datumi u 2016. godini najbolji za svadbu!

Printskrin: Youtube/Zamediatelevizija Printskrin: Youtube/Zamediatelevizija

Kolači se, inače, nude deci i svima koji pre podne dolaze u kuću.

Stariji tvrde da pre Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo posle Nove godine. Na Mladence je dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv.

Evo gde je najjeftinije KRŠTENJE u Beogradu!

Foto: pravoslavnacrkva.ch

Foto: pravoslavnacrkva.ch

Mladenci su, inače, posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i verovali su u Isusa Hrista. Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu. Ubrzo su izvedeni pred vojni sud. Pogubljeni su bacanjem u jezero nadomak grada.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djordje

    22. mart 2016 | 10:31

    Ovaj praznik nema ama baš nikakve veze sa mladencima (mladom i mladoženjom), nekoga je naziv asocirao na to i eto iskoristio da to poveže. Tako da su mlada i mladoženja ni krivi ni dužni upali ovde, tj ljudi oko njih da kupuju poklone. Ovde se radi o mladim vojnicima MLADENCIMA koji su stradali zbog hrišćanstva.

  • Vekx

    22. mart 2016 | 11:01

    Ovo je makar naš praznik. A očigledno da nam je sve tuđe slađe da proslavljamo i što je nametrnuto kao međunarodno.

  • Vox

    22. mart 2016 | 07:15

    Hoće da uvale još jedan "praznik" da kupujemo i poklanjamo odnosno trošimo novac na budalaštine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA