Najmisterioznije i najopasnije zemlje na svetu: Tamo gde su besneli ratovi retko ko sme da uđe, a unutra se kriju velika bogatstva i još veće tajne (VIDEO)

Ove zemlje su najmisterioznije, a turiste i posetioce očekuju stvari o kojima nisu čitali

  • 14

Neke države poput Severne Koreje ili Južnog Sudana se svakodnevno suočavaju s teškim problemima i izolovane su od spoljašnjeg sveta, a samo retki stranci ih posećuju. Doba otvorene demokratije, slobode govora i medija, često pristup informacijama uzimamo zdravo za gotovo. Ipak, izveštaj agencije "Risk Advisory Group" pokazuje da su ovi aspekti vlasti retkost u svetu. Rangirali su zemlje po njihovoj zatvorenosti, dostupnosti javnih informacija građanima, kvalitetu tih podataka i koliko je lako pristupiti "ljudskim izvorima" u potrazi za novim informacijama.

ZONA SUMRAKA: Sateliti snimili misteriozno ostrvo koje ne postoji!

Ove zemlje su najmisterioznije, a turiste i posetioce očekuju stvari o kojima nisu čitali.

8. Belorusija

Ova zemlja je zbog politike na lošem glasu. Njenog predsednika Aleksandra Lukašenka često nazivaju "poslednjim diktatorom u Evropi". Otkako je stupio na dužnost politički protivnici smatraju ga autokratom i diktatorom, dok sledbenici tvrde da je njegovo vođstvo spasilo Belorusiju od najštetnijih posledica postkomunističke tranzicije.

7. DR Kongo

Rat u Istočnoj Demokratskoj Republici Kongo bio je jedan od najkompleksnijih sukoba na Zemlji. Više od 1,6 miliona ljudi je raseljeno, uz česte borbe između vlade i naoružanih skupina. U zemlji od tada vlada krhki mir, koji se s vremenom učvršćuje zahvaljujući u znatnoj meri napretku ekonomije koje se oslanja na znatan izvoz nafte.

Mala pagoda hrama Kongo Sanmai-in u Japanu. Foto: Wikimedia Commons/Reggaeman Mala pagoda hrama Kongo Sanmai-in u Japanu. Foto: Wikimedia Commons/Reggaeman

6. Kraljevina Butan

Nalazi se u planinskom lancu Himalaja. Još uvek je prilično izolovan od spoljnog sveta i strancima je dopušten pristup samo u pojedina područja zemlje.

5. Južni Sudan

Siromašna zemlja u kojoj trećina stanovništva živi ispod granice siromaštva. Posledice rata za nevinost koji je besneo desetinama godina predstavljaju veliki izazov za tamošnje civilno društvo. Zemlja još trpi posledice građanskog rata, u kome je poginulo 50 hiljada, a raseljeno oko 2,3 miliona ljudi. Pritisak međunarodne zajednice doveo je do mirovnog sporazuma i uspostavljanja zajedničke vlade dvaju zaraćenih strana.

4. Libija

Gadafi je svrgnut u krvavom građanskom ratu, a godinama nakon njegove smrti sukobi se i dalje ne stišavaju. Decenijama na vlasti, uzimao je sve više ovlašćenja i gradio kult ličnosti gde je njegovo mišljenje bilo najbitnije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

3. Laos

Ovo je država u jugoistočnoj Aziji i jedna od najsiromašnijih zemalja sveta. Oko 80% radne snage zaposleno je u poljoprivredi. U Laosu nisu otkrivene zalihe nafte, zemnog plina, niti ostlaih važnijih ruda. Ne postoji železnica, putevi su većinom neasfaltirani, a električna energija u ruralnim područjima je luksuzno dobro. Čak 30% stanovništva živi ispod granice siromaštva.

2. Turkmenistan

Diktator Sapamurat Nijazov vladao je ovom državom od 1991. do 2006. godine. Za vreme njegovog režima svaki treći Turkmen dospeo je u zatvor, a svaki drugi je ostao bez posla. Posle njegove smrti u decembru 2006. godine Berdimuhamedov je postao vršilac dužnosti predsednika, te je pobedivši na izborima 2007. godine postao predsednik. Turkmenistan je po Reporterima bez granica treća najgora zemlja na svetu što se tiče kontrole medija.

1. Severna Koreja

Demokratska Narodna Republika Koreja je država u istočnoj Aziji, a preko 25 miliona stanovnika i trenutno je najizolovanija država na svetu. Reč je o zatvorenoj državi u kojoj vlada jedan čovek, Kim Džong-un.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • dusan

    5. februar 2017 | 10:14

    svrstati belorusiju na ovaj spisak zemalja je neverovatno.moj najbolji prijatelj je nekoliko puta bio tamo.samo reci hvale ima za tu zemlju.kaze da bi im u mnogo cemu pozavideli.

  • Mimi

    5. februar 2017 | 12:46

    Libija je bila zemlja sa najvišim standardom. To je smetalo demokratskom zapadu. I sad su ''demokratska zemlja''.

  • Zbog Zorice i Dare ne gledam tu emisiju. Samo onaj ko mrzi "pink" moze da sastavi ovakav ziri.

    5. februar 2017 | 12:43

    Ozbaciti Belorusiju a ubaciti SAD i Englesku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA