Nemci su majstori reciklaže: Prosečno domaćinstvo ima 6 kanti za otpatke, a svaku kauciju unovče - evo kako (FOTO)

Sortiranje smeća u evropskim zemljama za njihove stanovnike nije samo stvar navike, već kulture življenja

  • 7

Nemci godišnje recikliraju 79 odsto otpada koji naprave što ih svrstva u sam vrh Evrope kada je reciklaža u pitanju. Svako domaćinstvo u proseku ima šest kanti za otpatke u kojima se strogo odvaja bio otpad, plastika, kartoni, staklena ambalaža, garderoba...Kakav je princip sortiranja smeća u Nemačkoj, istraživala je novinarka portala “Telegraf.rs”.

Ovaj momak je popio 30.000 limenki piva. Potrošio je 120.000 dolara, sada se kupa u konzervama i od proizvođača želi samo jednu stvar (VIDEO)

Plastična ambalaža obično se reciklira samostalno u obližnjim filijalama, gde se za svaku limenku ili plastičnu flašu dobija povrat od 25 centi. Tokom puštanja ambalaže dobija se račun koji se može iskoristiti za kupovinu namirnica, druga solucija je uzimanje novca, a treća je pritiskanje dugmeta kojim se novac poklanja u humanitarne svrhe.

Foto: Telegraf

Uredno poređane kante u različitim bojama, veličini i sa oznakama vidljive su u svakom dvorištvu, osim što estetski privlače pažnju, boje označavaju i koja vrsta smeća ide u njih. U zelenu kantu odlaže se bio otpad - ostaci od voća i povrća koji se prerađuju i koriste za đubrenje.

Žuta kanta predviđena je za odlaganje ambalaže poput aluminijumske folije, pakovanja od tetrapaka, plastičnih čaša... Plava kanta isključivo služi za karton i novine, a crnu Nemci zovu “rest” i služi za bacanje svega ostalog. Većina kvartova na ulici ima velike kontejnere koji služe za odlaganje stakla i garderobe.

Foto: Telegraf

Staklo se odvaja na belo, zeleno i braon, dok veliki kontejneri koji se obično zaključavaju služe za odlaganje odeće i obuće koju preuzimaju humanitarne organizacije. Većina velikih marketa u Nemačkoj otkupljuje i baterije, pa se one opet posebno sakupljaju. Kabasti otpad kao što je nameštaj i kućni aparati najčešće se odnosi u blizini velikih kontejnera ili se sačekaju sakupljači kabastog otpada koji nekoliko puta u toku meseca odnose sve ono što vam ne treba u domaćinstvu.

Foto: Telegraf

U Nemačkoj se često na ulici nađu stvari uz molbu da ih uzmu oni kojima je potrebno, obično je to garderoba, nameštaj, kućni aparati. Nemci svoj životni prostor štite na sve načine, pa ćete tako na svakih pet metara naići na aparate u kojima stoje kesice za pseći izmet (hundetoilete), kesice su besplatne.

Foto: Telegraf

Prema statističkim podacima Zavoda Evropskih zajednica (Eurostata), na prvom mestu se nalazi Nemačka koja reciklira 79 odsto otpada, Austrija 56 procenata, Slovenija 54,1 odsto Belgija 53,4 posto, Švajcerska 52,7 odsto.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SasaV

    19. mart 2018 | 09:33

    Sve je to u principu tako ali u praksi malo i obrnuto. U manjim mestima i predgradjima gradova su nemci i to pravilo odlaganja se postuje ali u centrima gradova dominiraju nesvrstani i gospoda koja se doselila trbuhom za kruhom sa nasih prostora i okruzenja,tu je razvrstavannje otpada zapalo u krizu...

  • Smece i Evrici

    19. mart 2018 | 16:27

    Samo za informaciju, kako se odvija trgovina smecem ! Nemacka primera radi, smece sto je raspodeljeno, primer plastika, dalje prodaje (privatnim firmama) da bi se preradjivalo. Komunalne dadzbine su isto naplacene (od Naroda), a smisao prerade potrosenih materijala nije uopste u prvom planu. Zbog toga bacam sve u jednu kantu.

  • Mufljuz

    19. mart 2018 | 09:10

    I kod nas su bile kesice za pseci izmet pa su nasi to uzimali samo zato sto je dzabe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA