≫ 

Krkobabić: Neophodno je konkretnim podsticajima stvoriti uslove za oživljavanje sela

Ministar je u radnoj poseti Braničevskom okrugu istakao da su i pored prirodnog bogatstva, lepote ovog kraja i blizine Dunava sa svim preduslovima za uspešno bavljenje stočarstvom, pčelarstvom i ribarstvom

  • 1

- U Srbiji se godišnje potroši 83 kilograma hleba po glavi stanovnika. Hleb pre svega, a zadruge su za to garant - rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, prilikom posete zemljoradničkoj zadruzi "Golubac" u Golupcu, jednoj od onih kojima su u decembru prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugama.

Krkobabić: Znanje i rad siguran ulog i recept za bolje sutra

Foto: Kabinet Milana Krkobabića

Ministar je u radnoj poseti Braničevskom okrugu istakao da su i pored prirodnog bogatstva, lepote ovog kraja i blizine Dunava sa svim preduslovima za uspešno bavljenje stočarstvom, pčelarstvom i ribarstvom, ove pogranične, rubne sredine puste.

- Neophodno je ovakvim konretnim podsticajima stvoriti uslove za oživljavanje sela i ostanak mladih u ovakvim sredinama - rekao je Krkobabić.

Foto: Kabinet Milana Krkobabića

Predsednik opštine Golubac dr Nebojša Mijović zahvalio je ministru na poseti i objasnio kako lokalna samouprava u poljoprivredi i selu vidi šansu za opstanak ovog devastiranog kraja. Prema rečima Mijovića, opština se raznim merama bori sa problemima nataliteta, konkretno Golubac broji tek 10 hiljada stanovnika, a zadrugarstvo je pravi put da se ljudi opredele za ostanak na svojim imanjima.

Direktor ZZ "Golubac" Slaviša Radosavljević istakao je kako je njihova zadruga pravi primer koji potvrđuje značaj investiranja Republike Srbije bespovratnim sredstvima u male proizvođače, jer je sada osnažena ova zadruga spremna za sigurniji nastup i tržišnu utakmicu.

Foto: Kabinet Milana Krkobabića

Zemljoradničkoj zadruzi "Golubac" u Braničevskom upravnom okrugu je prošle godine, u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja RS učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za investicione projekte postojećih i osnivanje novih zadruga, dodeljeno 6,2 miliona dinara za poljoprivrednu mehanizaciju (teleskopski utovarivač, automatski vlagomer) i opremu za pekarstvo (spiralni mikser za testo) koje su prisutni mogli da vide u prostorijama zadruge.

Foto: Kabinet Milana Krkobabića

Ova zadruga osnovana je davne 1953. godine, bavi se otkupom ratarskih kultura, snabdevanjem sitnih proizvođača repromaterijalom za poljoprivredu, a osnovna delatnost im je proizvodnja hleba i peciva. Zadruga je sa svojih 20 zadrugara i 500 sitnih kooperanata do sada imala prosečan godišnji prihod od 120 miliona dinara, a ovom investicijom očekuje se uvećanje priohoda i kvaliteniji nastup na tržište.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    29. mart 2018 | 11:45

    Pa posalji sina,na - njixu... (Licni promer, je uvek - najefikasniji.)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA