EPS daje novu snagu HE "Đerdap 2"

Jubilarnih 40 godina od početka gradnje

  • 1

Hidroelektrana "Đerdap 2" dobiće novu snagu i produžiti radni vek pošto "Elektroprivreda Srbije" planira da tokom 10 godina modernizuje i revitalizuje svih 10 agregata, najavio je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Sledeće godine izgradnja vetroparka u Kostolcu vrednog 100 miliona evra

- Svaki dinar uložen u modernizaciju sistema biće višestruko vraćen, jer megavat-sat više koji proizvedemo znači bolju stabilnost EPS-a. A samo jak i siguran EPS može biti pouzdan oslonac građanima i privredi Srbije. Povećaćemo snagu svakog agregata HE "Đerdap 2" sa 27 MW na 32 MW i potruditi se da taj plan realizujemo bez dana kašnjenja, revitalizacijom po jednog agregata godišnje. Tako ćemo dobiti novih 50 MW za proizvodnju električne energije na Dunavu - rekao je Grčić na obeležavanju 40 godina od početka gradnje HE "Đerdap 2".

On je istakao da je ova planirana investicija EPS-a značajna jer hidroelektrane proizvode čistu energiju, lakše su za održavanje i imaju nižu cenu proizvodnje električne energije.

Foto: Promo

- Srbija "rame uz rame, korak po korak", sa EU ide u pravcu "zelene energije" – rekao je Grčić i dodao da Srbija i EPS sa ponosom mogu da se hvale da imaju dve velike elektrane na Dunavu.

- EPS ima "Đerdap 1”, "Đerdap 2", termoelektrane, rudnike i treba da budemo svesni da je to ogromno nasleđe koje smo u obavezi da očuvamo, unapredimo, prilagodimo propisima EU, tamo gde je to potrebno. U mnogome, EPS u tome uspeva – rekao je Grčić.

Od 1985. godine, kada je počeo da radi prvi agregat, HE "Đerdap 2"proizvela je 44,2 milijarde kilovat sati električne energije, a za 11 meseci ove godine, 1,4 milijarde kWh, što je sedam odsto više od plana. - U HE "Đerdap 2" radi 225 lјudi, još toliko lјudi radi kroz izvođačke firme i to je veoma važna privredna tačka i za samu opštinu Negotin i za ceo kraj.

Foto: Promo

Obeležavanju 40 godina od početka gradnje druge dunavske hidroelektrane u Srbiji prisustvovali su i graditelji. Vladimir Milosavljević i Dragan Nijemčević, koji su bili rukovodioci radova kada se gradio "Đerdap2" istakli su da im je elektrana u srcu i da su pri puštanju rad prvih mašina bili najsrećniji lјudi na svetu”.

- Hidroelektrana "Đerdap 2", jedno od građevinskih čuda i jedan od najvažnijih proizvodnih kapaciteta u okviru EPS-a – ocenili su veterani.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA