NIJE VAM POTREBAN FAKULTET: Sa ovim poslovima zarađivaćete odlično

Mnoge profesije vam omogućavaju stabilne prihode i unosnu zaradu bez zahteva za univerzitetskom diplomom

  • 1

Nažalost, danas je već sasvim jasno da diploma nijednog fakulteta ne garantuje zaposlenje. To nije slučaj samo u Srbiji gde je preko 50 hiljada viskoobrazovanih ljudi bez posla, već je u pitanju globalni fenomen.

S druge strane, ovo uošte ne znači da je nemoguće pronaći posao. Mnoge profesije vam omogućavaju stabilne prihode i unosnu zaradu bez zahteva za univerzitetskom diplomom. Evo nekoliko popularnih zanimanja:

Veb developer

Svaki korisnik interneta zna koliko je važno imati pouzdan veb sajt. Naša potreba  i zavisnost od ove tehnologije stvaraju hiljade poslova dostupnih svakome ko je spreman da odvoji malo vremena i ovlada tehnikama kreiranja i održavanja sajtova. Pritom, u zavisnosti od sklonosti koje imate, moguće je specijalizovati se u posebnim podkategorijama kao što je veb dizajn. Najzad, ne morate biti fluentni govornik engleskog jezika da biste u ovoj oblasti pogodili posao sa stranim poslodavcem.

Foto: Flickr/ illustir Foto: Flickr/ illustir

Ekspert za mreže

Vaše interesovanje za kompjutere u kombinaciji sa dobrim interpersonalnim veštinama su odličan preduslov za karijeru stručnjaka za mreže. Analiza lokalnih i širih mreža, testiranje, evaluacija, rad na terenu, sve u svemu dinamičan posao, dobri klijenti i unosna zarada su odlike ovog već godinama najtraženijeg zanimanja. Administracija mreža je definitivno jedan od poslova budućnosti.

Kreativac

Skoro svaka firma mora imati neku vrstu departmana za dizajn, a to je dobro polazište za karijere kreativaca i umetnika, koji svuda kubure sa redovnošću primanja. Imate dara za dizajn, crtanje, pisanje − potražite posao u kreativnom sektoru bilo koje firme i spojićete svoju ljubav sa zaradom.

Programer mobilnih aplikacija

Foto: Flickr/Janitors Foto: Flickr/Janitors

Ako postoji tržišna potreba koju je nemoguće ispratiti, onda su to mobilne aplikacije. Samo operativni sistem Android ima preko milijardu registrovanih korisnika. Android, Windows Phone, iOS − to su platforme za koje je potražnja aplikacija u stalnom porastu.

Vlasnik malog biznisa

Nije svako rođen da bude na poziciji zaposlenog. Mnogi svoj maksimum mogu postići samo ako su sami svoj gazda. Ovo je dugoročna opklada, ali može se pokazati kao način da dovedete svoje potrebe i strasti u balans. Pođite od sebe. Zapitajte se šta voilite da radite, u čemu ste dobri i ima li na tržištu potrebe baš za tim. Ukoliko procenite da potreba postoji, krenite u preduzetničku avanturu. Istina, treba hrabrosti i strpljenja, ali mogućnosti su neograničene.

Poenta priče jeste da je u svakom vremenu moguće ne samo preživeti, nego i živeti dobro. Profesionalne obuke za dobro plaćena zanimanja koja ne zahtevaju fakultetsku diplomu postoje, kratke su i efikasne. Bili diplomac ili ne, ako ste bez posla, ne očajavajte i ne gubite vreme. Nađite zanimanje prema kome gajite afinitet ili imate predznanje i stanite na svoje noge.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nbg

    19. februar 2015 | 12:09

    Imate moj "like" za tekst zbog optimizma koji nosi. Bravo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA